foto: Marion Pritchard ontvangt op 5 mei 2009 de Medal of Valor Award van het Simon Wiesenthal Center op het jaarlijkse nationale Tribute Dinner in Beverly Hills, Californië. (Kevin Winter/ Getty Images)

(JTA) – Marion Pritchard, een Nederlandse studente maatschappelijk werk, die Joden redde tijdens de Tweede Wereldoorlog en een politieagent doodde, die een joodse familie ontdekte, die ze onderdak gaf, is overleden.

Pritchard overleed in december 2016 aan cerebrale arteriosclerose, meldde The Washington Post dinsdag. Ze was 96 jaar oud.

Er werd gezegd, dat Pritchard maar liefst 150 mensen heeft geholpen, onder meer door het verkrijgen van valse identiteitsdocumenten, het leveren van voedsel en aanvullende artikelen en het geven van onderdak en het vinden van schuilplaatsen voor Joden, die met nazi-vervolging werden geconfronteerd.

In 1942, toen ze 22 jaar oud was, voelde Pritchard zich gedwongen om weerstand te bieden tegen de nazi’s, ​​nadat ze zag hoe Duitsers Joodse kinderen voor deportatie opspoorden. Ze verklaarde ten onrechte, dat zij de moeder was van Joodse baby’s om de kinderen te sparen – omdat ze ongetrouwd was, werd het als een “missie van schande” beschouwd – en gaf onderdak aan een Joodse man en verzorgde hem en zijn drie jonge kinderen gedurende drie jaar.

Toen de vader en kinderen werden ontdekt door een Nederlandse politieman, schoot ze de agent dood om de familie te redden.

Na de Tweede Wereldoorlog, werkte Pritchard voor de Verenigde Naties als maatschappelijk werkster in kampen voor ontheemden. Later verhuisde ze naar de Verenigde Staten met haar Amerikaanse echtgenoot, de voormalige Amerikaanse legerofficier Anton Pritchard. In 2006 verhuisde ze naar Washington, D.C., waar ze woonde tot haar dood.

In 1981, herkende het Yad Vashem Holocaust Memorial in Jeruzalem haar als Rechtvaardige onder de Volkeren, een eer voor niet-Joden, die hun leven riskeerden om Joden tijdens de Holocaust te redden.

de link van het originele artikel

Artikel trefwoorden: / /