Activiteiten


Mobiel kanker screening apparaat kan het leven van vrouwen redden

Op Wereld Kanker Dag gebruiken Keniaanse verpleegkundigen een Israëlisch apparaat van MobileODT om honderden vrouwen op baarmoederhalskanker te screenen.

A-local-nurse-learning-to-use-MobileODT-before-last-year's-screening-camp-in-Kenya_-Photo-courtesy-of-MobileODT
Door Abigail Klein Leichman, 4 februari 2016

Op 4 februari jl. hebben honderden vrouwen in Kenia hun eerste screening op baarmoederhalskanker ondergaan met gebruik van het Enhanced Visual Assessment System (EVA) van de in Tel Aviv gevestigde onderneming MobileODT, dat geen infrastructuur, maar een mobiele telefoon en internetverbinding nodig heeft.“We hebben 20 van onze EVA-systemen gedoneerd aan zorgverstrekkers in Nyeri County, Kenia, voor het door het ministerie van Volksgezondheid nationaal gesponsorde screening kamp. Op 4 februari zijn ze ter gelegenheid van Wereld Kanker Dag, van plan om op één enkele dag meer dan 700 vrouwen op baarmoederhalskanker te screenen,” vertelde de president-directeur van MobileODT, Ariel Beery, ISRAEL21c eerder in de week.

“Tegelijkertijd heeft aan de andere kant van de wereld, in New York, Curtis Peterson, onze vicepresident voor wereldwijde gezondheid, gesproken op het panel van Wereld Kanker Dag bij de Verenigde Naties, georganiseerd door de permanente missies van de Verenigde Staten en de Republiek Zambia bij de Verenigde Naties, Every Woman Every Child en de Actie Baarmoederhalskanker”, zegt Beery.
Peterson vertelt ISRAEL21c, dat hij een video heeft laten zien van de ervaringen van een vrouw, die baarmoederhalskanker overleefde, en heeft deelgenomen aan een discussie over wat kan worden gedaan om de toegang tot screenings te verruimen. Dit is een onderdeel van het “WeCanICan”-initiatief van de Wereld Kanker Dag voor voorlichting over en screening van kanker.

EVA is een geavanceerde optische technologie, die met succes is uitgetest in de Verenigde Staten, Haïti, Guatemala, Botswana, Kenia, Nepal en Mexico, die gekoppeld wordt met een smartphone camera om biomedische beelden voor diagnose en analyse op te vangen en veilig over te brengen. Dit maakt baarmoederhalskanker-screenings mogelijk op plaatsen waar meer geavanceerde medische infrastructuur ontbreekt. De onderneming biedt training en ondersteuning.
“Geen enkele vrouw zou moeten sterven aan baarmoederhalskanker,” zegt Beery. “Wanneer het vroeg wordt geconstateerd, kan baarmoederhalskanker worden voorkomen en bestaande baarmoederhalskanker in een vroeg stadium is behandelbaar. MobileODT is betrokken bij het overal brengen van mobiele baarmoederhalskanker screening technologie bij alle vrouwen.”

Minder dan een jaar geleden begon MobileODT met het verkennen van mogelijkheden in Kenia en is nu bezig met primaire zorgverleners in klinieken, die worden gerund door de overheid, door particuliere verpleegkundigen en door NGO’s.
“Particuliere verpleegkundigen bieden de helft van de gezondheidszorg in Kenia, dus in de afgelopen twee maanden zijn we begonnen om aan hen meer energie te besteden, hoewel het een moeilijke markt is om te doorbreken, omdat elke verpleegkundige als een kleine ondernemer is met zijn of haar eigen kliniek,” zegt Peterson.
Deze verpleegkundigen hebben weinig middelen om kapitaalsinvesteringen te doen, dus na de bevestiging van interesse in het product, startte MobileODT met een programma waarmee het voor de verpleegkundigen mogelijk is om het apparaat op een maandelijkse basis te huren.

“Ze krijgen veel steun van ons,” zegt Peterson. “We overhandigen niet alleen het apparaat, maar we hebben een langdurige relatie. Ons motief is om ervoor te zorgen dat ze gebruik maken van de technologie en dat het voldoet aan hun behoeften om patiënten te helpen. Om dit de moeite waard te maken, helpen we hen de gemeenschap op te leiden over waarom screenings belangrijk zijn.”
De MobileODT’s “baarmoeder selfie” is populair gebleken, zegt Peterson. “We hebben ontdekt dat vrouwen graag hun baarmoederhals zien. Na de screening gebruikt de verpleegkundige de beelden om de patiënte te laten zien, wat er in haar eigen lichaam gebeurt, of ze gezond of ongezond is en het is een transformerende, krachtgevende ervaring in plaats van een ondoorzichtig klinisch proces.”
De mogelijkheid om de foto’s te bekijken als de verpleegkundige deze uitlegt, leidt meer vrouwen ertoe in te stemmen met de follow-up over de resultaten, aldus Peterson. “Als we het systeem gebruiken om de patiënt te onderwijzen hebben ze een beter begrip over de situatie. Het visuele vergemakkelijkt echt het gesprek.”

Screenings in Afghanistan
MobileODT verstrekt nu het apparaat aan verloskundigen/gynaecologen in Afghanistan, die beperkte toegang hebben tot de juiste infrastructuur en permanente medische educatie, zegt Peterson. Rotary International voerde dit partnerschap aan.
“Het is ongelooflijk, dat een onderneming gevestigd in Tel Aviv de medische praktijk van artsen, gevestigd in Afghanistan ondersteunt om ervoor te zorgen, dat vrouwen de juiste toegang tot screening hebben,” zegt Peterson.
Training werd geregeld via een ongewone omweg: Fary Moini, een Iraans-Amerikaanse lid van de La Jolla Golden Triangle Rotary Club in Californië, kwam naar Tel Aviv voor de opleiding en ging toen naar Turkije om de Afghaanse artsen te trainen, die daar bijeenkwamen.
“We hadden deze mooie Skypegesprekken met de Afghaanse artsen over de technologie,” zegt Peterson, “en we ontdekten hun behoefte aan meer klinische opleiding. Wij richten ons erop hoe we ons apparaat kunnen gebruiken en niet op typisch klinische aspecten. Maar nu ze ons systeem gebruiken, kunnen ze klinische begeleiding hebben van een van onze partners in de wereld, omdat ons apparaat beelden veilig verzamelt en deelt.”
“Het is verbazingwekkend, dat zo’n klein medisch apparaat het leven van vrouwen, die onze moeders, dochters, zussen en tantes zijn, kan redden,” schreef Moini aan collega-supporters van gezondheidszorgprojecten in Afghanistan. “Wij als Rotarians, zijn er erg trots op de eerste organisatie te zijn, die dit moderne, eenvoudige en magische apparaat bij uw ziekenhuizen en uw team van artsen, die de eersten in Afghanistan zijn, die beginnen met Mobile ODT, introduceerden.”

bron:  www.israel21c.org

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel