Activiteiten


Franse Joden zouden hun kinderen uit openbare scholen weghalen

directeur-generaal van CRIF Robert Ejness-02Antisemitische aanvallen stegen in 2015 en zullen naar verwachting blijven stijgen, zegt leider van de gemeenschap

Auteur: Stuart Winer, 6 april 2016
Stuart Winer is een nieuwsredacteur bij The Times of Israel

Het hoofd van de overkoepelende organisatie van de Franse joodse gemeenschap zei dat veel van de Franse Joden de toekomst van hun kinderen in het land in twijfel trekken en de ouders halen studenten weg uit openbare scholen.

In een dinsdag gepubliceerd interview met Vice News, zei de directeur-generaal van CRIF (Conseil Représentatif des Institutions juives de France – PoF), Robert Ejness (foto), dat in 2015 de antisemitische aanvallen een uitschieter vormden en verwacht wordt, dat deze in het komende jaar hoog zullen blijven.

“De cijfers van vorig jaar waren erg hoog, meer dan 900 antisemitische aanvallen en wij geloven dat het dit jaar niet beter zal zijn,” zei Ejness uit de wijk Le Marais in Parijs, een centrum van de Joodse gemeenschap.
Hij zei dat de aanvallen uiteenliepen van beledigingen en graffiti op gebouwen tot fysiek geweld.
“Franse Joden”, zei hij, “zijn erg bezorgd. Ze zetten vraagtekens bij de toekomst van hun kinderen in dit land en dit is een instabiele situatie, die we in het verleden niet gekend hebben,” zei hij.

In 1970 gingen er 7000 Franse kinderen naar Joodse scholen, in vergelijking met 35000 nu. Een gelijk aantal “gaat naar christelijke scholen,” zei Ejness. Maar de laatste tijd hebben steeds meer Joodse ouders hun kinderen uit de openbare scholen weggehaald.

Paul Fitoussi (r), hoofd van de Lucien de Hirsch-school (video ViceNews)

Paul Fitoussi-hoofd Lucien de Hirsch-school_01_ViceNews

De Franse premier Manuel Valls sprak over de kwestie eerder deze maand en zei, dat hij de angst van de Franse Joden te midden van verhoogde religieuze spanningen in het land na de aanslagen door islamitische extremisten in Parijs vorig jaar, begrijpt.

Valls sprak zijn “solidariteit” uit in de richting van de Franse Joden en veroordeelde het antisemitisme sterk, of het nu van “extreemlinks” of van “extreemrechts” komt.

“Ja, de Joden in Frankrijk zijn bang om het keppeltje (het traditionele schedelkapje) te dragen, om naar de synagoge te gaan, om in een koosjere markt inkopen te doen, om hun kinderen naar de openbare school te sturen. Dat is een realiteit en het is een realiteit, die we niet accepteren “, zei Valls op de jaarlijkse diner van de CRIF-Joodse Raad.

Ejness zei te geloven dat de mislukte integratie van de vele recente islamitische immigranten in Frankrijk de oorzaak is van het antisemitisme. “Een van de problemen is de integratie van de moslimbevolking, het is in wezen de moslimbevolking, die in de afgelopen 20-30 jaar in Frankrijk is aangekomen, die niet is geïntegreerd, die ook heeft geweigerd om in het Franse systeem te worden geïntegreerd”, zegt hij.
“Hoewel de gewelddadige mensen bij lange na niet de meerderheid van de islamitische bevolking zijn – ze zijn een zeer klein deel van de bevolking – maar een zeer klein deel is al veel mensen”, voegde hij eraan toe.

Antisemitische incidenten in Frankrijk zijn in de afgelopen jaren gestegen, een stijging van 84 procent in de periode tussen januari 2015 en mei 2015 vergeleken met een jaar eerder, volgens de officiële statistieken.

Er was ook een reeks aanvallen op Franse Joden, waaronder een schietpartij bij een koosjere supermarkt in Parijs in januari 2015, waarbij vier mensen werden gedood.

De aanvallen hebben vorig jaar een stijging van de immigratie uit Frankrijk naar Israël tot gevolg gehad, waardoor een record van bijna 8000 personen naar de Joodse staat verhuisd is, zo blijkt uit cijfers van het Joodse Agentschap.

Bron: TimesofIsrael.com

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel