Activiteiten


Akkoord Amona

Op het laatste ogenblik werd een akkoord bereikt over Amona, de bewoners gaan akkoord met vreedzame ontruiming

Door Abra Forman, 18 december 2016

“Hef op een kale berg een banier omhoog, verhef uw stem tegen hen, wenk met de hand, zodat zij binnentrekken door de poorten van de edelen.” Jesaja 13:2 (HSV)

Een familie in Amona, December 16, 2016.

De bewoners van de kleine gemeenschap van Amona op de heuvel zijn akkoord gegaan met een aanbod van de regering, dat toestaat om 24 gezinnen te verhuizen naar een nabijgelegen gedeelte van de berg en daarmee een rampzalige gedwongen evacuatie, die herinneringen zou hebben opgeroepen aan de traumatische terugtrekking uit Gaza, af te wenden.

Na uitputtende nachtelijke onderhandelingen tussen premier Benjamin Netanyahu, de minister van Onderwijs Naftali Bennett en de inwoners van Amona, werd het voorstel door de bewoners aanvaard met een stemming van 45 voor en 25 stemmen tegen met twee onthoudingen.

Het akkoord kwam een week nadat de gezinnen van Amona een soortgelijk aanbod, dat maar 12 gezinnen in het gebied had zien achterblijven, afwezen. Onder de voorwaarden van de nieuwe overeenkomst, zullen 24 gezinnen onmiddellijk caravans ontvangen op een perceel grond op een paar meter van de huidige locatie in Amona. De resterende families zullen worden verhuisd naar de nabijgelegen gemeenschap van Ofra.

Vervuld met opluchting en lof van de Israëlische leiders, werd de overeenkomst net op tijd beklonken om te voorkomen, dat er een strijdbare impasse zou ontstaan tussen bewoners van Amona en de honderden supporters, die op de heuveltop aankwamen om de buitenpost te helpen verdedigen en de IDF en veiligheidstroepen, die zouden worden bevolen de gezinnen te verdrijven. De ontruiming was gepland voor 25 december.

Operaties zoals deze, leiden vaak tot incidenten met de omvang van een nationaal trauma met burgers, die zich verlaten en gestraft voelen door hun regering en IDF-soldaten, die gedwongen worden om persoonlijke moraal en overtuigingen te schenden en aanhoudende landelijke wrok en onenigheid tot gevolg hebben. Dit was het geval in Israël bij de terugtrekking uit het Gush Katif blok van nederzettingen in de Gazastrook in 2005, toen duizenden gezinnen door de politie en soldaten van hun eigen staat uit hun huizen werden gedwongen.

“Na 20 jaar baanbrekende nederzetting, tegen alle onenigheden en na twee lange jaren, hebben we besloten om onze strijd nu op te schorten en de beslissing van de regering om 52 huizen en openbare gebouwen voor Amona te bouwen te accepteren. Deze gebouwen zullen voldoen aan de behoeften van de bewoners en de gemeenschap,” luidde een verklaring, die door de bewoners werd uitgegeven.

“Wij danken de duizenden gezinnen, jongeren en activisten, die in de afgelopen dagen naar Amona kwamen. Tot uw verdienste, zal Amona op de kaart blijven en met Gods hulp zal de nederzetting blijven groeien en bloeien.”

Over de auteur

Abra Forman is de redactrice van Breaking Israel News. Een geboren New Yorkse, die in 2011 naar Israël verhuisde na deelname aan het inspirerende programma Livnot en heeft het kibboetsleven ervaren in het Noorden. Abra voltooide een BA in de Engelse Letterkunde aan Binghamton University in 2009. Na het maken van aliyah, studeerde ze Hebreeuws aan het Hadassah College en behaalde de graad van Master, ook in de Engelse Literatuur, van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem, waar ze al vier jaar woont.

De link naar het artikel

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel