Activiteiten


Brazilië betreurt stem vóór UNESCO-maatregel

Gouden koepelRIO DE JANEIRO (JTA) – De Braziliaanse Minister van Buitenlandse Zaken José Serra is van plan de anti-Israëlstem, die Brazilië in april gaf in een VN-zitting over cultuurgoed in de veroverde gebieden van de Zesdaagse Oorlog, te veranderen, zo meldden Braziliaanse media.

José Serra werd aangezocht door de nieuwe waarnemend president Michel Temer.

De tekst van de slotverklaring van de 199ste zitting van de Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) van de Verenigde Naties, erkent geen Joodse band met de Westelijke Muur en de Tempelberg en noemt Israël een “bezettingsmacht.” Dit werd goedgekeurd met 33 stemmen voor, waaronder die van Brazilië. Er waren 17 onthoudingen. Frankrijk heeft naar verluidt ook besloten tot wijziging van zijn stem.

“Vanuit praktisch oogpunt was (de resolutie) meer een voorwendsel van de Arabische wereld om haat tegen Israël te verspreiden,” luidt een verklaring van de Braziliaanse Israëlitische Confederatie, het overkoepelend Joodse orgaan van het land.

Hoewel de nieuwe stem van Latijns-Amerika’s grootste natie niet genoeg is om de resolutie te wijzigen, toont de maatregel goede wil om de zure verhouding met Israël, bevorderd door de linkse president Dilma Rousseff (die momenteel door het Congres geschorst is middenin een afzettingsproces) te veranderen.

“Het feit, dat de beschikking niet uitdrukkelijk verwijst naar de historische banden van het Joodse volk met Jeruzalem en in het bijzonder de Westelijke Muur, de heiligste plaats in het Jodendom, is een fout, die de tekst partijdig en onevenwichtig maakt,” luidt de afgegeven verklaring van het Braziliaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken van vorige week.

“De Braziliaanse Regering herhaalt haar volledige erkenning van deze banden en ons standpunt ten gunste van de vrije toegang van de gelovigen van de drie godsdiensten, Christendom, Islam en Jodendom, tot de heilige plaatsen van de Oude Stad van Jeruzalem en haar steun aan de bestaande akkoorden tussen Israël en Jordanië betreffende hun regeringen,” zei de verklaring.

Direct na de terroristische aanval op de Sarona Markt in Tel Aviv afgelopen week maakte de Braziliaanse regering haar vriendelijkere houding jegens Israël duidelijk in een bericht.

“De Braziliaanse regering veroordeelt de laffe terroristische aanval, die vandaag in Tel Aviv minstens vier doden achterliet. Om uiting te geven aan onze gevoelens van medeleven met de families van de slachtoffers en onze solidariteit met het volk en de regering van Israël, herhaalt Brazilië zijn krachtige veroordeling van alle vormen van terrorisme, ongeacht hun motivatie,” zei het bericht.

Interim-president Michel Temer, de zoon van Libanese immigranten, kwam aan de macht als gevolg van het afzettingsproces van Rousseff, die door het Congres van het land gedurende 180 dagen werd geschorst als onderdeel van een lopend afzettingsproces. Vorige maand verzocht Temer de in Israël geboren econoom Ilan Goldfajn om de Braziliaanse Centrale Bank te leiden.

In april vergeleek Rousseff pogingen om haar af te zetten wegens corruptieschandalen met de nazi-vervolging van de Joden. Sinds december is de Israëlische ambassadeurszetel in Brazilië leeg, nadat Rousseff bezwaar maakte tegen de Israëlische benoeming van een voormalige leider van nederzettingen op die post.

Volgens sommigen nam Rousseff wraak omdat ze in 2014 een “diplomatieke dwerg” werd genoemd door een hoge Israëlische diplomaat. Dit gebeurde nadat het Zuid-Amerikaanse land zijn ambassadeur terugriep voor overleg, om te protesteren tegen de Israëlische aanval op Hamas tijdens de Gaza-oorlog van die zomer.

Bron: www.forward.com

(vertaling: PoF)

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel