Oekraiene-rellen-LiveLeak_02
(Rellen in Kiev – Liveleak.com)

Chesed, een Joodse hulporganisatie die in elke Oekraïense provinciale hoofdstad kantoren heeft, heeft dringend om hulp gevraagd. De situatie wordt steeds grimmiger. De directeur van de vestiging in Chmilnitsky wil snel een rolluik plaatsen voor hun kantoor omdat men zich bedreigd voelt.Het verzoek om hulp kwam binnen bij Stichting Roechama  in Nieuw-Lekkerland. Zij hebben Pillar of Fire ook om hulp gevraagd.
De directeur van Chesed vroeg om financiële hulp om beveiligingsrolluiken te laten plaatsen voor de ramen van het Joodse centrum in Chmelnitski. Dit kost ongeveer 1000 euro. Hij vertelde dat er wel alarm op het gebouw zit, maar dat de politie niets doet. Ook zei hij dat de ultra-rechtsen proberen de menigte mee te krijgen in het beschuldigen van de Joden. Stichting Roechama schrijft op hun site: “Een aanzienlijk deel van de demonstranten is aanhanger van de Swoboda-partij, een openlijk antisemitische extreem-nationalistische beweging.” Ook meldde de directeur van Chesed nog meer verzoeken om hulp te verwachten omdat bv. ook de voedselprijzen enorm gestegen zijn.

Chmilnitsky is een plaats met een anti-semitische geschiedenis. In Kiev staat een groot standbeeld van Bogdan Chmilnitsky (op een paard), een nationale held in Oekraïene. Onder leiding van deze Chmilnitsky werden in de 17e eeuw vele honderdduizenden Joden vermoord. De stad Chmilnitsky is naar hem vernoemd. Deze pogrom-geest uit het verleden is nog steeds aanwezig.

Wim Verwoerd van Stichting Roechama: “Jullie begrijpen dat deze rolluiken geen overbodige luxe zijn. We kennen dit gebouw en het staat gewoon aan de straat, zonder hekken of iets dergelijks. We willen daarom een beroep op jullie doen om het plaatsen van deze rolluiken mogelijk te maken.”

Inmiddels heeft Pillar of Fire het bedrag overgemaakt.

Graag vragen wij u om ons te helpen om aan meer verzoeken vanuit de Joodse Gemeenschap te voldoen.

Stort dan uw bijdrage op NL89 INGB 0009311097 t.n.v. Pillar of Fire, o.v.v. “Hulp Chesed”. Of gebruik de Ideal-mogelijkheid op onze website (klik hier).

En vooral: graag uw gebed voor de Joodse mensen in Oekraïne!

Klik hier voor info over Stichting Roechama.

Over Chesed:
“Chesed is een Joodse liefdadigheidsinstelling, die is opgericht met steun van de Amerikaans-Joodse stichting JDC (Joint Distribution Committee), kortweg Joint genoemd. Chesed heeft in elke Oekraïense provincie een hoofdkantoor in de hoofdstad van die provincie. Daarnaast zijn er in elke plaats vertegenwoordigers van Chesed werkzaam. Doel van Chesed is het leven van de Joodse mensen vergemakkelijken en hulp bieden waar nodig. Zo is er een medisch uitleenprogramma, een thuiszorgprogramma, een tafeltje-dekje-service, diverse clubs etc. Daarnaast werkt Chesed aan een herleving van de Joodse tradities. Zo worden bijvoorbeeld de Joodse feesten gevierd en de betekenis ervan uitgelegd. ”
(Bron: www.roechama.nl/samenwerking/chesed)

Artikel trefwoorden: / /