Activiteiten


Salvadoraanse kolonel die meer dan 25.000 Joden redde, in Duitsland geëerd

Jose Castellanos redde tienduizenden Joden van Nazi-vervolging en is nu herdacht als een held en voorbeeld uit de Tweede Wereldoorlog. 

Een legerkolonel en diplomaat uit El Salvador, die hielp tienduizenden Joden te redden van de Nazi-vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog door ze van valse Salvadoraanse identiteitspapieren te voorzien, werd in Duitsland geëerd.  

Salvadoraanse kolonelHet eerbetoon werd onlangs door het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Berlijnse Joodse Centrum bewezen aan Jose Arturo Castellanos, die diende als consul-generaal van El Salvador in Genève, rapporteerde het nieuwsportaal Elsalvador.com.

De film The Rescue, die de nauwelijks bekende maar heldhaftige daden van Castellanos tijdens de holocaust documenteert werd aan het publiek vertoond, waaronder de ambassadeur van El Salvador in Duitsland, José Atilio Benitez Parada.

De vertegenwoordiger van Yad Vashem, Sandra Witte, zei dat Castellanos, die in 2010 door het Israëlische Holocaust Memorial & Museum postuum erkend werd als Rechtvaardige onder de Volkeren, een vooraanstaande held is voor alle redders.

“We kunnen zeggen dat er erg weinig zijn zoals Jose Castellanos of Raoul Wallenberg, die duizenden hebben gered. En het gebeurde in tijden, waarvan ze zeggen dat er geen ruimte voor actie was en er niets kon worden gedaan. Castellanos bewees dat er iets kan worden gedaan,” zei Witte. Felix Klein, een Duitse diplomaat voor buitenlandse zaken, zei dat het voorbeeld van Castellanos toont dat ontkenning van de Holocaust inconsequent is.

“Als een diplomaat uit het buitenland zich er bewust van was, konden vele Duitsers, dat ook zijn,” zei hij.

Terwijl hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zwitserland was, sloot Castellanos vriendschap met George Mandel, een Hongaars-Joodse zakenman. Castellanos stelde zijn vriend, die de meer Spaans of Italiaans klinkende naam George Mandel-Mantello aannam, aan om op te treden als de eerste secretaris van het consulaat, een fictieve titel.

Ze gaven paspoorten of visa uit, die duizenden Europese Joden aanmerkten als burgers van El Salvador om de houders ervan van de Nazi’s te redden. In 1944 werd deze relatief kleinschalige distributie van Salvadoraanse documenten bijna een massaproductie.

Uiteindelijk realiseerde Castellanos zich dat hij de documenten niet snel genoeg kon uitgeven om de meeste Joden te redden. Dus hij en Mandel-Mantello deelden stiekem meer dan 13.000 “certificaten van Salvadoraans burgerschap” uit aan Centraal Europese Joden, waardoor ze de bescherming van het Internationale Rode Kruis en uiteindelijk van de Zwitserse consul in Boedapest ontvingen. Dank zij deze inspanningen die nu bekend staan als de “El Salvador actie” werden ten minste 25.000 joden gered.

Bron: www.jewsnews.co.il

Vertaling: Arie Monster

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel