Fragmenten van een rol gevonden in de 12e grot (Casey L Olson en Oren Gutfeld)

“Nu dan, kom, schrijf het in hun bijzijn op een schrijftafel en teken het op in een boek, zodat het blijft staan tot de laatste dag, voor altijd en eeuwig.” Jesaja 30:8 (HSV)

Israëlische archeologen hebben een verrassende ontdekking gedaan en de 12e grot ontdekt in de Qumranregio van de noordelijke Judese Woestijn. Deze grot bevatte ooit gedeelten van de Dode Zee rollen, totdat ze vermoedelijk in het midden van de 20e eeuw werden geroofd.

De archeologen van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, Dr. Oren Gutfeld en Ahiad Ovadia, deden de ontdekking met de hulp van Dr. Randall Price en studenten van de in Virginia gevestigde Liberty Universiteit.

Ingang van de grot (Casey L. Olson en Oren Gutfeld)

Tijdens het afgraven van de grot vonden archeologen talrijke opslagpotten en deksels uit de tweede tempelperiode, verborgen langs de wanden van de grot en diep in de tunnel aan de achterkant van de grot. Maar de potten waren allemaal gebroken en hun inhoud was verwijderd. De archeologen ontdekten ook een ijzeren houweelkop uit 1950, wat erop duidt dat de grot werd geplunderd.

“We zijn nog niet eerder zo dichtbij het ontdekken van nieuwe Dode Zeerollen gekomen in 60 jaar tijd, als met deze spannende opgraving. Tot nu toe werd aangenomen dat de Dode Zeerollen slechts werden gevonden in 11 grotten van Qumran, maar nu is er geen twijfel meer dat dit de 12e grot is,” zei Gutfeld.

Potfragmenten in de 12e grot (Casey L. Olson en Oren Gutfeld)

“Hoewel uiteindelijk geen rollen zijn gevonden en in plaats daarvan we ‘slechts’ een stuk perkament vonden, opgerold in een kruik, dat was bewerkt voor het beschrijven, duiden de vondsten boven alle twijfel aan, dat de grot rollen bevatte, die werden gestolen,” zei hij. “De vondsten omvatten de potten, waarin de boekrollen en hun omslagen verborgen waren, een leren riem voor het binden van de rol, een doek, die de boekrollen omwikkelde, pezen en stukjes huid, die fragmenten verbonden en nog veel meer.”

Doek gebruikt voor het verpakken van boekrollen (Casey L. Olson en Oren Gutfeld)

Deze opgraving was de eerste die plaats vond in het noordelijke gedeelte van de Judese Woestijn als onderdeel van het programma “Operatie Boekrol”, gelanceerd door de Israëlische Oudheidkundige Dienst, ter bevordering van de kennis en opgraving van grotten in de regio.

Bron: www.breakingisraelnews.com

Vertaling: PoF

Artikel trefwoorden: / /