Volgens Amnesty moeten ondertekenaars van het Wapenhandelsverdag geen wapens meer leveren aan Israël
Begin deze week liet Amnesty International een persbericht uitgaan, waarin zij een oproep doet dat grote wapen-leveranciers moeten stoppen met het leveren van wapens, specifiek aan het land Israël. De reden is dat zij vindt dat de omvangrijke handel hierin moet stoppen vanwege de vele schendingen van mensenrechten in Gaza door het Israëlisch leger. Een dergelijke oproep geldt ook voor ons eigen land. Volgens de informatie waarover Amnesty beschikt, staat Nederland op plek 12 van de lijst van de grootste wapenexporteurs. Volgens Amnesty een eigenaardig en vreemd, want Nederland behoorde tot een van de initiatiefnemers van het Wapenhandelsverdrag.
Willekeur
Veel landen die het ATT getekend hebben, houden zich niet aan de regels die daarin staan, duidt Amnesty International. Het betreffende verdrag is door 115 landen ondertekend en bevestigd. Zevenentwintig landen, onder wie de VS, hebben het verdrag wel getekend, maar houden zich niet aan de regels van het verdrag. Daarbij geldt de VS als de grootste leverancier van wapens wereldwijd. Denk hierbij aan de oorlog in Oekraïne, haar steun aan Israël tegen haar strijd tegen terrorisme. Eveneens benoemt Amnesty landen die eveneens goed verdienen aan deze handel, waaronder China, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten.
Realistich?
Hoewel deze oproep ook geldt voor de wapenleveranciers aan terreurorganisaties als Hamas, PIJ en Hezbollah, lijkt een dergelijke oproep vooral op meehuilen met de wolven. Bewust wordt, tussen de regels door, toch de nadruk gelegd op het land Israël. Daarbij ontbreekt het bij deze NGO een realiteitszin. Want hoe denkt Amnesty de levering van wapens te stoppen door landen als Rusland, Iran, Noord-Korea en andere islamitische dictaturen richting Hamas, Hezbollah, PIJ en andere terreurorganisaties? Een mission impossible, want deze landen hebben het ATT-verdrag niet getekend. Kortom, het lijkt mij opnieuw een oproep van een NGO die idealen nastreeft die niet realistisch zijn en die regelmatig een bepaalde politieke voorkeur/toon bevatten.
Geef een reactie