Slikken of stikken: blijven onderhandelen met Hamas?
De grote onrust onder veel Israëliërs als gevolg van het bewust doden van zes Israelische gijzelaars door Hamas, maakt het nog moeilijker om tot onderlinge overeenstemming te komen. Het is een enorme tegenslag en vormt een grote belemmering om te komen tot een ‘staakt-het-vuren’ tussen Israël en de terroristen van Hamas. Wel vergroot deze trieste gebeurtenis de noodzaak om tot onderlinge overeenstemming te komen. In Israël groeit onder de bevolking het verlangen om hoe dan ook tot overeenstemming te komen met de terroristen. Maar premier Netanyahu blijft argwanend, want Hamas heeft al meerdere keren eerdere voorstellen om te komen tot een (tijdelijk) ‘staakt-het-vuren’ afgewezen. Daarbij wil hij in de toekomst geen herhaling van 7 oktober 2023. Kortom, wat is wijs, maar bovenal: ‘Wie krijgt haar zin?
Begrijpelijk
De Verenigde Staten erkent en vindt het begrijpelijk dat het willekeurig doden van zes Israelische gijzelaars de positie van Israël een stuk lastiger maakt in de onderhandelingen. Daarbij geven de Amerikaanse bemiddelaars aan dat Hamas opnieuw aanvullende eisen op tafel heeft gelegd met betrekking tot een mogelijke toekomstige uitwisseling van gevangenen. Op dit moment liggen de onderhandelingsgesprekken (tijdelijk) ‘on hold’ en zijn er geen vervolggesprekken gepland op een bepaalde specifieke locatie om gezamenlijk bij elkaar te komen om vervolg te geven aan de onderhandelingen. Want hoewel over een groot aantal onderhandelingspunten overeenstemming is bereikt, lukt het helaas nog niet om tot overeenstemming te komen op de volgende twee punten: het uitwisselen van de Israëlische gijzelaars tegen terroristen van Hamas en en de Philadelphia corridor.
Invloedssfeer
Zoals de premier van Israël telkens benadrukt, is in zijn visie de Philadelphia-corridor van belang om de voorkomen dat Hamas wederom haar macht opbouwt in Gaza. Daarbij is een eis van Hamas dat zij tevens de controle krijgt over de grens met Egypte. Hamas controleerde eerder beide locaties en wist vanaf 2007 haar macht, wapenarsenaal en haar ondergrondse tunnelnetwerk hierdoor uit te breiden tot ongekende proporties en mogelijkheden. Het is dan ook niet vreemd dat beide partijen controle willen over in ieder geval de zogenoemde Philadelphia-corridor. Niet voor niets blijft Hamas halsstarrig vasthouden aan de eis om opnieuw de controle te bemachtigen over deze cruciale positie in Gaza.
Noodzakelijk?
De afgelopen tijd gaat in Israël veel aandacht uit naar het debat over de vrijlating van de Israëlische gijzelaars en de houding van Netanyahu. Om de bevolking uit te leggen over de noodzaak en het belang van deze corridor voor de veiligheid van Israël en haar inwoners gaf hij twee persconferenties om aan iedereen het belang van de eerder genoemde bufferzone te benadrukken. De vraag blijft echter: ‘Voor wie wordt het slikken of stikken?’ Is dat voor Netanyahu en zijn medestanders of de Israëlische gijzelaars, hun familie en vrienden?’
Geef een reactie