Rutte ontmoet Netanyahu, foto Ministerie Algemene Zaken
Rutte ontmoet Netanyahu, foto Ministerie Algemene Zaken

Bron: Missing peace

Nederlandse media berichtten op zondag dat het bezoek van premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Timmermans aan Israël ontsierd was door twee incidenten.

De media schetsten een beeld van een onwillig Israël dat weigerde om een door Nederland gefinancierde veiligheidsscanner bij de grensovergang Keren Shalom met Gaza in gebruik te nemen (NRC) en van onredelijke veiligheidsmaatregelen tijdens een voorgenomen bezoek van minister Timmermans aan de voormalige Palestijnse markt in Hevron (o.a. Volkskrant).Volgens Timmermans wilde de IDF hem escorteren en is het niet de gewoonte dat buitenlandse ministers en politici in de door de PA gecontroleerde gebieden worden begeleid door Israëlische militairen.

Beide voorstellingen van zaken zijn echter onvolledig of onjuist.

Wat was er dan wel aan de hand?

Volgens een Israëlische woordvoerder stelde Nederland vorige week plotseling aanvullende eisen aan het gebruik van de scanner. De scanner zou volgens Nederland ook moeten worden gebruikt om goederen vanuit het door Hamas gecontroleerde Gaza naar de West-Bank te exporteren.

Het Nederlandse verzoek kon door Israel niet worden ingewilligd omdat Israël geen exporten toestaat vanuit Gaza naar de West-Bank, en wel om veiligheidsredenen. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken legde de zaak voor aan minister Moshe Ya’alon die na ampel beraad het verzoek afwees.

De Israëlische premier Netanyahu legde de zaak uitgebreid uit tijdens een persoonlijk gesprek met de Nederlandse premier en tijdens  een gezamenlijke persconferentie met  Rutte. (Een transcriptie van deze persconferentie vindt u onder dit artikel).

Netanyahu legde uit dat Israel gebruik van de scanner waardevol vindt maar op dit moment geen exporten vanuit Gaza naar de West-Bank toestaat. Hij legde ook uit waarom. Hamas maakte bijvoorbeeld misbruik van versoepeling van restricties op importen naar Gaza om door Israël geleverd beton te gebruiken voor de aanleg van een tunnel onder de grens met Israel van waaruit aanslagen op Israëlische doelen zouden worden gepleegd. De IDF ontdekte deze tunnel echter tijdig.

Israël wil voorkomen dat Hamas wapens en explosieven naar de West-Bank smokkelt, aldus Netanyahu, hij voegde eraan toe dat dit ook in het belang is van de PA.

De Israëlische premier wees verder op de talloze maatregelen die Israël nam om de Palestijnse economie te verbeteren maar zei dat het te vroeg was om exporten uit Gaza naar de West-Bank toe te staan.

Overigens is Israël ondanks de staat van oorlog met Hamas het enige land dat handel via een grensovergang met Gaza toestaat. Egypte heeft de grens met Gaza sinds afgelopen zomer gesloten.

———————————-

Pillar of Fire: In eerste instantie was de aanschaf van de containers bedoeld om de handel tussen Jordanie en de Palestijnen te bevorderen en is NOOIT bedoeld geweest voor de grens bij GAZA.

Zie tekst van artikel in o.a. NU.nl van 6-6-2012

Een Nederlandse investering van enkele miljoenen in een containerscanner moet de export van Palestijnse goederen vanuit de Westelijke Jordaanoever naar Jordanië met een derde laten groeien.
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken tekende woensdag 6 juni 2012 een overeenkomst voor de aanschaf.
De controle van vrachtwagens door de Israëlische douane is nu nog een tijdrovende kwestie aan de grens bij de Allenby-brug. De nieuwe scanner moet dit proces flink versnellen. Het duurt nu nog uren om een vrachtwagen te controleren. lees verder:

———————————–

Bezoek aan Hebron

De berichtgeving over het tweede incident dat leidde tot de afzegging van een bezoek van minister Timmermans aan Hebron ging voorbij aan een belangrijk feit. Timmermans wilde namelijk de voormalige Arabische markt in Hebron bezoeken.

Kaart van Hebron na het Wye akkoordKaart van Hebron na het Wye akkoord
Deze markt ligt in het zogenaamde H2 gebied waar 800 Joden wonen te midden van duizenden Palestijnen. Sinds de ondertekening van het zogenaamde Wye akkoord tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit is de IDF verantwoordelijk voor de veiligheid en de handhaving van de orde in het gebied. De PA is verantwoordelijk voor de veiligheid in de rest van Hebron (H1).

Zie voor de exacte tekst over deze veiligheidsbepalingen in het Wye akkoord dit OCHA rapport over Hebron:  http://www.ochaopt.org/documents/ochaHU0705_En.pdf

Het is goed mogelijk dat Timmermans niet op de hoogte was van de exacte locatie van de markt en de veiligheidsvoorzieningen te plaatse. Indien dat wel het geval was dan lijken politieke motieven eerder ten grondslag te hebben gelegen aan zijn beslissing om het bezoek aan de markt af te lassen.

Overigens zorgden de twee incidenten niet voor een crisis of een bekoeling van de relaties. Integendeel beide premiers wezen op de vriendschap tussen Nederland en Israël en op de verregaande coöperatie tussen de twee landen.

Artikel trefwoorden: / /