Activiteiten


ADL erkent de massamoord van het Ottomaanse Rijk op de Armeniërs als ‘genocide’

De moord door de Ottomaanse regering op 1,5 miljoen Armeniërs in het begin van de 20e eeuw was “ondubbelzinnig genocide,” zei het hoofd van de Anti-Defamation League over het onderwerp.

genocideJonathan Greenblatt, de hoofddirecteur burgerrechten van de groep zei in een blog post ook, dat de ADL de Amerikaanse erkenning van de Armeense genocide zal ondersteunen – een maatregel, waartegen de groep zich gedurende vele jaren verzette.

Greenblatt, die hierover schreef voorafgaand aan de nationale conventie, die zondag 13 mei in Washington, D.C. werd gehouden, verbond de gebeurtenissen van 1915 met de Holocaust, minder dan drie decennia later.

Hij zei, dat hij “kristalhelder” wilde zijn en schreef: “Wat er in het Ottomaanse Rijk met de Armeniërs, beginnend in 1915, gebeurde was genocide. Wij geloven dat herdenking en het onderwijzen van mensen over willekeurig welke volkerenmoord – Armeense, de Holocaust, Bosnië, Rwanda en andere een noodzakelijk instrument is om toekomstige tragedies te voorkomen.”

Greenblatt zei dat de ervaring van de joodse gemeenschap wat betreft de Holocaust relevant is voor de discussie en wijst erop, dat aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, er een “wijdverspreide schaamte in de westerse wereld was bij het besef, dat antisemitisme diepgeworteld was in culturen en landen en deze gruwelen kon veroorzaken.”

Hij waarschuwde dat met het verstrijken van de tijd sinds de Holocaust het gevoel van schaamte, dat antisemitisme in de weg stond, in zekere zin zijn kracht heeft verloren, waardoor het mogelijk werd dat het in volle kracht opnieuw de kop opstak, waaruit blijkt dat “we elke generatie moeten onderwijzen over de tragedies van het verleden.”

“Stilte is geen optie”, schreef hij.

Tot augustus 2007 maakte de ADL, onder leiding van de nationaal directeur Abraham Foxman, geen gebruik van de term “genocide” om het bloedbad te beschrijven. De koers werd veranderd, nadat een intern debat openbaar werd over een campagne onder de achterban door Armeens Amerikaanse activisten, die zich richtte tot de ADL in Boston en andere steden en dorpen met grote Armeense bevolkingen.

Foxman heeft sindsdien de term “Armeense genocide” gebruikt, onder andere in een speech in 2014. Jarenlang was de groep tegen een formele erkenning door het Amerikaanse Congres, bezorgdheid voor de Turks Joodse gemeenschap en de relatie aanhalend tussen Turkije, Israël en de VS.

De directeur van de ADL in New England, Robert Trestan, vertelde de Boston Globe, dat de mening van Greenblatt de “meest ondubbelzinnige verklaring was, die we ooit hebben uitgegeven.” Trestan nam deel aan vergaderingen tussen de ADL en lokale en nationale Armeense en Joodse groepen, rapporteerde “The Globe.”

De verklaring gaat niet ver genoeg, zegt Andrew Tarsy, de voormalige ADL directeur in New England, wiens geschil over de kwestie met de nationale leiders in 2007 leidde tot zijn tijdelijke afzetting door Foxman, maar die Tarsy later in zijn functie herstelde.

Tarsy, een gewezen advocaat voor burgerrechten, vertelde “The Globe”, dat de ADL gesprekken over herstelbetalingen aan families moest voeren.

“Alles, dat herstelbetalingen voor de Holocaust heeft vertegenwoordigd, moet op de tafel komen,” zei hij.

De laatste jaren heeft een aantal van de grootste Joodse groepen de massamoorden als genocide erkend.

Bron: www.haaretz.com

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel