Activiteiten


Hoe de Nederlandse regering voorstanders van BDS – zwaar – subsidieert

Hier leest u hoe de Nederlandse regering, ondanks de officiële beweringen van het tegendeel, feitelijk organisatoren van BDS financieel versterkt en legitimeert.

Door: Dr. Manfred Gerstenfeld 

Tijdens een debat in mei over het Palestijns-Israëlische conflict in de commissie buitenlandse zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, zei Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders: “Verklaringen of bijeenkomsten over BDS (Boycot, Desinvestering en Sancties) worden beschermd door de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering, zoals vastgelegd in de Nederlandse grondwet en het Europees Verdrag voor de rechten van de mens.”[1] Hypocriet deelde Koenders, lid van de PvdA, de Israëlische regering daarna mee, dat zijn regering zich verzet tegen BDS.

bds1Wat Koenders niet zei, was dat de Nederlandse overheid Nederlandse organisaties voor ontwikkelingssamenwerking, die BDS steunen, zwaar subsidieert. De regering gebruikt de eenvoudigste truc in het boek om met de waarheid te jongleren, door op te merken, dat de subsidie aan deze organen voor andere doeleinden is bestemd. Dus de Nederlandse regering versterkt en legitimeert feitelijk financieel, ondanks de officiële beweringen van het tegendeel, organisatoren van BDS.

Eén van de verscheidene pro-BDS-organisaties, die door de Nederlandse overheid sterk wordt gesubsidieerd is Cordaid, een katholieke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. Volgens NGO Monitor kreeg de organisatie 491 miljoen euro van de Nederlandse regering van 2007 tot 2011.[2] Sindsdien is het bedrag verder toegenomen.

Cordaid heeft een lange geschiedenis van bevordering van haat tegen Israël. Jitschak Santis, die voorheen met NGO Monitor verbonden was, zei: “De bevooroordeelde activiteiten worden geïllustreerd door hun financieringsbeslissingen, publicaties en politieke standpunten… Cordaid- directeur René Grotenhuis, betoogde in 2011 tijdens een panel in het Nederlandse parlement, dat BDS een verdedigbare tactiek is, want ‘het is belangrijk, dat het volk in Palestina zoekt naar manieren om zich tegen de bezetting te verzetten en dit is een geweldloze manier om dat te doen.”[3]

In 2012 sloot Cordaid zich aan bij een coalitie van 22 Europese NGO’S in een rapport getiteld “De vrede weghouden door handeldrijven: Hoe Europa illegale Israëlische nederzettingen helpt.” De organisatie bevordert de BDS agenda en roept de EU en de nationale regeringen op tot politieke oorlogvoering door economische sancties tegen Israël. Cordaid sloot zich ook aan bij een verslag uit 2009, getiteld “In gebreke blijvend in Gaza: Geen wederopbouw, geen herstel, geen uitvluchten meer.” Het verslag beweert ten onrechte, dat Gaza bezet blijft. Daarnaast financiert de organisatie verschillende anti-Israël NGO’s in Israël en de Palestijnse gebieden”.[4]

De ondersteuning door Cordaid van anti-Israël activiteiten gaat veel verder terug. In 2002 ontwikkelde zich een enorm schandaal betreffende de financiering door de Ford Stichting van LAW, de Palestijnse Commissie voor de Bescherming van de Mensenrechten en het Milieu. LAW ruide sterk op tegen Israël. Het weigerde vragen te beantwoorden bij onderzoeken betreffende uitgaven, waarbij meer dan 2 miljoen dollar onverantwoord bleef, verduisterd of geplaatst op bankrekeningen in plaats van te worden uitgetrokken voor programma’s.[5] LAW werd vervolgens ontbonden.

De Ford Foundation gaf LAW 1,1 miljoen dollar en nadat het schandaal boven water kwam, moest het zijn financieringsbeleid herschikken. Weinig aandacht werd toentertijd besteed aan het feit dat Cordaid LAW de som van 1,5 miljoen dollar gaf, hiermee de gift van de Ford Foundation overtreffend.

Het is mogelijk om vergelijkbare analyses op te stellen over andere Nederlandse ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties, zoals Oxfam-Novib en ICCO.

Bovendien moet erop gewezen worden, dat Liliane Ploumen, de Nederlandse minister van buitenlandse hulp en ontwikkelingssamenwerking gedurende meerdere jaren in dienst was van Cordaid en er zelfs directeur van werd. Van 2007 tot 2012 was zij ook voorzitter van de PvdA.

PM Netanyahu with Netherlands Foreign Minister Bert Koenders in Jerusalem

PM Netanyahu with Netherlands Foreign Minister Bert Koenders in Jerusalem

In juli 2015 legde Koenders een krans bij Yad Vashem. In het gastenboek schreef hij “discriminatie en antisemitisme leven vandaag nog steeds. We zijn het aan de miljoenen, die in de holocaust werden vermoord, verplicht het verzet tegen dit kwaad voort te zetten door het verleden te gedenken en door vandaag op te voeden.”[6] Toen later dat jaar echter een motie tegen antisemitisme binnen het onderwijs systeem werd ingediend in het Nederlandse parlement, stemde de PvdA, de kleinere partner in de regering, tegen.[7]

Koenders heeft ook stevig de etikettering van producten uit de omstreden ‘Westelijke Jordaanoever’ en de ‘bezette’ Golanhoogten door de Europese Unie ondersteund. Maar Koenders vroeg niet om soortgelijke maatregelen tegen vele andere landen, waar de juridische situatie veel duidelijker is, bijvoorbeeld door Turkije bezet Noord-Cyprus. Dit is een typisch anti-Israëlische mutatie van de klassieke antisemitische dubbele standaards.[8]

In begin oktober 2007 stelde Koenders, de toenmalige Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking, drie miljoen euro beschikbaar voor noodhulp aan de Gazastrook. Zijn ministerie gaf een persbericht uit met de volgende woorden: “De anderhalf miljoen inwoners van Gaza zijn slachtoffers van de sluiting van de grenzen door het Israëlische leger na de overname door Hamas [van de Gazastrook].”[9]

Het persbericht zei ook, dat Nederland de landbouwsector in Gaza op verschillende manieren hielp en verklaarde: “als gevolg van de sluiting van de grenspassage bij Karni, zijn de eerste 500.000 anjers bedoeld voor uitvoer naar de veiling in Aalsmeer [in Nederland] vernietigd.”

Koenders stelt dat hij humanitair is. Maar zijn persverklaring maakte geen melding van het verband met de sluiting, de duizenden raketten en mortieren die door Hamas en anderen uit Gaza werden afgevuurd op Israëlische dorpen en die Israëlische burgers doodden, verwonden en bedreigden.

Een paar jaar geleden vermeldde de website van de PvdA de mededeling: “Geen ander langdurig conflict brengt zoveel druk op de wereldmarkt als het Israëlisch-Palestijnse conflict.” De verklaring is inmiddels verwijderd – het is te hopen, dat dit komt doordat nu ook de leiders van de arbeiderspartij begrijpen hoe belachelijk het is.

In 2013 hield de arbeiderspartij (Partij van de Arbeid) haar eerste congres over het Midden-Oosten. Partijleider Diederik Samsom zei “meer in het bijzonder is Israël – als de sterkste partij in het conflict – verantwoordelijk voor de productieve hervatting van het vredesproces om te komen tot een duurzame twee statenoplossing.“.[10]

Dit was wat je zou kunnen noemen een typisch humanitaire racistische uitlating, die impliceert, dat alleen witte mensen aansprakelijk kunnen worden gesteld voor hun daden. Uit het eerste artikel van de Universele Verklaring van de rechten van de mens moet iemand echter concluderen, dat alle individuen even verantwoordelijk zijn voor hun daden.[11]

Samsom keek weg van de verantwoordelijkheid van vele anderen met betrekking tot het vredesproces.

Géén woord over de kolossale verantwoordelijkheid van de Palestijnen en hun Arabische en Islamitische supporters voor de huidige situatie.

Géén woord over de massamoord die het doel was van de Arabische en islamitische aanval op de nieuwe staat Israël in 1948.

Géén woord over de weigering van alle Arabische staten om na 1967 in Khartoem met Israël te onderhandelen.

Géén woord over het genocidale partijprogramma van Hamas, de grootste Palestijnse partij.

Géén woord over de voortdurende verheerlijking van de Palestijnse terroristen door de Palestijnse Autoriteit.

Géén woord over het Palestijnse terrorisme in antwoord op Israëls vrijwillige terugtrekking uit de Gazastrook.

Het verdraaien van de waarheid over de BDS door Koenders is dus slechts een onderdeel van een veel breder klimaat van politieke degeneratie. De PvdA is een vaandeldrager van dit milieu en de valse bewering van Koenders, dat Nederland tegenstander is van BDS, zonder te vermelden, dat het belangrijke BDS supporters fors financiert past hier perfect bij.

NB: Een paar weken na de verklaring van Koenders over de BDS dienden drie Nederlandse pro-Israëlische partijen in het Parlement een motie in, die de Nederlandse regering verzocht te stoppen met de financiering van organisaties, die direct of indirect streven naar bevordering van een boycot of anti-Israël sancties.[12] De motie werd aanvaard.

Koenders’  partij (PvdA) stemde tegen.[13]

Bronnen:

[1] www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/In-huge-blow-to-Israel-Netherlands-declares-BDS-free-speech-455162

[2] Www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/14266#.V0vs0_l967Q

[3] Als bovenvermeld

[4] Als bovenvermeld

[5] www.jta.org/2003/10/16/life-religion/features/part-4-case-study-of-a-ford-grantee

[6] Yad Vashem Jeruzalem, deel 78, oktober 2015.

[7] Www.tweedekamer.nl/: Kamerstukken/stemmingsuitslagen/detail?id=2015P16525

[8] “Koenders zet etikettering weer op agenda,” Telegraaf, 20 November 2014.

[9] Minister Koenders geeft 3 miljoen voor Gaza.  (www.minbuza.nl:80/nl/actueel/persberichten,2007/10/Minister-Koenders-geeft-3-miljoen-voor-Gaza.html) 4 oktober 2007. [Nederlands]

[10] Afsluitende speech Diederik Samsom – Midden-Oosten debat PvdA Nieuwe Buitensocieteit te Zwolle, 2 maart 2013.

www.PvdA.nl/data/sitemanagement/media/2013/02/Afsluitende%20speech%20Diederik%20Samsom%20v28feb.pdf

[11] https://www.un.org/en/about-us/universal-declaration-of-human-rights

[12]

Gewijzigde_motie_van_het_lid_Van_der_Staaij_c.s._(t.v.v._23432,_nr._430)_(interne_herdruk)%20(1).pdf

[13]

/www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2016Z12037&did=2016D24823

Over de auteur:

Dr. Manfred Gerstenfeld 

De schrijver is een langdurig adviseur voor strategie kwesties bij het bestuur van diverse grote multinationale concerns in Europa en Noord-Amerika. Hij is bestuurslid en voormalig voorzitter van het Jerusalem Center for Public Affairs en ontvanger van de Lifetime Achievement Award (2012) van het Journal for the Study of Anti-semitism.

Dit artikel is gepubliceerd op 28 juni in Arutz Sheva

http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/19105#.V3TPuRITY8g

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel