Activiteiten


Joodse gemeente Den Haag geschokt door aanwezigheid terreursupporter bij alternatieve herdenking Kristallnacht

Haneen Zoabi (2012 - Wikimedia)

Haneen Zoabi (2012, Wikimedia)

Den Haag, 29 oktober 2015 – Persbericht van De Nederlands Israëlietische Gemeente (NIG)

Organisatoren trekken onterechte parallel tussen Holocaust en Israëlisch-Palestijns conflict

De Joodse gemeente Den Haag is geschokt door het nieuws dat een voorstander van terreur tegen Joden, als spreekster optreedt tijdens een alternatieve herdenking van de Kristallnacht in Amsterdam. Het Platform Stop Racisme en Uitsluiting biedt de Arabisch-Israëlische politica Haneen Zoabi (foto), een dag voor de officiële Kristallnacht herdenking, een podium om haar haat tegen Joden uit te dragen. De Nederlands Israëlietische Gemeente (NIG) Den Haag vindt het stuitend dat juist tijdens het herdenken van de bloedige start van de moord op zes miljoen Joden in de Tweede Wereldoorlog, het antisemitische geluid weer wordt verkondigd. Het Centraal Joods Overleg organiseert op maandag 9 november in Amsterdam de jaarlijkse herdenking van de Kristallnacht.Op 9 november 1938 vond in Nazi-Duitsland de Kristallnacht plaats waarbij 267 synagogen in brand werden gestoken, ruim 7000 winkels van Joodse ondernemers werden verwoest en bijna honderd Joden werden vermoord. Het was de start van een van de zwartste periodes in Europa, waarbij zes miljoen Joden op gruwelijke wijze werden vernietigd.

Kristallnacht_Bundesarchiv_Bild_146-1970-083-42_Magdeburg_zerstörtes_jüdisches_Geschäft

Kristallnacht, Nov. 1938. Verwoeste Joodse winkel in Magdeburg. (Wikimedia – Bundesarchiv, Bild 146-1970-083-42 / CC-BY-SA 3.0)

Verkeerd signaal
“Met het bieden van een platform voor de antisemitische en haatdragende uitlatingen aan het Joodse volk door mevrouw Zoabi, wordt de kern van de Kristallnacht-herdenking ernstig beschadigd”, aldus het bestuur van de Nederlands Israëlietische Gemeente (NIG) Den Haag. “Zoabi werd vorig jaar nog voor zes maanden geschorst als parlementslid wegens ‘opruiing en haatzaaierij’. Het doel van de Kristallnacht herdenking is om een signaal af te geven en alert te blijven dat antisemitisme en racisme geen plaats meer krijgen in onze Nederlandse samenleving. Het eenzijdig zwartmaken van Israël en haar Joodse bevolking druist dan ook volledig in tegen deze doelstelling.”

Officiële herdenking
Op maandag 9 november 17.00 uur wordt de Kristallnacht officieel herdacht bij de Portugese Synagoge in Amsterdam. Aansluitend is er een kranslegging op de binnenplaats van de Hollandsche Schouwburg. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het Centraal Joods Overleg (CJO). Een van de sprekers is de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb. Deze jaarlijkse herdenking is noodzakelijk om blijvend te waarschuwen tegen elke vorm van antisemitisme en racisme in onze samenleving. Zowel in Nederland als elders.

Over NIG Den Haag
De Nederlands Israëlietische Gemeente (NIG) ’s-Gravenhage is een levendige Joodse gemeente die zich bezighoudt met het organiseren van traditionele vieringen van alle Joodse feestdagen, Joods onderwijs, een Joods kinderdagverblijf, culturele activiteiten, interessante lezingen en verschillende cursussen. Onder deze gemeente vallen de plaatsen Den Haag, Scheveningen, Westland, Delft, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer.

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel