In 1933 droegen meer dan 30 families in de stad de naam van de man, die later de leider van nazi-Duitsland werd.
“Herr Adolf Hitler van Duitsland zou met verwarring worden bevangen als hij het waagde om het strikt koosjere huis van mevrouw Rose Hitler, een knappe jonge Joodse huisvrouw, die op 233 E. 92nd Street, in het hart van Brooklyn Brownsville woont, binnen te gaan.”Door Gabe Fisher en Marissa Roer

(Foto boven: “The Jewish Hitlers”, Youtube)

Dat is het begin van een onwaarschijnlijk JTA artikel uit juni 1933, getiteld “Kus de Mezuzah – en ontmoet de Hitlers van Brownsville.” Het is een momentopname van een tijd toen Hitler een herkenbare, zij het steeds ironischer, Joodse achternaam was in New York City. Volgens Rose Hitler droegen meer dan 30 families in de stad de achternaam van de man, die dat jaar de bondskanselier van Duitsland en één van de ergste monsters van de geschiedenis werd.

Het artikel van de JTA had een paar dingen fout: Rose’s familie spelde eigenlijk hun achternaam “Hittler” en de naam van haar man was Frank, niet Fred, overeenkomstig hun huwelijksdocumenten (wij gaven Frank Hittler zijn goede naam terug in de video hieronder).

Maar het artikel was correct over de toenemende onbehaaglijkheid van New Yorkers met de naam Hitler of Hittler. Wonend in wat in die tijd een zeer Joodse wijk was, begonnen de kinderen van Frank en Rose problemen op school te krijgen. Herbert, van 9 jaar, kreeg constant met vuistgevechten te maken. Vriendinnen van de vierjarige Rita noemden haar een nazi.

De ogen van Rita, een opgewekt meisje, vullen zich met tranen wanneer haar speelmakkers haar plagen en haar een nazi noemen.”Ik ben geen Nazzy,” zegt Rita. “Ik ben Joods.”
Haar vriendinnen antwoorden in koor: “Rita is een Nazzy, Rita is een Nazzy!”

Rose geeft toe, dat ze verrast was door de hele beproeving.

“Mijn schoonvader, moge hij rusten in vrede, placht toen hij nog leefde, te zeggen dat hij nog nooit had gehoord van een Hitler, die niet joods was,” zei ze. “Neem mijn zwager, Louis Hitler, die woont in de Pulaski Street. Neem alle andere Hitlers in New York.”
Bekijk onze video om te zien hoe de familie met hun Hitler-probleem omging.

Bron: www.timesofisrael.com

Vertaling: PoF

Artikel trefwoorden: /