Activiteiten


Herstart voor Amerika?

President Donald Trump (Foto: Facebook)

“De verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten heeft de wereld ondersteboven gekeerd en blijft dit doen. Hoewel het effect op Israël nog duidelijk moet worden, zijn sommige eerste tekenen hoopgevend. Stelt God de klok opnieuw in?”

Door Stan Goodenough, 29 jan 2017

“Twaalf jaar geleden schreef ik het volgende:

“Ik denk, dat de belangrijkste reden waarom 250 jaar geleden de Verenigde Staten werden opgericht was, dat ons grote land in staat zou zijn om op de bres te staan voor de herstelde natie van Israël in deze dagen”.

Dit verbazingwekkende standpunt werd uitgedrukt door een conservatieve kandidaat voor het Amerikaans Congres uit Noord-Carolina in gesprek met een Amerikaanse pastor en vriend in begin 2004. Blijkbaar geloofde David Huffman, dat toen in het begin van de 17de eeuw God de harten van mensen bewoog uit Engeland te vertrekken en de weg naar het westen te zoeken, het in Zijn Hart was om een nieuwe natie te planten, waaraan Hij een bijzondere eer en een spectaculaire bestemming zou toekennen. Toen God in 1776 de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten veroorzaakte, zag Hij toe op de oprichting van een natie, die Hij ongeveer twee eeuwen later gebruikte als ’s werelds grootste supermacht. En Zijn reden voor het verheffen van Amerika tot deze positie was dat zij zich zou verbinden met het overlevende overblijfsel van het Joodse volk, om hen te helpen opnieuw wortel te schieten in hun nationale thuisland en hen te steunen in hun strijd tegen een vijandige wereld.

Dus Amerika bestaat omwille van Israël? Wat een absurde gedachte!

Hiermee rekening houdend, vonden uiteindelijk alle belangrijke gebeurtenissen die de Verenigde Staten vormden – vanaf de dagen van de eerste vestiging tot de ruimtewedloop – zodanig plaats, dat de Verenigde Staten een positie konden innemen om een steun te zijn voor de Joodse natie in de 20e en 21e eeuw.

Zeker een belachelijk idee! Israël is een van de kleinste landen op aarde, maar 43.436 vierkante kilometer in oppervlakte. Het is de thuisbasis van 6,8 miljoen Israëliërs, bijna 80 procent hiervan is Joods. Het dagelijkse leven van de mensen draait rond de fundamentele kwesties van overleven tegen militaire aanvallen, het behoud van Israël als een Joodse staat en toch een democratie zijn, het opnemen van honderdduizenden nieuwe immigranten, de opbouw van een welvarende economie voor haar burgers en de strijd om acceptatie door een wereld, die nooit veel tijd gehad heeft voor de Joden.

Gebeurtenissen bijna overal ter wereld, raken Israël op de een of andere manier.

Anderzijds zouden de Verenigde Staten dit stukje Joods thuisland 130 maal kunnen bevatten. De 5,6 miljoen vierkante kilometer van dit reusachtige land zijn het thuisland van 300 miljoen mensen, 98 procent van hen zijn niet-Joden. Het is de rijkste en machtigste militaire en industriële natie ter wereld.

Voor de meerderheid van haar burgers is Amerika het centrum van de wereld. Voor sommigen is het de wereld. Er is op elk moment van elke dag waar ook in de Verenigde Staten zoveel gaande, dat gebeurtenissen buiten haar grenzen vaak niet doordringen in de dagelijkse nieuwsberichten.

De Verenigde Staten ligt een halve wereld verwijderd van de Staat Israël. Politiek gezien wordt het grotendeels bezig gehouden door vraagstukken, die haar betrekkingen met de andere grote naties beïnvloeden (zoals het ondersteunen van talloze wereldwijde initiatieven) met een vinger in bijna de hele politieke pap op de planeet. En het doel van deze reus, haar primaire reden van bestaan, is een bondgenoot van Israël te zijn tegen de rest van de internationale gemeenschap?

Hoe kan een serieus mens zo’n idee aanvaarden? Welnu, David Huffman en zijn vriend, de pastor denken dat dit waar is. Trouwens, dat doe ik ook. Als niet-Amerikaan echter, is het misschien gemakkelijker voor mij om de dingen op deze manier te bekijken. Voor de meeste Amerikaanse Christenen, opgevoed met diep patriottisme en extreme loyaliteit voor hun land en genietend van het gevoel van bijna-onkwetsbaarheid, aangeboden door zo’n krachtig moederland, moet er wel een revolutionaire verandering in denken plaatsvinden, om tot een dergelijke conclusie te komen.

Om dit te doorgronden en uiteindelijk te omarmen, moet erkend worden dat het kleine Israël en geen enkel ander land – ongeacht hoe groot en machtig – in het centrum ligt van Gods plan voor de mensheid.

Maar God had Jacob “die Hij van tevoren kende” niet verlaten. Hoewel de mensheid nu het Christelijke tijdperk was binnengekomen, overleefde of leefde Israël – het verwaarloosde land en het verstrooide volk – langer, ondanks elk groot koninkrijk en keizerrijk, dat er was vanaf de tijd van Christus tot vandaag, zoals Rome, Byzantium en Islamitische staten, de kruisvaarders, het Britse Rijk, nazi-Duitsland en de Sovjetunie.

In tegenstelling tot alle andere niet-Joodse volken in de geschiedenis, had Amerika de onderscheidende eigenschap, gebaseerd te zijn op Bijbels fundament. Ga terug naar haar grondvesten en je zult daar de Schriften vinden. George Washington: “Het is onmogelijk de wereld te regeren zonder God en de Bijbel. Zijn opvolger, John Adams, drukte het zo uit: “Onze grondwet werd alleen gemaakt voor een moreel en religieus volk. Het is volstrekt ontoereikend voor de regering van een ander volk.” In 1923, schreef President Calvin Coolidge: “De fundamenten van onze samenleving en onze regering rusten zozeer op de leer van de Bijbel, dat het moeilijk zou zijn om die fundamenten te onderhouden als het geloof in deze leer niet langer praktisch algemeen zou zijn in ons land.”

Het is dit geloof dat de sleutel bevat tot het zegevierend overleven van Amerika tegen de krachten, die haar de weg willen zien gaan van alle machten voor haar. De Bijbel bevat alle antwoorden en alle plannen, die God heeft voor individuen en voor volken. En het centrale onderwerp, aanwezig op al haar bladzijden is Israël.

Ik geloof dat God altijd al een speciale bestemming heeft bepaald voor Amerika. En hoewel dit op het late uur in ons tijdperk een grote opdracht zou kunnen zijn, denk ik dat Amerika dat steeds deze bestemming kan herontdekken en nastreven.

Het vraagt wel dat Gods volk in dat land hun perspectief – dat hun eigen grote land in het centrum van de wereld heeft – omwisselt voor Gods perspectief, dat het kleine Israël in het middelpunt heeft staan van Zijn zich nog steeds ontvouwend verlossingsplan.”

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Jerusalem Watchman, Januari 27, 2017, en werd opnieuw gepubliceerd met toestemming.

Stan Goodenough
https://jerusalemwatchman.org/

Stan heeft gedurende de helft van zijn leven in Israël gewoond, hoewel hij een zoon was van een niet-Joods echtpaar, dat diende op het zendingsveld in het kleine koninkrijk Swaziland. Na drie jaar vrijwilligerswerk op Israëlische collectieve boerderijen in de jaren tachtig werkte hij als politiek verslaggever van de Zuid-Afrikaanse krant, The Daily Dispatch – waar hij zijn opleiding had in de nadagen van de apartheid. Hij reisde naar verschillende landen om met Christenen te spreken over de ontwikkelingen in Israël. In 2011 werd hij door het Israëlische Ministerie van Toerisme erkend als reisleider en hij leidt particulieren, kleine groepen, families, en Christelijke toeristen met bussen en helikopters rond in Gods land.

Bron: www.kehilanews.com

Vertaling: PoF

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel