Activiteiten


Loofhuttenfeest 8 t/m 15 oktober 2014

Lulav_klein“Woensdagavond 8 oktober 2014 begint Soekot, het Loofhuttenfeest. Na Jom Terua en Jom Kippoer de 3e van de Najaarsfeesten des Heeren.
In Israël en ook daarbuiten worden door Joden en Messiaans gelovigen loofhutten gebouwd waar men de komende dagen in verblijft. Het zijn simpele hutjes met in elk geval een open deel naar de hemel toe en versierd met alles wat het land aan vruchten en granen heeft opgebracht. Het zijn 8 dagen van vreugde en van feestvieren waarbij de 1e en de 8e dag een Shabbat zijn en de tussenliggende dagen wel feestdagen, maar er worden ook bezigheden verricht.

Er wordt een bundel gemaakt van 3 mirtetakken, 2 beekwilgtakjes en een palmtak terwijl er een etrog, een citrusvrucht tegenaan wordt gehouden. Bij het lezen van verschillende psalmen wordt deze bundel bewogen.
Het is een Oogstfeest en een terugdenken aan de reis die Israël maakte door de woestijn om het Beloofde Land te bereiken.
Voor Messiaanse gelovigen is er nog een bijzonder feit te vieren. Yeshua werd geboren tijdens het Loofhuttenfeest in Beth-Lechem (Huis van het brood) en gelegd in een broodbak. Hij die het Levende Brood is.

Vóór de vernietiging van de 2e Tempel was tegen het einde van het Feest op de laatste dag alles in de Tempel prachtig verlicht en tijdens Zijn rondwandeling op aarde was Yeshua daarbij, en Hij is het Licht der wereld.
De laatste ceremonie die later werd toegevoegd aan het Loofhuttenfeest is het Sjemini Atseret, het waterscheppen en Simchat Tora (Vreugde der Wet).

Op de laatste dag van het Feest waarop men water schepte uit de bron van Siloam en water dus belangrijk was, zei Yeshua ook iets wat hier zo prachtig bij aansluit, wat ons mag leren dat water hier meerdere betekenissen heeft. We lezen dat in Johannes 7 vers 37-39. En op de laatste de grote dag van het Feest stond Yeshua daar en riep: “Als iemand dorst heeft, laat hij tot Mij komen en drinken. Wie in Mij gelooft zoals de Schrift zegt, stromen van Levend Water zullen uit zijn binnenste vloeien.” En dit zei Hij over de Geest, Die zij die in Hem geloven ontvangen zouden, want Yeshua was nog niet verheerlijkt.
Wat een bijzondere woorden op de laatste dag van het Loofhuttenfeest.

Simchat Tora, de vreugde der wet, en de dag waarop Yeshua als 8 dagen oude baby werd besneden, is een dag waarin de cyclus van de Torah-lezingen wordt afgerond en de nieuwe cyclus die bij Genesis begint een aanvang neemt. Vreugde om dat wat we hebben mogen leren en weer gaan leren.
Het Loofhuttenfeest is een Feest om te danken en om tegelijk onze blik te richten op de toekomst waarin de Bruid en de Bruidegom het Feest zullen vieren en we in het duizendjarig Vrederijk jaarlijks naar Jeruzalem zullen gaan om hier deel aan te hebben.”

Simone Hopman, coördinator Radio Israël

(PoF: zie hieronder een filmpje van 16 min. van het ICZC (Internat. Chr. Zionist Center) van Jan-Willem van der Hoeven.)

Deel dit artikel

10 reacties

li class="comment even thread-even depth-1" id="comment-16708">
Loofhuttenfeest
Op 28 oktober 2014 om 5:51 pm uur

Beste,

Het Loofhuttenfeest is van oorsprong het feest der inzameling. Dit is dé dankweek voor gewas en arbeid voor Jood en heiden. Tijdens deze zelfde week vieren de Joden ook het Loofhuttenfeest.

Zie http://www.loofhuttenfeest.com

li class="comment odd alt thread-odd thread-alt depth-1" id="comment-15515">
raywilliam
Op 9 oktober 2014 om 6:58 pm uur

Ik begrijp dat er een traditie bestaat vanuit het Judaisme om het loofhutten te vieren met/op traditionele wijze, wat ik niet begrijp is dat er zovelen zijn die de feesten van JHWH willen gaan doen (en niet meer kerkelijke tradities)en vervolgens in de volgende tradities stappen ipv hoe en welke feesten te vieren volgens Zijn woord. Jammer dat ook hier men er standaart van de Joodse traditie uitgaat dat het goed zit. Vind JHWH en of Zijn woord het nu wel goed dat er toegevoegd of wordt afgedaan van Zijn woord?
Ik wens een ieder een chag Sukkot maar dan wel volgens het woord van God. Als iemand interesse heeft wat de Bijbel dan anders zegt of dit weet hoor ik het graag. shalom Raywilliam

li class="comment even thread-even depth-1 parent" id="comment-14333">
Mary Souisay
Op 23 september 2014 om 10:52 am uur

Shalom,
ik zou graag informatie betreft Loofhuttenreis van u ontvangen.

mvg.
Mary

  li class="comment byuser comment-author-jackvandertang bypostauthor odd alt depth-2" id="comment-14342">
  jackvandertang
  Op 23 september 2014 om 1:33 pm uur

  Graag vernemen wij uw postadres, dan sturen wij u de folder zsm op.
  Vr, groet, PoF

li class="comment even thread-odd thread-alt depth-1 parent" id="comment-13862">
Jannie Slagboom
Op 16 september 2014 om 11:36 am uur

Goedemorgen,

Loofhuttenreis:

Mag ik per e-mail informatie van u ontvangen.

Met vr. gr.

Jannie Slagboom

  li class="comment byuser comment-author-jackvandertang bypostauthor odd alt depth-2" id="comment-13929">
  jackvandertang
  Op 17 september 2014 om 12:53 pm uur

  Graag uw adres mailen naar info@pillaroffire.nl Dan sturen wij zsm de folder op.

li class="comment even thread-even depth-1 parent" id="comment-13831">
Lida van Rijn
Op 15 september 2014 om 7:40 pm uur

Geachte lezer,
Ik zou ook graag een folder ontvangen. H gr
Lida van Rijn

  li class="comment byuser comment-author-jackvandertang bypostauthor odd alt depth-2" id="comment-13930">
  jackvandertang
  Op 17 september 2014 om 12:54 pm uur

  Graag uw adresgegevens mailen naar info@pillaroffire.nl. Dan sturen wij de folder zsm naar u op.

li class="comment even thread-odd thread-alt depth-1" id="comment-13204">
loes van es
Op 5 september 2014 om 6:40 pm uur

ook ik wil wel 8 folders, en kun je al zien wat de prijs is van de reis voor Loofhuttenreis,
om zoiets nog eens mee te mogen maken, sjaloom Loes.

li class="comment odd alt thread-even depth-1" id="comment-12607">
Elken
Op 31 augustus 2014 om 7:03 pm uur

Geachte pilar of fire,

Graag zou ik ook 6 folders willen ontvangen.

Alvast hartelijk bedankt.

Met vriendelijke groet
en Shalom,

Elken

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel