Activiteiten


Reizend over de oude wierookroute in de Negev

De Nabateeërs trokken door de heuvelachtige woestijn per kameel, maar u kunt dat doen met de auto, jeep of fiets en onderweg een spectaculair landschap zien. Sluit je ogen en reis 2000 jaar terug in de tijd. Je rijdt op de rug van een kameel, beladen met wierook en mirre uit het verre Jemen en neemt de route van 100 kilometer door de barre, heuvelachtige Negev woestijn om uw kostbare goederen naar de mediterrane havens te vervoeren.

Door Abigail Klein Leichman │ 6 April 2017

700 Jaar lang, vanaf de derde eeuw v. Chr. tot de 2e eeuw na Chr., was dit de gevaarlijke maar zeer rendabele taak van het nomadische Nabatese volk.

Vandaag is het kleine Israëlische gedeelte van de 2.000 kilometer lange Wierookroute – een UNESCO World Heritage Site (door de Unesco erkend wereld erfgoed) – een fascinerend parcours vol met prachtige woestijnvergezichten en archeologische ontdekkingen.

De route omvat de overblijfselen van de Nabatese steden Halutza, Mamshit, Avdat, Shivta en Nitzana  (een andere stad, Rehovot- Ruhaibe, is verborgen door zandduinen), vier forten (Katzra, Nekarot, Mahmal en Grafon) en twee herbergen (Moa en Saharonim). U kunt aanwijzingen zien van verrassend uitgekiende waterputten, landbouw en wijnbouw, die door de Nabateeërs vernieuwd werden.

“De Romeinse en Griekse rijken bestuurden veel steden rond de Middellandse Zee en in al deze steden waren heidense heiligdommen waar zij dieren offerden. De stank was ontzettend, dus de Nabateeërs brachten wierook voor deze heiligdommen om de geur van het slachten te verbergen,” vertelt de reisgids Atar Zehavi, wiens Israeli Wild tours gespecialiseerd is in tochten per jeep buiten de gebaande wegen, fietsen, wandelen en reizen op de rug van kamelen, zoals de wierookroute.

“De route is verrassend moeilijk, omdat er eenvoudigere manieren zijn om door de Negev te trekken. Maar de Nabateeërs wilden verborgen blijven voor andere Arabische stammen, die hinderlagen konden leggen voor de karavanen en ze wilden voorkomen dat ze door de Romeinen werden ontdekt, zodat ze hun onafhankelijkheid konden behouden”, vertelt Zehavi aan ISRAEL21c.

“Ze wisten hoe ze de barre woestijn tot hun voordeel konden benutten, waterputten en bolwerken konden maken, die anderen niet zouden vinden. De Romeinen veroverden Judea vrij gemakkelijk, maar het duurde nog eens 150 jaar om de Nabateeërs te veroveren.”

steenbok in de Ramon krater- Foto PikiWiki Israel

Met de jeep trekken en slapen

Zehavi raadt een tweedaagse excursie aan, trekken met de jeep en slapen langs de wierookroute (ook wel de specerijenroute genoemd).

Start in het oosten, bij Moa in de Arava -vallei, locatie van een oude khan (woestijnherberg). Beklim vanaf daar de Katzra-bergtop, een bolwerk met uitzicht over de hele regio.

Dit geeft u een idee, hoe moeilijk het was om een karavaan met kamelen een steile helling op te leiden.

“Ze reisden 30 kilometer per dag tussen khans. Een kameel droeg 350 kilo wierook en hoefde maar eens per 10 dagen of zo te drinken,” zegt Zehavi, die een mastergraad in milieu-studies heeft.

Zelfs toen zouden kamelen niet veel te drinken hebben bij de derde stopplaats, de Nekarot rivier, een droge rivierbedding, die ooit door de Arif bergketen en noord Arava stroomde. De Nekarot is onderdeel van de Israëlische nationale toeristische route en kan bogen op spectaculaire landschappen.

Dit leidt u langs Saharonim naar de vierde stopplaats, de stad Mitzpe Ramon met zijn wereldberoemde Ramon Krater (Makhtesh Ramon), die nog zichtbare Nabatese mijlpalen heeft, waaronder haar overvloedige flora en fauna en de Nubische steenbok.

Ramon is ’s werelds grootste erosie krater, die zich uitstrekt over 40 kilometer en tot een diepte van 400 meter afdaalt. De krater heeft unieke geologische structuren, zoals de Hamansera (Prism) van gekristalliseerde zandsteen en de Ammonite rotswand vol fossielen.

Overnacht kamperen in de krater, als het weer en voorkeuren van reizigers dit toelaten. Het kratergebied heeft een verscheidenheid aan hotels, van woestijnherbergen tot tehuizen en luxe hotels. Als u in Mitzpe Ramon bent, wilt u misschien ook het bezoekerscentrum bezoeken en een nachtelijke tour maken om de sterren te bekijken.

De volgende ochtend hebt u een grote keuze aan paden om te wandelen, een tocht met de jeep te maken, of in de krater te mountainbiken. Een begeleide jeeptour is altijd een goede optie.

Om terug te komen op de Wierookroute, bestijgt u de Mahmal-helling aan de noordelijke rand van de krater, een klim van 250 tot 300 meter naar de Mahmal-vesting. Ga van daar noordwest naar het Avdat Nationale Park, plek van een bloeiende Nabatese stad, waar u heiligdommen kunt zien, die later werden veranderd in Byzantijnse kerken.

Zehavi legt uit, dat nadat het Romeinse Rijk in ongeveer 324 na Chr. overging naar het Byzantijnse christendom, wierook niet langer nodig was en de Nabateeërs begonnen wijn te produceren en woestijnlandbouw uit te oefenen en ook Arabische paarden te fokken.

“Het is geweldig om te zien, hoe de ruwe woestijn voor landbouw werd gekoloniseerd door het gebruik van uiterst geavanceerde irrigatiesystemen,” zegt Zehavi.

Eindig uw tour over de Wierookroute bij Avdat of ga naar het noordwesten naar het Shivta Nationale Park en Halutza, of naar het noordoosten naar het Mashit Nationale Park nabij Dimona.

Over de auteur:

Abigail Klein Leichman

Abigail Klein Leichman is schrijfster en geassocieerde redactrice bij Israël21c. Voor in 2007 ze naar Israël verhuisde, was ze specialistische schrijfster en copy redactrice bij een dagblad in New Jersey, en sinds 1984 freelancer voor diverse kranten en tijdschriften.

Bron: www.israel21c.org

Vertaling: PoF

Foto boven: wikimedia

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.



Radio Israel