Activiteiten


Antisemitisme rukt op in Nederland

Rest_Shalom_Hengelo-03 Drie Joodse jongemannen ernstig mishandeld door groep islamieten

(Onderstaand artikel is geschreven door Ruud van der Ven uit Dordrecht, naar aanleiding van recente gebeurtenissen in Hengelo.)

“Recent ben ik persoonlijk betrokken geraakt bij het zeer grote leed dat aan drie Joodse jongemannen is aangedaan. In de nacht van de jaarwisseling zijn zij zeer ernstig mishandeld door een groep van 15-20 mannen van Islamitische afkomst.

Een van de Joodse mannen is de zoon van een familie die ik persoonlijk zeer goed ken.

Op 6 januari jl. heb ik twee van de drie ontmoet. Zij kwamen op mij ernstig getraumatiseerd over. Een van hen was ook lichamelijk gewond, evenals de derde persoon die er niet bij was.

Een samenvatting. “Hengelo, 1 januari 2014, 5.00 uur ’s ochtends.

Na het vieren van oud en nieuw en een gezellig en rustig verlopen bezoek aan enkele cafés, zag één van de drie jongemannen een eethuis met een grote Davidster – geflankeerd door twee duiven – op de gevel en de naam Shalom.

Overtuigd van het Joodse karakter van het eethuis [1] sprak één van hen op een rustige manier in het Hebreeuws met een werknemer van de zaak, die evenwel in het Arabisch antwoordde.

Rest_Shalom_Hengelo-02

Toen de Joodse man aan de eigenaar vroeg of het wel een Joods eethuis was, vroeg deze waarom ze dat wilden weten. Op hun antwoord dat ze Joods waren en vooral nadat één van hen een Davidster liet zien, sloeg de vlam in de pan bij de eigenaar.

Hij schreeuwde: ‘Eruit!’ Daarna leek alles tegelijk te gebeuren. Een uitsmijter, de baas en enkele anderen begonnen in het wilde weg te schoppen en te slaan, waarbij een van de drie een behoorlijke hoofdwond opliep doordat hij bewerkt werd met een kapotte fles.

Eenmaal buiten wierp een uitzinnige groep van zo’n 15-20 Islamitische mannen zich op de twee overblijvende vrienden: ‘We wisten niet waar ze vandaan kwamen.’

Voortdurend werden ze op de grond getrokken en getrapt en geslagen waar het maar mogelijk was. Uiteindelijk werden de jongens een doodlopende steeg ingedreven en daar werd in het wilde weg op hun ingetrapt. Er werd naar hen gegooid met flessen en fietsen. Door het ingrijpen van enkele uitsmijters van andere cafés kwam een einde aan deze nachtmerrie, die op het punt stond verkeerd af te lopen.

Alles bij elkaar had deze nachtmerrie zo’n 7 minuten geduurd. De beide jonge mannen verklaarden: ‘We waren omsingeld… ze wilden ons dood schoppen…’

‘We waren doodsbang… er was een moment dat we dachten: het komt niet meer goed…’ ‘Vanaf het moment dat we binnen aangevallen werden, was ik alleen maar bezig om in leven te blijven.’ ‘Ze waren niet van plan om te stoppen… we werden met een ongelooflijke haat en genadeloos geslagen.’ ‘Er kwam maar geen eind aan!’ ‘Het deed heel veel pijn!’ ‘Het is een Godswonder dat we nog leven!’

Ongeveer een halve minuut later was er politie… Kwamen zij naar de slachtoffers?

Nee, ze onderhielden zich uitgebreid met de aanvallers, gaven hen de kans hun (leugen…)verhaal te doen. En pakten toen zonder enige vorm van proces of wederhoor de jongeman op die de Davidster had getoond, die behoorlijk gewond was aan zijn hoofd, duizelig was en bijna niet kon lopen, en vervoerden hem per politieauto naar een cel.

En wel: op verdenking van mishandeling ‘terwijl ik geen enkele klap heb uitgedeeld of uit heb kunnen delen.’ Op zijn vraag: ‘Mag ik een dokter?’ kreeg hij als antwoord ‘Daar moet je wel voor betalen…’

Verder werd er niet naar hem omgekeken.

Toen zijn vriend, op wie ook ingeslagen was, aan een agent vroeg of hij ook zijn verhaal mocht vertellen omdat de groep van 15-20 uitgebreid de kans kreeg hun zegje te doen, kreeg hij als antwoord dat hij een afspraak moest maken.

Zijn verhaal mocht hij niet kwijt. Pas op 6 januari kon hij aangifte doen.

Intussen hebben de twee aangifte gedaan van: zeer ernstige mishandeling, discriminatie, extreem antisemitisme en poging tot doodslag!

De Joodse organisaties CIDI, NIW en de PVV gaan aan de bel trekken.

Maar: vanuit christelijke hoek blijft het (zeer teleurstellend) stil.

In wat voor maatschappij leven we? Joodse mensen kunnen niet meer veilig uitkomen voor wie zij zijn, durven geen keppeltje te dragen op straat. In maart 2012 werden een Joodse rabbijn en drie Joodse kinderen in Frankrijk vermoord.

Is deze vlammende haat, ook in Nederland, een voorteken van oplaaiend antisemitisme op het niveau van 70 jaar geleden? Een tijd die we toch nooit meer zeiden te willen?

En is het zo dat Islamitische landgenoten in Nederland de dienst gaan uitmaken en eigen recht (sharia?) toepassen op Joodse landgenoten? Moet het zover komen dat Joodse landgenoten zich niet meer veilig voelen en gaan uitwijken naar andere landen?

Naar Israël?

Hebben christenen niet een megagrote schuld tegenover de Joden vanaf de tijd van de vroege kerk (o.a. de vervangingstheologie)? [2] Een – op uitzonderingen na – schuldig stilzwijgen tijdens de systematische Jodenmoord in de Shoah?

Wordt het niet hoog tijd dat christenen hun antisemitisme gaan belijden en zich daadwerkelijk inzetten voor onze oudste broer?

Antisemitisme neemt hand over hand toe.

Steeds meer landen laten Israël vallen.

In de media wordt hard meegedaan om Israël zwart te maken.

Bij voorbaat is Israël de gebeten hond.

Hamas, Hezbollah en de Palestijnse autoriteit gaan over het algemeen vrijuit.

Israël is de ‘bezetter’, over de ontelbare raketaanvallen door terroristen als Hamas en Hezbollah wordt niet gesproken.

Israël is voor een toenemend aantal mensen de boze genius, die aangepakt moet worden.

Het mes moet erin! Boycotacties in Nederland alom: in juli 2013 supermarkten als Hoogvliet, Jumbo, Aldi en HEMA, en nu ook al waterbedrijf Vitens, Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en PGGM.

De politiek en vele Nederlanders lijken blind.

Waarom wil Israël niet geheel verdwijnen uit de Westbank (“Judenrein”)?

Omdat Israël de werkelijke agenda kent van Hamas én de Palestijnse Autoriteit: Israël moet van de kaart en één groot Palestina daarvoor in de plaats.

En wat zal Israël wachten als het zou vluchten naar het Westen? Een forse antisemitische ontvangst!

Wanneer worden we wakker?

De God van Abraham, Isaäk en Jakob zegt: ‘Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt zal Ik vervloeken” (Genesis 12:3).

Ruud van der Ven, Dordrecht, 11 januari 2014
(Naschrift PoF: Jack van der Tang heeft op 16 januari persoonlijk gesproken met één van deze Joodse mannen (degene die het meest ernstig gewond raakte) en dit verhaal bevestigd gekregen.)


[1] Zo ook de menukaart met broodjes Haifa, Jeruzalem en Tel Aviv!

[2] Zie het bijzonder aangrijpende boek Bloed aan onze handen. De tragische geschiedenis van de Kerk en het Joodse volk, Michael Brown.

Deel dit artikel

14 reacties

li class="comment even thread-even depth-1" id="comment-5929">
m.del Pilar
Op 12 juni 2014 om 12:00 am uur

zelf was ik frequent bezoekster van de betreffende eetgelegenheid,vandaag hoorde ik over het voorval en ik ben kots ziek en misselijk bij de gedachte eten in mijn mond te hebben gestopt dat door moordenaars handen gemaakt en geserveerd is!!!(walgelijk)! Ik moet me beheersen om niet de telefoon te pakken en ze de volle lading te geven evenals het politiebureau hengelo waarvan ik uit ervaring met een gerust hart kan beweren dat ze boven en onder de wet handellen. Dat mag en kan omdat het ze mogelijk gemaakt word dus verbazen hier over doe ik me niet.Ik hoop en bid uit de grond van m,n hart dat deze daders hun straf niet zullen ontlopen evenals hun medeplichtigen,in dit geval (politie hengelo)! Ik vertrouw op DE GOD VAN ISRAEL DIE dit gebeuren zeker niet over ZIJN kant zal laten gaan en dat ze een persoonlijke ontmoeting met HEM zullen beleven vandaar dat ik m,n telefoon laat liggen.

li class="comment odd alt thread-odd thread-alt depth-1" id="comment-3892">
H. Volkers
Op 8 februari 2014 om 4:29 pm uur

Het is goed dat er een onderzoek is gestart, maar lieve mensen waarom zo verbaasd? Dit hebben we al heel lang aan zien komen en helaas dit is slechts het begin.
Als christen weet ik, vandaag zij en morgen wij.

li class="comment even thread-even depth-1" id="comment-3835">
M.Altena
Op 5 februari 2014 om 5:46 pm uur

Schandalig gedrag van de Islamitische mannen en de politie agenten.
Aan de 3 slachtoffers bied ik excuses aan voor wat jullie is overkomen.
Wat kunnen wij als Christenen doen,om dit goed onder de aandacht van het gemeentebestuur van Hengelo te brengen?

li class="comment odd alt thread-odd thread-alt depth-1 parent" id="comment-3724">
M.vdS
Op 30 januari 2014 om 9:40 pm uur

Het is verschrikkelijk wat hier gebeurt. Gods volk wordt vervolgd, nu ook wederom in Nederland. Kunnen we geen gezamenlijke brief schrijven en ondertekenen via internet aan het politiebureau en gemeente in Hengelo?

  li class="comment byuser comment-author-jackvandertang bypostauthor even depth-2" id="comment-3728">
  jackvandertang
  Op 31 januari 2014 om 7:11 am uur

  Inmiddels hebben de SGP en de CU vragen gesteld aan minister van Opstelten en is er een onderzoek gestart.

li class="comment odd alt thread-even depth-1" id="comment-3649">
E.m
Op 26 januari 2014 om 10:18 am uur

De politie kiest duidelijk partij voor de daders. Het justitionele systeem in Nederland deugd niet.Het is droevig dat de agenten het hebben af laten weten en geen empathie toonden. Het is schokkend dat de christenheid niet verontwaardigd was.

li class="comment even thread-odd thread-alt depth-1 parent" id="comment-3573">
W. luiten- Quist
Op 21 januari 2014 om 6:24 pm uur

Heeft het Joodse volk nog niet genoeg geleden ?
Ik schaam mij dat dit in Nederland voor komt !!

  li class="comment odd alt depth-2" id="comment-3719">
  Marja Hendriks
  Op 30 januari 2014 om 11:06 am uur

  Zowel schaamte als verdriet blijft er bij mij achter en ik vraag me af wat kunnen wij als christenen doen, naast gebed, ter bescherming van de joodse bevolking hier in Nederland.

li class="comment even thread-even depth-1" id="comment-3572">
Liesbeth
Op 21 januari 2014 om 5:37 pm uur

Ik vraag mij af of die agenten dit op persoonlijke titel deden. Dan moeten ze inderdaad uitleggen waarom ze de slachtoffers niet steunden. Hun superieuren weten hiervan, lijkt mij. Dan moeten ze toch verantwoording afleggen? Is dit nog niet gebeurd?

li class="comment odd alt thread-odd thread-alt depth-1" id="comment-3551">
Gerrie
Op 20 januari 2014 om 2:54 pm uur

Dit is een bewijs dat hier idd steeds meer haat naar joodse mensen komt. Ik schaam me ook dat dit in ons land gebeurd ,en dat door mensen die hier van oorsprong niet woonden, maar als vreemdeling hier onder dak hebben gekregen of werk. Die dus anderen die hier waarschijnlijk al vele jaren voor hen gekomen zijn, geen plek gunnen.
En dan met z,n 15 of 20 man tegen 3 ,intens laag en gemeen. En zoals de politie optrad verdient ook geen pluim,maar een duim omlaag.

li class="comment even thread-even depth-1" id="comment-3530">
Willem
Op 18 januari 2014 om 9:16 pm uur

Schande van de politie. Hiervoor moeten de agenten gestraft worden. Al was het maar een berisping van de korpschef Bouman.
Verder hun excuus aanbieden aan de Joodse mensen.

li class="comment odd alt thread-odd thread-alt depth-1" id="comment-3528">
Eric
Op 18 januari 2014 om 7:55 pm uur

Zo intens verdrietig en gemeen, en we moeten iets doen,
brief schrijven? Is er aangifte gedaan van mishandeling,
rassenhaat, openbaar geweld, discriminatie?

li class="comment even thread-even depth-1" id="comment-3517">
rolf
Op 18 januari 2014 om 4:42 am uur

Ik schaam mij; wil ik nog wel leven in zo’n land,
alleen gebed kan ons nog helpen blijf het land Israel zegen want het is onze oudste broer/zus

li class="comment odd alt thread-odd thread-alt depth-1" id="comment-3515">
Jannie Bakker
Op 17 januari 2014 om 11:39 pm uur

Hallo graag wil ik reageren. Het is meer dan verschrikkelijk dat dit gebeurd is.
Dol graag zou ik een reactie geven op het gedrag van de agenten. U als agent heeft een voorbeeldfunctie. U hebt de wet te dienen en uit te voeren . Hoor en weder hoor toe te passen. U hebt die niet toe gepast. U heeft de slachtoffers niet gesteund. U heeft ze verraden.U heeft ze niet de hulp/verzorging geboden waar ze recht op hadden. U zou op staande voet ontslagen moeten worden. U bent een schandvlek voor ons Nederland.
U bent het niet waard u zelf agent te noemen. Ik ben heel boos. Hoe heeft u zo kunnen handelen met deze jonge mannen? Hoe heeft u hen zo in de steek kunnen laten? U bent fout meneer de agent uit Hengelo. Ik hoop en bid dat u tot inkeer komt.
En vergeving vraagt voor uw zonde. Jannie Bakker

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel