Activiteiten


Bank of Ireland sluit rekeningen anti-Israël BDS-groep

bank-of-ireland

De Bank van Ierland (Foto: WIKIMEDIA)

Sluiting vond plaats eind september, meldt Iers nieuwsagentschap RTÉ

Door BENJAMIN WEINTHAL

De Bank van Ierland – de oudste financiële instelling van het land – sloot de rekeningen van de Ierland Palestina Solidariteitscampagne (PSC). Het sluiten van de rekeningen van de pro-BDS groep in Ierland en Noord-Ierland vond eind september plaats, volgens vermelding zondag in de Ierse nieuws outlet RTÉ.

Een woordvoerder van de Bank of Ireland schreef The Jerusalem Post maandag en zei, dat ze “geen commentaar kunnen geven met betrekking tot de rekeningen van klanten.”

Volgens de RTÉ zei de PSC, dat de bank haar rekeningen sloot, omdat zij overschrijvingen naar Palestijnse gebieden als hoog-risico definieerden. De PSC zei dat deze fondsen overschrijft naar een fabriek op de Westelijke Jordaanoever. De fabriek produceert Palestijnse sjaals, die de PSC koopt om solidariteit te bevorderen, schreef de RTÉ. De PSC had gedurende 15 jaar rekeningen bij de Bank van Ierland.

De Ierse pro-Palestijnse groep opende een nieuwe rekening bij de Allied Irish Banks (AIB). Een vraag van The Post aan de AIB werd maandag niet meteen beantwoord. Volgens RTÉ gelooft de PSC, dat er gevaar dreigt voor een nieuwe sluiting.

Vragen van The Post aan de PSC in Ierland werden ook niet meteen beantwoord. De AIB en de Bank van Ierland worden beschouwd als een deel van de “grote vier” Ierse financiële organisaties. De PSC heeft ook een PayPal-account.

Het PSC-filiaal in Ierland is een harde kerngroep van BDS (boycot, desinvestering en sancties), die zich richt tegen de Joodse staat. Volgens haar website heeft ze campagnes gelanceerd om desinvestering af te dwingen van de Israëlische Mashav – het Agentschap voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken – en startte een briefcampagne naar meer dan 215 Ierse kunstenaars om Israël te boycotten. De PSC meldde op haar website dat ze “de bewustwording ondersteunt van de vervuiling van de wereldwijde diamantmarkt met Israëlische ‘bloeddiamanten’”. Behalve de oproep van de PSC tot een boycot van Israëlische producten, streeft de groep naar het creëren van een “Apartheidsvrije Zone” in Ierland waar Israëlische goederen worden verbannen.

De organisatie schreef dat de overleden Israëlische president en Nobelprijswinnaar Shimon Peres een “ongestrafte oorlogsmisdadiger en verdediger van apartheid” is. De sluiting van de rekening van de PSC lijkt onderdeel te zijn van een grotere ontwikkeling binnen het Europese bankensysteem om de banden met pro-BDS groepen te verbreken.

De RTÉ schreef: “Het (sluiten van de rekening van de PSC) volgt gelijkaardige beslissingen in andere Europese landen, waaronder Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en het VK, waar banken rekeningen van Palestijnse actiegroepen hebben gesloten.”

Ierland wordt beschouwd als een van de bolwerken van de BDS-activiteit in West-Europa. De sluiting van de PSC kan resulteren in groeiende financiële maatregelen om een einde te maken aan de relaties met pro-BDS groepen.

The Post rapporteerde eerder al over de sluitingen van bankrekeningen in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk in 2016. De Commerzbank – Duitslands op één na grootste bank – sloot in juni een BDS-rekening. De Oostenrijkse bank Bawag sloot de rekening van het Austria-Arab Culture Center, dat de veroordeelde Palestijnse terroristische Leila Khaled, die deelnam aan de kaping van een TWA jet in 1969, huisvestte. Een jaar later kaapte ze EL AL vlucht 219. Khaled was in Europa als onderdeel van een tournee om te spreken. Het Austria-Arab Culture Center is voorstander van BDS.

In mei trokken PayPal en Credit Mutuel de stekker uit hun rekeningen met BDS-Frankrijk. De Oostenrijkse financiële onderneming Erste Group sloot de rekening van BDS in Oostenrijk in april. De Franse bankreus BNP Paribas sloot de rekening van BDS-Campaign bij haar dochteronderneming DAB in München in februari. Een dochteronderneming van Paribas in Brussel – BNP Paribas Fortis in Brussel – schijnt een BDS rekening aan te houden.

Malka Nusynowicz, een woordvoerster van de moederonderneming BNP in Parijs, vertelde The Post vorige maand dat “de bank nooit commentaar levert over vermeende cliënt-relaties om redenen van voor de hand liggende geheimhoudingsregels”.

Hans Mariën, hoofd public relations en relaties met de pers voor BNP Paribas Fortis in Brussel, vertelde The Post aan de telefoon dat hij geen commentaar kan geven vanwege privacyregels van de bank.

De in België gevestigde BDS-groep die een rekening heeft bij Paribas, heet Association Belgo-Palestinienne. BNP heeft een kantoor in New York State waar gouverneur Andrew Coumo in juni een anti-BDS decreet tekende. Hij zei toen: “Als je een boycot voert tegen Israël, zal New York jou boycotten”.

Eric Soufer, een woordvoerder van het hoofd van de juridische afdeling van de Staat New York Eric Schneiderman schreef The Post in september een e-mail en zei dat “de Attorney General fel gekant is tegen elke poging tot een economische boycot tegen Israël.” BNP Paribas betaalde de Amerikaanse regering in 2015 een recordboete van bijna 9 miljard dollar voor overtredingen van de Iran, Cuba en Soedan sancties.

Duitse banken houden grote aantallen BDS-rekeningen. Stephanie Rüth, een woordvoerster van de Bank für Sozialwirtschaft (Bank voor Sociale Economie), vertelde de The Post in oktober dat de bank een BDS rekening onderzoekt.

De Bank für Sozial Wirtschaft heeft rekeningen openstaan voor de grootste Joodse gemeenschap in Duitsland in Berlijn en voor de Central Welfare Board van de Joden in Duitsland. De in Stuttgart gevestigde BW-Bank (Baden-Württembergische Bank), die een kantoor heeft in New York, heeft een sluiting van haar pro-BDS rekening van de Palestina Comité Stuttgartgroep heftig verworpen. De BW biedt tevens ruimte voor een rekening voor de plaatselijke neonazistische NPD-partij, die pleit voor een complete boycot van Israël.

Toen we vroegen naar de bankrekening vermeld op de website van de in Bonn gevestigde pro-BDS groep Institut für Palästinakunde (IPK), zei Silvia Annecke, een woordvoerster van de VR-Bank Altenburger in Duitsland, dat “vanwege bestaande bankprivacy wij geen inlichtingen kunnen verschaffen.”

Bron: www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Bank-of-Ireland-shuts-down-anti-Israel-BDS-accounts-469346

Vertaling: PoF

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel