Activiteiten


Het bewaken van Israël’s grens te midden van sneeuwbalgevechten

IDF Geniebataljon 603 bewaakt de grens met Syrië vanaf de berg Hermon

Door Anna Ahronheim – Als toeristen de hellingen van de enige Israëlische skihelling, de berg Hermon nemen, houden IDF-soldaten vlakbij een oogje in het zeil – op de grens met Libanon en Syrië.

“Op een mooie dag kan je vanaf hier Damascus zien,” vertelde commandant Oz Azarzar van het geniebataljon 603 van de IDF aan The Jerusalem Post op de top van de berg, die zich 2200 meter boven de zeespiegel verheft.

De Syrische hoofdstad ligt op slechts 40 kilometer afstand, een kortere rit dan die naar de stranden van Tel Aviv, die op een afstand van 221 kilometer liggen. Maar omdat Israël en Syrië officieel nog steeds in oorlog zijn, kan men alleen een blik werpen over de grens.

Israël kreeg het grootste deel van de strategisch gelegen Golanhoogte van Syrië in handen in de Zesdaagse Oorlog in 1967 en annexeerde later het grondgebied, iets wat nooit door de internationale gemeenschap werd erkend.

Dinsdag bleef door de mist in de verte Syrië uit het zicht.

Maar wat een burger niet in staat is om te zien, kunnen de soldaten van bataljon 603 wel, omdat ze geavanceerde technologie hebben waardoor ze in elk type weer, de vijand kunnen zien.

“Er is niets dat we niet kunnen zien,” zei Azarzar terwijl hij bleef lopen om zich warm te houden.

Wanneer je maar een paar meter wegloopt van het lawaai van de toeristen, die genieten van hun winterwonderland, heerst er stilte.

Het enige wat men ziet zijn met sneeuw bedekte bergen en de sporen van de laarzen van de soldaten en all-terrainvoertuigen, met inbegrip van de sneeuwruimers.

De soldaten van Bataljon 603, die na een verblijf van acht maanden in de woestijn een paar maanden geleden naar de berg Hermon kwamen, moeten nu wennen aan de winterse omstandigheden in de noordelijke Golan Hoogten. Ondanks het feit dat ze winterlaarzen, fleecejassen en warme handschoenen hebben, blijven de kou en de sneeuw uitdagingen.

Hoewel er momenteel een relatieve stilte en rust heerst voorbij de grens met Syrië, weten de soldaten dat dit de stilte voor de storm kan zijn.

“De burgeroorlog heeft vijandige beweging in het gebied verminderd, maar we leven niet in een vacuüm en we zijn altijd bezig om te oefenen en we bouwen een muur voor verdediging,” verteldeAzarzar The Post en benadrukte, dat zijn soldaten zijn als “een familie die samen vecht,” en dat ze klaar zijn voor alles.

Hoewel er geen islamitische staat of al-Qaida in de buurt van de grens aanwezig is, zijn er een paar duizend rebellen, die vechten tegen troepen van het Syrische regime en hun bondgenoten, waaronder milities van de Druzen uit het nabijgelegen dorp Khadr.

En er kunnen altijd zware gevechten tussen het Assad-regime en de rebellen in de Golan uitbreken.

Nu het Syrische regime aanzienlijk grondgebied van rebellengroepen terugwint sinds de Russische interventie, is de mogelijkheid, dat Assad het grensgebied met Israël weer zou willen veroveren een reële mogelijkheid.

De IDF weet ook dat de dreiging van een terroristische aanslag door bondgenoten van het regime van Assad, zoals Hezbollah of Iran een zeer reële bedreiging blijft. Er zijn ook een aantal incidenten met bewoners van Khadr geweest, waaronder die van twee jaar geleden, toen vier terroristen de grens met Israël kruisten en explosieven plantten in de buurt van een verlaten IDF post.

Hoewel het een van de stilste grenzen van Israël kan zijn, zei Azarzar, dat de grens met Syrië “zeer dynamisch” is.

“De ene bedreiging is niet belangrijker dan de ander, het maakt niet uit of het het Assad-regime, of Hezbollah, of de rebellen zijn. Als ze komen om een Israëlische burger of militair te verwonden, zijn ze mijn grootste vijand”.

“Ik heb een rode lijn,” benadrukte Azarzar. “Als iemand uit Syrië probeert over te steken met de bedoeling een aanval uit te voeren, zullen ze niet slagen. Punt uit. Wij weten hoe te reageren. En op een manier, die hen pijn zal doen.”

Dus terwijl Israël niet in de Syrische burgeroorlog wil worden meegesleurd, houden de IDF en de soldaten van Azarzar’s Genie Brigade nauwlettend de steeds veranderende situatie van de bergtoppen boven in de gaten en zijn voor alles klaar.

Bron: www.jpost.com

Vertaling: PoF

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel