Activiteiten


Chinese autoriteiten treden streng op tegen kleine Joodse gemeenschap

chinees-joodse-groep-in-kaifeng-dec2015Door Times of Israel

In de afgelopen maanden hebben Chinese autoriteiten geleidelijk de weinige Joodse organisaties in de stad Kaifeng gesloten en de paar honderd mensen die beweren dat ze Joodse voorouders hebben, zijn gedwongen om hun vieringen en samenkomsten achter gesloten deuren te hebben.

Communistisch China heeft vijf toegestane staatsgodsdiensten: Boeddhisme, het Katholicisme, de Islam, het Protestantisme en het Taoïsme.Foto: Chinees-Joodse groep in Kaifeng (dec. 2015)

Sinds de jaren tachtig werd het Jodendom echter onofficieel toegestaan. Volgens een bericht in The New York Times van zaterdag (24 sept.), is deze stille toestemming nu om onbekende reden ingetrokken.

Afgelopen april verzamelden ongeveer 50 leden van de Joodse gemeenschap in Kaifeng zich om Pesach te vieren en in december vierden enkele tientallen Joden het begin van het Chanoekafeest met het aansteken van de traditionele menora.

Nu het studiecentrum is gesloten, zijn alle openbare tekenen van Joodse geschiedenis in de stad verwijderd, zijn internationale joodse organisaties tot zwijgen gebracht en een oude waterput, waarvan wordt verondersteld dat die het laatste overblijfsel is van een oude synagoge, is onder het puin begraven.

“De Joodse afstammelingen van Kaifeng zijn een levende verbinding tussen China en het Joodse volk,” zei Michael Freund afgelopen december (voorzitter van Shavei Israel, dat zich richt op de versterking van contacten met de afstammelingen van Joden in gemeenschappen over de hele wereld).

“Na eeuwen van assimilatie zijn een groeiend aantal Kaifeng-Joden in de afgelopen jaren begonnen om naar hun wortels en hun Joodse identiteit terug te keren”.

Het plotselinge hardhandig optreden gebeurt in een tijd waarin Israël en China hun economische en politieke banden versterken. Beide landen tekenden onlangs een visa-overeenkomst, om het reizen tussen de twee landen te stimuleren. En vorige week stuurde China een ambtenaar om aan voormalig president Shimon Peres en zijn familie groeten en steun over te brengen, toen hij in een ziekenhuis was opgenomen na een beroerte.

Geleerden geloven dat de Joodse gemeenschap in Kaifeng in de 8e of 9e eeuw door de Perzische en Iraakse Joodse handelaren werd gesticht, langs de zijderoute. Op haar hoogtepunt, tijdens de Ming-dynastie van de 14de tot de 17de eeuw, telde hun aantal ongeveer 5.000 personen, met een synagoge, een rabbi, onderwijsinstellingen en een kerkhof.

Na verloop van tijd verzwakte de gemeenschap door gemengde huwelijken en bekering naar zowel de Islam als het christendom en in het midden van de negentiende eeuw was de formele groep grotendeels verdwenen, hoewel nazaten van de Joodse families, identificeerbaar door achternamen die in de middeleeuwen gegeven waren, een zekere Joodse identiteit en gewoonten behielden.

Vandaag bestaat de gemeenschap naar schatting nog uit ongeveer 1.000 mensen die zijn geïdentificeerd als zijnde van Joodse afkomst. Hiervan zijn er een paar honderd actief bij de gemeenschap betrokken.

Bron: http://www.timesofisrael.com/chinese-authorities-crack-down-on-tiny-jewish-community/

Vertaling: PoF

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.



Radio Israel