Activiteiten


Zionistische instellingen herdenken slachtoffers internationaal antisemitisch geweld

Foto: Hillel Maeir/TPS

Een keur aan internationale zionistische organisaties heeft op maandag (24 april jl.) honderden Joden herdacht, die in antisemitische aanslagen over de hele wereld gedood werden sinds de oprichting van de staat Israël, naast de centrale ceremonies in Israëlische begraafplaatsen ter herdenking van de Israëlische soldaten, die vielen tijdens hun militaire dienst en duizenden mensen die werden vermoord in terroristische aanvallen, sinds het begin van het Zionistische project in het land Israël.

Door Ilana Messika/TPS op 01 mei 2017

In een dienst op het plein van het hoofdkantoor van het Joods Agentschap in het centrum van Jeruzalem, herdacht Emmy Wybran-Sosnowski, weduwe van de Belgische immunoloog professor Joseph Wybran, een Holocaust-overlevende en leider van de Belgisch Joodse gemeenschap, haar echtgenoot, die in 1989 werd vermoord:

“Hij was een goede, nette en fatsoenlijke man, toegewijd aan zijn familie, zijn gemeenschap en de staat Israël, die werd gedood op een parkeerplaats van zijn universitair ziekenhuis, alleen omdat hij Joods was,” zei Wybran-Sosnowski.

Wybran-Sosnowski eerde haar echtgenoot voor zijn goede karakter en onophoudelijk werk voor de Belgische Joodse gemeenschap en interreligieuze dialoog met de Christenen. Wybran, die in 1988 voorzitter werd van het Coördinatiecomité van Joodse organisaties in België, was betrokken bij een moeilijke campagne, die gericht was op het verwijderen van een katholiek klooster op het terrein van wat vroeger het Auschwitz-vernietigingskamp in Polen was.

“De terreur houdt niet op bij Israëls deuren, maar is overal in de wereld,” betoogde Wybran-Sosnowski.

Volgens statistieken van het Joodse Agentschap werden sinds de stichting van Israël in 1948 ongeveer 200 Joden vermoord in antisemitische aanslagen in het buitenland. De ceremonie van dit jaar zal zich concentreren op slachtoffers van terreuraanslagen in België, waaronder die op het Joods Museum van België, waarbij twee Israëliërs, Emanuel en Miriam Riva werden gedood. Hun namen staan op een gedenkteken dat is geplaatst op het plein, voor de duur van de ceremonie.

Het sentiment van Wybran-Sosnowski werd vertolkt door Aryeh Riva, tweelingbroer van Emanuel Riva. “Terrorisme is vandaag de dag niet alleen een erfenis van het Joodse volk in zijn eigen land. Terrorisme doet ook kwaad aan de rest van de wereld,” aldus Riva.

De ceremonie werd georganiseerd door het Joods Agentschap in samenwerking met de Wereld Zionistische Organisatie, het Joods Nationaal Fonds, Keren Hayesod, de Joodse Federaties van Noord-Amerika (JFNA) en UIA Canada. De Belgische ambassadeur in Israël, Olivier Belle, was ook aanwezig.

“De nationale instellingen en het Joods Agentschap doen veel voor de versterking van de veiligheid van de Joodse gemeenschappen in de diaspora,” zei Natan Sharansky, uitvoerend voorzitter van het Joods Agentschap.

“Maar ons voornaamste wapen is versterking van de band van het Joodse volk met de Staat Israël, het versterken van de gemeenschappen, de voortzetting van het proces van het bijeenbrengen van de ballingen en de immigratie” voegde Sharansky hieraan toe.

Op Holocaust Herdenkingsdag maakte het Joods Agentschap van Israël het Noodhulp Fonds voor Joodse gemeenschappen bekend, bedoeld om Joodse gemeenschappen over de hele wereld te helpen zichzelf te beschermen. Het fonds financiert beveiligingszaken voor Joodse gemeenschappen, waaronder die in Argentinië, Griekenland, Brazilië en Zuid-Afrika. Het fonds zal gemeenschappen ook helpen bij de uitvoering van bijzondere veiligheidsmaatregelen bij scholen, in buurthuizen en synagogen samen met het moderniseren van beveiligingsmaatregelen, zoals videobewaking, toezicht met behulp van bewakingscamera’s, alarmsystemen, sloten, hekken en versterkte muren en ramen.

“Leden van het Joodse volk steunen elkaar, helpen elkaar en herdenken samen,” concludeerde Sharansky. “Herdenken is onze kracht.”

Bron: www.http://tpsnews.co.il/

Vertaling: PoF

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel