Activiteiten


Kleine Israëlische defensie-ondernemingen vrezen sluiting na hulpdeal met de Verenigde Staten

raket-bij-artikel-defensieondernVoorzitter forum voor defensiezaken: “70-80 kleine Israëlische ondernemingen lopen het gevaar te sluiten”.
Tientallen kleine defensiebedrijven die afhankelijk zijn van aankopen, gefinancierd door de Amerikaanse militaire hulp, zullen sluiten, duizenden werknemers zullen ontslagen worden en Israël dreigt unieke kennis te verliezen die over decennia is opgebouwd. Dit is het scenario waartegen bronnen in hogere kringen waarschuwen, die betrokken zijn bij kleine en middelgrote defensiebedrijven. Dit naar aanleiding van de nieuwe defensie-steunovereenkomst die vorige week door Israël en de Verenigde Staten werd ondertekend. Door Yuval Azulai

Met deze overeenkomst zal Israël in het komende decennium $ 38 miljard steun krijgen van de VS – $ 3,8 miljard per jaar.
De nieuwe overeenkomst zal in oktober 2018 van kracht worden en zes jaar later zal Israël niet langer in staat zijn om 26% van het jaarlijkse geld in Amerikaanse hulp om te zetten in sjekels en te investeren in de aankoop bij Israëlische bedrijven.

“Deze clausule is een ramp voor kleine en middelgrote Israelische defensiebedrijven,” waarschuwde een senior-industriebron die betrokken is bij deze bedrijven, toen hij met “Globes” sprak. De bestedingen in sjekels van het defensiebudget voor de aankoop van wapens en systemen van de lokale industrie is al laag en de aanschaf van kleine defensiebedrijven wordt voor een groot deel mogelijk gemaakt door omzetting van hulpgelden in dollars in shekels. Het grootste deel van het geld gaat al naar de grote bedrijven, zoals Israel Aerospace Industries Ltd. (IAI), Rafael Advanced Defense Systems Ltd., Elbit Systems Ltd. en Israël Military Industries Ltd. (IMI), maar ze hebben contracten met kleine en middelgrote bedrijven, die hen als onderaannemers van diensten en producten voorzien. Deze situatie kan mogelijk tot een einde komen omdat de meeste producten die nu van deze bedrijven gekocht worden, met de hulpgelden zullen worden gekocht van Amerikaanse bedrijven. Dit is een harde klap voor de grote bedrijven, maar in ieder geval exporteren ze een groot deel van wat ze produceren. Voor de kleine ondernemingen, waarvan de meesten niet exporteren, is het een doodssteek.”

“Respectabele bedragen”
Minister van Financiën Moshe Kahlon, die verscheen op een conferentie van accountants, maakte over de steunovereenkomst, die afgelopen woensdag in Washington na bijna een jaar onderhandelen, ondertekend werd, de opmerking: “De ministeries van Financiën en Defensie maakten deel uit van de overeenkomst en de bedragen die we kregen waren prima en respectabel,” Kahlon verklaarde: “Ik zal me niet mengen in binnenlandse politiek of in de politiek van de Republikeinen en Democraten. De getallen zijn prima en sluiten aan bij het meerjarenplan van de IDF. Je kunt altijd zeggen, dat we het beter hadden kunnen doen.”
Op hetzelfde moment beweerde oud-premier en minister van defensie Ehud Barak, dat Israël een grotere jaarlijkse defensiebijdrage van de VS – $ 4,5 miljard of $ 45 miljard over tien jaar – zou kunnen hebben gekregen, na de nucleaire overeenkomst die door de grote mogendheden met Iran ondertekend werd. Collega’s van een andere verdedigingsbron maakten aan het eind van vorige week soortgelijke opmerkingen en vertelden “Globes”: “Israël miste een goede gelegenheid van welwillendheid van de VS om $ 45 miljard in een decennium te krijgen, $ 7 miljard meer dan wat het daadwerkelijk zal krijgen in het kader van de overeenkomst, die vorige week ondertekend werd. Iedereen die iets anders zegt, vertelt niet de waarheid. Zelfs als de VS erop hadden aangedrongen dat een deel van de steun niet converteerbaar zou zijn in sjekels, zouden we nog meer geld van de VS hebben, waardoor we ook veel meer militaire middelen kunnen kopen. De VS waren bereid om de jaarlijkse basisbijdrage te verhogen van $ 3,1 miljard tot $ 3,8 miljard en $ 700 miljoen meer per jaar toe te voegen voor de ontwikkeling van defensieve anti-raketcapaciteiten van Israël en voor investeringen in de ontwikkeling van systemen voor het opsporen en neutraliseren van tunnels.”

In een reactie op de heftige discussie over de steunovereenkomst voor defensie, zei een bron die betrokken is bij de defensie-industrie: “De oplossing voor de nu groeiende bedreiging voor de kleine en middelgrote defensie-industrie is het verhogen van het sjekelbudget van het Ministerie van Defensie door het ministerie van Financiën. Dat zal de IDF en het ministerie van Defensie in staat te stellen aankopen voor deze industrieën voort te zetten en te onderhouden.”
Het defensiebudget voor de komende vijf jaar is 59 miljard sjekel, volgens een door de voormalige minister van Defensie Moshe Ya’alon en Kahlon ondertekende overeenkomst. Het meerjarige Gideonplan van de IDF is onder andere gebaseerd op deze overeenkomst.
“70-80 kleine ondernemingen over heel Israël moeten waarschijnlijk sluiten,” zei de voorzitter van het forum van de Vereniging van Fabrikanten van de Merkava tank, Avraham Bar David. Het forum waarvan hij het hoofd is, omvat 212 kleine en middelgrote ondernemingen, waarvan vele zijn gevestigd in afgelegen gebieden. Hij voegde hieraan toe: “Ondernemingen die kleine onderdelen produceren als onderaannemers van de grote bedrijven zullen de eerste zijn, die lijden. Zodra de Israëlische aankopen in de Verenigde Staten worden gedaan, zullen deze ondernemingen ofwel overschakelen naar andere werkgebieden of sluiten. Niet alleen zal het land veel banen verliezen, het zal ook kostbare kennis verliezen, die hier gedurende vele jaren is opgebouwd. Een paar jaar nadat deze bedrijven sluiten en de staat behoefte heeft aan nieuwe ontwikkeling, zal ze zich waarschijnlijk in een uitzichtloze situatie bevinden. Als de staat deze kennis wil behouden en in staat wil zijn door te gaan de meest moderne en beste producten voor haar verdedigingsbehoeften te ontwikkelen, zal ze alternatieve bronnen moeten vinden voor de miljarden sjekels, die niet beschikbaar zullen zijn als gevolg van deze overeenkomst.”

De heersende opinie in de grote en meer gevestigde defensie-industrie is, dat ze in de komende jaren zullen leren hoe zich voor te bereiden op de afschaffing van de omzetting van dollars in sjekels, door de uitbreiding van hun onderneming in de Amerikaanse markt, door samenwerking met lokale bedrijven of door het openen van dochterondernemingen, geregistreerd in de VS. Op hetzelfde moment hebben bronnen dicht bij deze bedrijven in de afgelopen dagen gewezen op de noodzaak voor de staat om een reeks van regelgevende concessies te introduceren – voornamelijk voor de defensieondernemingen van de overheid – om de goedkeuringsprocessen voor zakelijke activiteiten, zoals gezamenlijke inspanningen en de vestiging van buitenlandse dochterondernemingen, aanzienlijk te verkorten. “Vandaag de dag moet een defensie-onderneming spitsroeden lopen om van de regering een dergelijke toestemming te verkrijgen,”, zegt een bron. “De staat moet de overheidsdefensiebedrijven voorzien van een verscheidenheid van gereedschappen, die hen in staat stellen zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Bovendien, waar het de werkgelegenheid betreft, lijden een aantal van deze bedrijven al aan een tekort omdat ze worden gedwongen om productielijnen te verhuizen naar landen waar de wapens worden verkocht. Deze landen, zoals India, dringen er op aan dat alle of een deel van de productie moet plaatsvinden op hun grondgebied, en ze zijn niet de enigen. De staat moet ook concessies overwegen bij het verlenen van vergunningen voor de handel en de export van systemen, om deze bedrijven in staat te stellen snelle en relevante concurrenten op de wereldmarkt te worden, die zeer concurrerend en dynamisch zijn. “

Gepubliceerd door Globes Online, Israel business news – www.globes-online.com – op 19 september 2016

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel