Paus Francis waarschuwde voor de Hitlerachtige aspecten van de populistische opwelling wereldwijd, maar deed dit tijdens de inauguratie van Donald Trump, die werd gekenmerkt door een toespraak van de nieuwe president, die door politieke analisten werd beschreven als heel populistisch van toon.

Door Cheryl Chumley

Met een merkwaardige timing, die alleen kan worden toegeschreven aan een commentaar op het presidentschap van Donald Trump, waarschuwde Paus Franciscus tegen een stijging van het populisme, dat zou leiden tot een Adolf Hitlerachtige sfeer – net toen de 45ste president van Amerika werd ingehuldigd.De inauguratie-speech van Trump werd ook alom geprezen voor zijn populistische berichtgeving.
Zoals Robert Spencer schreef in Jihad Watch:

“De Paus zei deze dingen, toen Trump werd ingehuldigd. Het punt dat hij wilde maken was onmiskenbaar.”

Dus wat zei de paus precies?

Van NBC News:
‘ “In tijden van crisis missen we kritisch vermogen en dat is een constante referentie voor mij” zei de paus in een diepgaand interview met de Spaanse krant El Pais. “Het duidelijkste voorbeeld van Europees populisme is het Duitsland van 1933. Na de crisis van 1930 is Duitsland gebroken, en moet het opstaan om zijn identiteit te vinden, een leider, iemand, die zijn karakter kan herstellen en daar is een jonge man, Adolf Hitler genaamd. Hitler stal de macht niet, zijn volk stemde voor hem, waarna hij zijn volk vernietigde,” voegde de paus eraan toe.’

Met andere woorden: Trump is verwant aan Hitler, naar de mening van de paus.

De paus zei ook dat hij “mensen niet voortijdig wilde oordelen,” met betrekking tot Trump.

Nogmaals, van NBC:
“We zullen zien hoe hij handelt, wat hij doet en dan zal ik wel een mening hebben,” zei hij.

Het schijnt, dat hij die mening al heeft – maar hij wilde gewoon de naam Trump er nog niet aan verbinden.

Zoals Spencer schreef in Jihad Watch:

“Dit is een buitengewoon geforceerde analogie. Hitler verhinderde na 1940 de Joden te emigreren en sloot ze op in concentratiekampen, zodat hij ze kon doden. Trump wil immigratie uit jihadbrandhaarden stoppen om te verhinderen, dat islamitische jihadisten ons vermoorden. Dat de paus die twee vergelijkt, toont aan dat hij meer een oppervlakkige linkse ideoloog is, dan een soort geestelijke of morele autoriteit.”

Maar sterker nog, de opmerkingen van de paus zouden kunnen worden uitgelegd als slaande op gebieden in Europa die een politieke opstand ondervinden, grotendeels door de gedwongen golf van overwegend moslim-vluchtelingen, die door politieke leiders opnieuw worden gehuisvest. De veranderende bevolkingssamenstelling, om nog maar te zwijgen van de veelvuldige aanvallen door migranten op sommigen van de meest kwetsbaren van de landen, heeft ertoe geleid dat burgers weer gesloten grenzen eisen.

Over de auteur:

Cheryl Chumley is schrijfster, bekroond journaliste en columniste, die schrijft over politiek en cultuur voor talrijke nieuwswebsites. U kunt haar volgen op www.CherylChumley.com of via Twitter, ckchumley.

Bron: www.nbcnews.com

Vertaling: PoF

Artikel trefwoorden: / /