Activiteiten


De uitbarsting van antisemitisme en anti-Israël sentiment in Nederland

Een detailopname van een land in een steeds lelijker Europa

Gepubliceerd: dinsdag 29 juli 2014 in de Israëlische krant Arutz Sheva.

Dr. Manfred Gerstenfeld

Manfred Gerstenfeld

Manfred Gerstenfeld

De schrijver is sinds jaar en dag adviseur voor strategische onderwerpen voor de raad van bestuur van diverse grote multinationale concerns in Europa en Noord-Amerika. Hij is bestuurslid en voormalig voorzitter van het Jeruzalem Centrum voor Publieke Zaken en de ontvanger van de Lifetime Achievement Award (2012) van het Journal for the Study of Anti-Semitism (Tijdschrift voor de Studie van het Antisemitisme).

De beste manier om een tussentijdse evaluatie van de belangrijkste aspecten van de recente uitbarsting van antisemitisme en anti-Israelmanifestaties in Europa te maken, is door zich te concentreren op een enkel land. Nederland dient als een goed voorbeeld hiervoor om verschillende uiteenlopende redenen. In Frankrijk, bijvoorbeeld, overschaduwt het extreme geweld tegen Joden, voornamelijk door moslims, alle andere aspecten van Jodenhaat. Het is daar veel moeilijker een greep te krijgen op de vele aspecten.

De explosie van het antisemitisme in Nederland komt tot nu toe vooral tot uiting in bedreigingen en haat op het internet. Fysieke haat wordt ook gezien in de straten. Volgens een bron, die zich bezighoudt met de veiligheid van Joodse burgers in Amsterdam Zuid werden auto’s bekrast met hakenkruizen. Veel joodse families hebben hun mezoeza van hun deurposten verwijderd om te voorkomen, dat ze het doelwit worden van geweld.1 Verschillende Joden hebben de media verteld, dat zij in angst leven.

Minstens vijftien Joodse zakenmensen hebben lijfwachten ingehuurd. Eén van hen is Roland Kahn, een bekende textiel ondernemer. Hij zegt, dat hij de ontvanger is van beledigingen, die hem een vuile Jood noemen. Zelfs zijn Marokkaanse werknemers worden bedreigd door andere Marokkanen, omdat ze voor hem werken. Er zijn ook bedreigingen aan het adres van zijn winkels. Kahn voegde eraan toe, dat zowel zijn dochter, als zijn vrouw, die een islamitische achtergrond heeft, bedreigd worden.2

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI), dat antisemitisme op het Internet controleert, heeft gepubliceerd, dat het nooit in de zeventien jaar van zijn bestaan zoveel klachten over antisemitisme heeft ontvangen. Meestal zijn er twee of drie van dergelijke incidenten per week. In de afgelopen dagen heeft het Meldpunt van twintig of dertig klachten per dag ontvangen.3

Nadat de Israëlische actie in Gaza begon, werd een steen gegooid door de ramen van het huis van opperrabbijn Binyomin Jacobs. Hij zegt, dat het de vijfde maal is, dat dit gebeurde in de afgelopen twee jaar. Jacobs merkte op: “De boodschap is duidelijk. Ik ben waarschijnlijk te pro-Israëlisch, Ik ben Joods en ik ben een opperrabbijn. Het zou kinderlijk zijn, als ik de verbinding niet zou zien.4

Jacobs beklaagde zich ook over het feit, dat de christelijke kerken geen solidariteit toonden met de Nederlandse Joden. Hij zei, dat als Protestanten een steen hadden gegooid door het raam van een katholieke bisschop, hij een vooraanstaande plaats zou innemen bij diegenen, die deze daad veroordeelden. Pas daarna reageerde dominee Arjan Plaisier, de belangrijkste leider van de grote protestantse overkoepelende organisatie PKN. Hij vroeg Jacobs in Nederland te blijven.5 Het was typerend, ook voor andere Europese landen, dat in plaats van zelf te reageren, de Joden het initiatief moeten nemen, om solidariteit te vragen van kerkelijke organisaties. De PKN omvat ook diverse organisaties van extreme anti-Israël opruiers.

Anti-Israël demonstraties hebben plaatsgevonden in verscheidene steden in Nederland. In naam zijn deze ten gunste van de burgers in Gaza. Het conflict is echter tussen de democratie Israël en de moorddadige terroristische organisatie Hamas, die in haar partijprogramma de massamoord op Joden aanmoedigt. In feite zijn geven demonstraties indirect steun aan een Palestijns – islamitische nazibeweging. De voorloper van Hamas, de moefti van Jeruzalem Haj Amin al Husseini, was eens de belangrijkste Palestijnse Arabische leider. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verheerlijkte hij de gelijkenis in waarden tussen de visie van de Islam in het algemeen en het nazisme.6

De belangrijkste excessen vonden plaats tijdens anti-Israëlische demonstraties in Den Haag. Er waren verschillende vlaggen van ISIS, de meest criminele van de vele islamitische terroristische organisaties. Er waren ook vlaggen van de jihad en borden, die Israëlische vlaggen met hakenkruisen gelijkstelden. De Nederlandse nieuwsomroep van de overheid NOS was gedwongen te erkennen dat zij opzettelijk deze foto’s in de uitzending over de demonstratie had weggelaten.7

Pro-Isis mars in Den Haag

Na een andere anti-Israël demonstratie, meldde de burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen, ten onrechte, dat er geen overtreding van de wet had plaats gevonden. Nu is er een petitie gestart, die om zijn aftreden vraagt. Op 29 juli ´s middags hadden bijna vijftienduizend mensen de petitie ondertekend.8 Van Aartsen was de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, toen Arafat in september 2000 de tweede intifada begon. In mei 2001 prees Van Aartsen Arafat en bekritiseerde hij Israël.9

Shimon Samuels, directeur internationale betrekkingen van Het Simon Wiesenthal Center, schreef in een brief aan Van Aartsen, dat de Arabische sprekende politieagent of vertaler, die aan de anti-Israël demonstratie deelnam, had gelogen, dat er geen illegale overtredingen waren.10 In het verleden waren er nu en dan voorkomende beschuldigingen, dat tolken, bijvoorbeeld in asielprocedures, opzettelijk, wat door de onderzochten werd gezegd, op onjuiste wijze vertaalden. Deze keer werd een tolk op heterdaad betrapt. In een eerdere brief aan minister-president Mark Rutte, had Samuels deze zaken al aan de orde gesteld.11

Enkele Nederlandse islamitische leiders, die ten onrechte beschouwd worden als gematigd, uiten zich als indirecte aanhangers van Hamas. Eén ervan is Fatima Elatik, een Amsterdamse PVDA politicus, die in Den Haag demonstraties bijwoonde.12 Verscheidene Joden probeerden daarna haar gedrag te vergoelijken, want in het verleden hielp ze bij het financieren van het schoonmaken van een Joodse begraafplaats. Dat kan echter niet worden gezien als een tegenwicht voor het bijwonen van een verzameling, die de islamitische nazibeweging van Hamas ondersteunt.

De Nederlandse regering is al gedurende vele jaren voor antisemitische problemen gewaarschuwd. Er waren een aantal debatten in het Parlement. Eén volgde op de publicatie van mijn boek uit 2010 ‘Het Verval: Joden in een Stuurloos Nederland’. Daarin citeerde ik een voormalig minister en hoofd van de VVD, Frits Bolkestein. Hij adviseerde degenen, die Joods actief waren hun kinderen te vertellen naar Amerika of Israël te vertrekken. De reden, die hij gaf, was, dat er zo veel niet-geïntegreerde Moslim jongeren in Nederland waren, die problemen voor hen zouden veroorzaken.13

In april 2013 ontmoette de geassocieerde deken van het Simon Wiesenthal Centrum Rabbi Abraham Cooper, de vice-premier Lodewijk Asscher van de PVDA om met hem het grote antisemitisme en Anti-Israël sentiment in Nederland te bespreken.14 Cooper vestigde de aandacht op de studie van de Universiteit van Bielefeld uit 2011, waaruit blijkt dat meer dan 38% van de Nederlandse bevolking van zestien jaar en ouder het eens zijn met de valse bewering, dat Israël de Palestijnen uitroeit.15 Asscher zei, dat hij niet over dit onderzoek had gehoord, waarna Cooper het hem zond. Gedurende bijna een jaar kreeg hij geen enkele reactie.

Eind 2013, kwam dit onderwerp ter sprake in een debat in het Nederlandse parlement. Asscher reageerde, dat deze bevindingen zorgwekkend en onaanvaardbaar zijn, maar stelde nog geen actie voor. Daarna schreef Cooper hem om ook de aandacht te vestigen op het feit, dat Nederland het enige West-Europese land was, dat de fouten van zijn regeringen in oorlogstijd, die in Londen in ballingschap waren, niet erkende en zich ervoor niet verontschuldigde.16 Asscher antwoordde en herhaalde, dat het Anti-Israël sentiment onaanvaardbaar was. Het was duidelijk uit de brief, dat de Nederlandse regering niet van plan was iets aan het wijd verbreide extreme Anti-Israël sentiment te doen.17 Cooper’s verzoek in maart om een nieuwe vergadering af te spreken over dit negatieve antwoord heeft van Asscher nog geen reactie ontvangen.18

Dit is een kleine selectie van wat er meer en meer mis is in Nederland over Joden en Israël. Het toont eens te meer dat de niet-selectieve massale immigratie van moslims in Nederland, zoals elders in Europa, de meest negatieve gebeurtenis voor Joden is, die zich in de naoorlogse periode heeft voorgedaan. Het toont ook het voortdurende gebrek aan bereidheid van de Nederlandse autoriteiten om het wijdverbreide antisemitisme en anti-Isreaël sentiment aan te pakken. Bovendien gaat het hier om vele andere problemen, die een analyse van een steeds lelijker Europa vergen.

vertaling: A.L. Monster

Bronnen:

[1] www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3700687/2014/07/26/Nederlandse-Joden-bedreigd-om-conflict-Israel.dhtml

[2] www.telegraaf.nl/binnenland/ 22899246/__Joden_huren_bewaking_in__.html

[3] http://radar.nl/read/record-aantal-meldingen-antisemitisme

[4] .nl/vk/nl/ 2686/Binnenland/article/detail/ 3691177/2014/ 07/17/Raam-ingegooid-bij-huis-van-opperrabbijn.dhtml

[5] www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/opperrabbijn_jacobs_kerken_doen_niets_tegen_jodenhaat_1_844396 ?localLinksEnabled=false

[6] Matthias Küntzel, “Djihad und Judenhass”, (Freiburg: ça ira-Verlag, 2003), 39. [Duits]

[7] www.elsevier.nl/Cultuur–Televisie/nieuws/2014/7/NOS-censureerde-hakenkruizen-bij-anti-Israelprotest-1560282W/

[8] www.petities24.com/signatures/eis_het_ontslag_van_jozias_van_aartsen/

[9] nl/5009/archief/archief/article/detail/2778910/2001/05/09/ Van-Aartsen -tevreden,-na-gesprek-met-Arafat.dhtml

[10] http://tundratabloids.com/2014/07/swc-writes-co-signed-letter-to-hague-mayor-over-his-authorization-of-two-demos-in-which-antisemitism-featured-heavily.html

[11] Ibid

[12] www.telegraaf.nl/binnenland/ 22851471/__Tonen_nazivlag__schandalig___.html

[13] Manfred Gerstenfeld, Het Verval, Joden in een Stuurloos Nederland, (Amsterdam: van Praag, 2010), 109. [Nederlands]

[14] www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167501#.u9dwi-OSyKA

[15] library.fes.de/pdf-files/do/ 07908-20110311.pdf.

[16] Rabbi Abraham Cooper Letter to Deputy Prime Minister Asscher, 6 February 2014, TS.

[17] Lodewijk Asscher letter to Rabbi Abraham Cooper, 19 February 2014, TS.

[18] Rabbi Abraham

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel