Kristallnacht_Bundesarchiv_Bild_146-1970-083-42_Magdeburg_zerstörtes_jüdisches_Geschäft
Kristallnacht, Nov. 1938. Verwoeste Joodse winkel in Magdeburg. (Wikimedia – Bundesarchiv, Bild 146-1970-083-42 / CC-BY-SA 3.0)

“Op maandag 9 november 17.00 uur wordt de Kristallnacht officieel herdacht bij de Portugese Synagoge in Amsterdam. Aansluitend is er een kranslegging op de binnenplaats van de Hollandsche Schouwburg. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het Centraal Joods Overleg (CJO). Een van de sprekers is de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb. Deze jaarlijkse herdenking is noodzakelijk om blijvend te waarschuwen tegen elke vorm van antisemitisme en racisme in onze samenleving. Zowel in Nederland als elders.”

Uit het persbericht van De Nederlands Israëlietische Gemeente (NIG) van 29 oktober jl, over de aanwezigheid van de omstreden en om haar felle anti-Israël-uitspraken bekend staande Israelisch-Arabische politica Haneen Zoabi bij de zgn. ‘alternatieve herdenking’ zondagmiddag 8 november 2015 in Amsterdam, bij het Joodse Verzetsmonument. Hierbij waren tegendemonstranten aanwezig die een kring vormden rond het Joodse Monument.

Zie ook deze berichten (Van At5.nl):

Amsterdams burgemeester Van der Laan over ‘behandeling Zoabi’, en hoe Zoabi werd tegengesproken: Maar niet alle aanwezigen waren dat met haar eens. ‘Iedereen mag een eigen mening hebben. Had een zaal kunnen huren of op alle andere plekken in de stad kunnen staan. Maar bij dit monument vind ik het eigenlijk een trap na naar de joden.’ Een ander riep tegen een agent: ‘Mijn moeder zat in een kamp. De mensen die worden hier nu gegriefd.’

Bron: At5.nl, zie hier.

Artikel trefwoorden: / /