Activiteiten


Restaurant in München sluit vanwege Israëlhaat

schmock-restaurant

Restaurant “Schmock” in München (foto: www.SCHMOCK-MUENCHEN.de)

De boycot-, desinvesterings- en sanctie-beweging (BDS) organiseert al jaren evenementen om Israël te treffen – met subsidie van gemeente München

Door BENJAMIN WEINTHAL

De Joodse eigenaar van het Israëlische restaurant “Schmock” in München kondigde op zijn website aan dat hij na 16 jaren ging sluiten, als gevolg van stijgend antisemitisme in de Beierse hoofdstad. 

Florian Gleibs trok vorige week de stekker uit het restaurant vanwege de enorme anti-Israël beroering in de stad sinds de Operation Protective Edge door de IDF tegen Hamas in de Gazastrook in 2014.

“Mensen van de goed opgevoede, welgestelde middenklasse hebben besloten om mij als een vertegenwoordiger van Israël ter verantwoording te roepen, volgens het motto: ‘Wat jullie mensen doen, is niets anders dan wat wij Duitsers toen (tijdens de Holocaust) deden,” schreef hij.

In reactie op anti-Israël tirades plaatste hij een groot bord voor het raam van het restaurant, waarop te lezen stond: “We zijn niet bij de politiek betrokken.” De vijandigheid tegen hem en zijn restaurant werd voortgezet, rapporteerde Die Welt.

Gleibs, 45, is geen Israëli, maar studeerde op jongere leeftijd gedurende twee jaar in een internaat in Haifa.

Hij vertelde Die Welt, dat hij “antisemitisme als emotioneler ervaart dan eerder (voor de oorlog van 2014).” Gleibs zei dat hij persoonlijk ondervond, dat “mensen op straat schreeuwden: ‘Jood, Jood, laf varken, kom hier en vecht alleen.” Volgens het artikel in Die Welt “is antisemitisme in wezen vermomd als kritiek op Israël”.

Markus Schäfert, woordvoerder van de binnenlandse inlichtingendienst van Beieren – het equivalent van de Shin Bet (Israëlische Veiligheidsdienst) – zei: “Antizionistisch antisemitisme doet alsof het Israël bekritiseert, maar in feite verwerpt het Israëls bestaan.”

De boycot-, desinvesterings- en sanctie-beweging heeft al jaren evenementen georganiseerd, die ten doel hadden Israël te treffen, voorzien van subsidie door de gemeente München.

Burgemeester Dieter Reiter heeft sinds eind november 2015 een reeks BDS-evenementen in door de stad gefinancierde gebouwen afgelast.

Een lezing die maand door Christoph Glanz, een toonaangevende Duitse BDS-activist, in het door de stad gesubsidieerde culturele centrum Gasteig gehouden, gaf aanleiding tot felle kritiek van de Joodse Gemeenschap en het Israëlische consulaat in München.

Glanz wordt alom beschouwd als een antisemiet. Hij noemde die beschuldiging “absurd”. Hij heeft zich positief uitgelaten over de liquidatie van de Joodse staat en de verplaatsing van Israël naar de zuidwestelijke Duitse deelstaat Baden-Württemberg.

Charlotte Knobloch, het hoofd van de Joodse gemeenschap in München en een Holocaustoverlevende, bekritiseerde het BDS-evenement in de Gasteig scherp. Knobloch nam Glanz destijds op de korrel wegens zijn haat tegen Joden en Israël: “De BDS campagne verbergt het maatschappelijk onaanvaardbare” vertelde Knobloch The Jeruzalem Post en voegde daaraan toe: “Het heeft van de Nazi-slogan ‘Koop niet van Joden!’ een moderne versie gemaakt door er “Koop niet van de Joodse staat” van te maken.” Gleibs heeft plannen om Schmock als Laotiaans (Laos) restaurant te heropenen. Hij bezit twee andere eetgelegenheden in München. Zijn restaurant Meschugge blijft gerechten serveren uit restaurant Schmock, dat nu ter ziele is.

Bron: www.jpost.com

Vertaling: PoF

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel