Activiteiten


Israëlische druppelirrigatie voor rijstvelden Californië

Rijstveld (Pixabay)

Rijstveld (Pixabay)

Ben-Gurion Universiteit en Netafim werken samen met grote ranch om Californië te helpen droogte het hoofd te bieden

Door David Shamah, 21 maart 2016

De Ben-Gurion Universiteit sluit zich aan bij de pionier in druppelirrigatie Netafim om te helpen de rijstproductie in uitgedroogd Californië te verhogen.

In een feestelijke aankondiging op de jaarlijkse conferentie van de American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) in Washington zei Kyriakos Tsakopoulos, voorzitter en president-directeur van de Conaway Preservation Group dat de door Israël ontwikkelde technologie een doorbraak zou kunnen zijn bij de ontwikkeling van een rijstindustrie in droge gebieden, zoals Californië.

“Wij geloven dat met dit initiatief voor het eerst gebruik wordt gemaakt van druppelirrigatie in de VS voor een rijstoogst,” zei hij. “We konden ons geen betere partners wensen.”
De Conaway Preservation Group is de groep die verantwoordelijk is voor de Conaway Ranch, gelegen in Yolo County, in California, ten oosten van Sacramento – normaal gesproken een van de rijkste en meest productieve landbouwgebieden in de wereld. De provincie is bijvoorbeeld de grootste producent van ingeblikte tomaten in Californië, een staat die verantwoordelijk is voor 90% van de productie van ingeblikte en verwerkte tomaten in de Verenigde Staten en 35% wereldwijd.

Deze en de omliggende provincies zijn ook de thuisbasis van een groot deel van de productie van walnoten, amandelen, druiven en andere gewassen van de staat. En de provincie is een belangrijke producent van rijst.

Veel van de geteelde gewassen in het gebied vereisen heel wat water – waarbij rijst een van de dorstigste is. Maar in de afgelopen jaren is de aanhoudende droogte in Californië steeds meer de productie van gewassen gaan bedreigen.

De Conaway Ranch van bijna 6900 ha. ziet zichzelf als een bolwerk tegen het overmatig gebruik van natuurlijke hulpbronnen door lokale boeren, het behoud van een van de grootste stukken van ‘wetlands’ (Wikipedia: zie drasland) in het westen van de Verenigde Staten.

Het is een plek die in het verleden nieuwe strategieën en technologieën verwezenlijkte om het milieu te verbeteren en een ecosysteem te behouden, dat honderden soorten vogels en zoogdieren herbergt, waaronder de Californische grizzlybeer, tule-elanden en de pronghornantilope – allen soorten die er eens in overvloed waren en nu worden bedreigd.

Innovatie was wat de Conaway Ranch ertoe dreef met een team van Ben-Gurion University te werken, zei Bryce Lundberg, vicepresident voor landbouw voor Lundberg Family Farms, die een van ’s werelds grootste producenten van biologische rijst is en een van de ongeveer 25 boeren, die op de ranch rijst verbouwen.

“Als een partner in dit baanbrekende project hebben we goede hoop, dat dit concept de landbouwers een revolutionaire vorm van rijstproductie zou kunnen bieden, niet alleen in Californië, maar overal waar wereldwijd rijst wordt verbouwd.”

Suikerrietproject Peru met druppelirrigatieNetafim is het ervaren Israëlische bedrijf dat meer dan vier decennia geleden pionierswerk deed in de druppelirrigatie-revolutie en een systeem ontwikkelde dat het gebruik van water met driekwart vermindert, terwijl het ervoor zorgt dat gewassen het water krijgen dat ze nodig hebben om te gedijen. Sindsdien heeft het bedrijf op grote schaal zijn aanbod aan sprinklers, buizen, irrigatie-apparatuur, landbouwmachines en nog veel meer, uitgebreid, veel ervan uitgerust met sensoren die temperatuur, vochtigheid, niveaus van voedingsstoffen in de bodem en of een plant water nodig heeft en andere belangrijke gegevens kunnen lezen.

De systemen worden bestuurd door software vanaf een server, die draadloos communiceert met sensoren in het veld, waarbij de software specifieke instructies geeft aan elk onderdeel van het systeem hoeveel water moet worden afgegeven en de optimale tijd voor die afgifte.

Vandaag de dag worden Netafim druppelirrigatie-systemen gebruikt in de hele wereld, maar over het algemeen niet voor rijst, dat door de boeren in het algemeen van water wordt voorzien met gebruik van de traditionele methode van overstroming van de voren, waarbij het water gewoon op rijstplanten gestort wordt. Dat is een luxe die Californië zich vandaag echter niet kan veroorloven en men moest dus de oplossing in nieuwe besproeiingsstrategieën zoeken.

In de afgelopen 18 maanden heeft Prof. Eilon Adar van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev meerdere malen Californië bezocht voor een vergadering met wetgevers en ambtenaren belast met waterhulpbronnen om de op druppelirrigatie gebaseerde strategieën te bespreken, die Israël heeft ingezet om de waterhulpbronnen te beschermen. Voor dit project maken de leidinggevenden van de Conaway Ranch gebruik van de deskundigheid van Adar, die één van Israëls toonaangevende waterdeskundigen is en voormalig directeur van het Instituut Zuckerberg bij de Jacob Blaustein Instituten voor woestijnonderzoeken bij de Ben-Gurion Universiteit.

In vergaderingen en bij publieke fora heeft Adar manieren naar voren gebracht, waarmee Israël de kloof overbrugt tussen vraag en aanbod van water, waaronder het verbeteren van irrigatie-efficiëntie, de uitbreiding van terugwinning en hergebruik van afvalwater en het ontwikkelen van droogte-tolerante gewassen.

“Na evaluatie van een aantal opties om efficiëntie van het watergebruik te verbeteren, besloot Conaway Ranch om verder te gaan met een ondergronds druppelirrigatie proefproject op een proefveld van 20 tot 40 ha. voor rijst,” vertelt Adar.

“We hebben de testprocedures geschetst die nodig zijn om succes te maximaliseren, gebaseerd op de ervaring bij het kweken van een verscheidenheid van gewassen in droge klimaten met behulp van ondergrondse druppelirrigatie. Het Zuckerberg Instituut is blij dat ze een leidende rol kan spelen en kennis en expertise kan verstrekken om te helpen het waterverbruik van de Californische boeren te verminderen.”

Agronomen van Netafim USA hebben enkele soortgelijke rijstoogstproeven in andere delen van de wereld uitgevoerd. De installatie van het systeem en de eerste aanplant bij Conaway Ranch zijn gepland voor dit voorjaar. Gebaseerd op de resultaten van eerdere projecten, zal deze studie naar verwachting een rendementsverbetering opleveren terwijl het watergebruik zal worden verminderd, aldus het bedrijf.

Tsakopoulos hoopt dat de rendementen van de Israëlische technologie op de Conaway Ranch niet alleen maar zullen toenemen, maar de weg zullen vrijmaken voor andere boeren om nieuwe technologie om water te besparen te gebruiken, terwijl het de opbrengst verhoogt.

“Wij geloven volledig, dat Conaway Ranch en de boeren een verantwoordelijkheid hebben om water te besparen. We moeten voortgaan onderzoek te doen en methoden te ontwikkelen om het water zo efficiënt mogelijk te gebruiken voor gewassen, terwijl we ook belangrijke voedselbronnen voor dieren in het wild in stand houden,” zei hij, eraan toevoegend, dat “deze inspanning als een model voor andere bedrijven zou kunnen dienen en mogelijk honderdduizenden kubieke meters water in Californië besparen als het algemeen zou worden toegepast.”

Bron: www.timesofisrael.com

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel