Activiteiten


Israëlische startup ontwikkelt vingermonitor voor bloeddrukmeting

Het apparaat van BiPS maakt de continue bewaking van essentiële levensfuncties, zoals bloeddruk, bloed zuurstofverzadiging, ademhaling en hartslag mogelijk (foto: BiPS)

De in Tel Aviv gevestigde onderneming BiPS Health probeert de manier te wijzigen, waarmee de essentiële levensfuncties van patiënten in ziekenhuizen en thuis worden gecontroleerd.

Door Shoshanna Solomon, 8 juni 2017

De onderneming is bezig een medisch apparaat te ontwikkelen, dat de continue controle van essentiële levensfuncties zoals bloeddruk, bloed zuurstofverzadiging (SpO2), ademhaling en hartslag mogelijk maakt. Het is een armband met twee korte opblaasbare vingermanchetten met sensoren. De armband en de sensoren kunnen regelmatig de verkregen informatie analyseren, zei de hoofddirecteur van BiPS, Ran Keren, in een telefoongesprek.

Het doel is het vervangen van het huidige controleprogramma, dat door verpleegkundigen in ziekenhuizen wordt uitgevoerd. Momenteel wordt 80% van de patiënten in de ziekenhuizen in Israël en in de hele wereld niet voortdurend gecontroleerd, maar gemiddeld elke 8 uur, éénmaal per verpleegperiode. Studies tonen aan dat 50-70% van de gevallen van verslechtering van de toestand van de patiënt, uren voordat er iets gebeurt, kan worden voorspeld. Het nieuwe apparaat zal een betrouwbare, continue controle van bloeddruk en andere belangrijke indicatoren mogelijk maken, zei Keren en ook de werkdruk van het verplegend personeel verminderen.

De technologie “zal de behandeling drastisch verbeteren en de mogelijkheid om verslechtering van de toestand van de patiënt uren voordat het daadwerkelijk gebeurt, te bespeuren,” zei hij.

Het meest unieke kenmerk van het toestel is de betrouwbare controle van de bloeddruk via de vinger met een draagbaar apparaat en met een “medische nauwkeurigheid”, zei Keren. De standaard manier om nu de bloeddruk te meten is via het gebruik van monitoren met een opblaasbare armband. “Het is niet handig en verpleegkundigen moeten patiënten soms in het midden van de nacht wakker maken om hun bloeddruk te meten,” aldus Keren.

De technologie van BiPS maakt het voor het ziekenhuis mogelijk de vereiste controles te bepalen – continu of op bepaalde tijden, zei Keren. De verzamelde gegevens worden via wifi (de armband bevat zowel het wifi-systeem en de batterij) verzonden naar het digitale bestand van de patiënt en/of het verplegingsstation of elders, wanneer nodig, en de software integreert met bestaande ziekenhuissystemen, zei hij.

Het bedrijf zal haar toestel, dat op dit moment nog in ontwikkeling is, richten op gebruik in het ziekenhuis. Uiteindelijk, omdat het patiënten mogelijk maakt zich vrij te verplaatsen tijdens het dragen van het toestel, is het ook geschikt voor tele-geneeskunde en de markt voor thuisgebruik, zei Keren. Het marktpotentieel van de armband is ca. 450.000 patiënten per jaar, alleen al in de VS, schat het bedrijf.

De technologie van BiPS behaalde vorige maand in een Israëlische competitie voor medische bedrijven in een vroeg stadium de eerste plaats. De wedstrijd werd georganiseerd door Trendlines Medical, onderdeel van de Trendlines incubator, het Israel Export Institute en Israël Advanced Technology Industries (IATI), onder anderen.

“De technologie van BiPS Health zal het eerste draagbare, medisch nauwkeurige apparaat opleveren, dat vitale waarden zoals bloeddruk via de vinger opmeet, dat nauwkeurig en geriefelijk is”, aldus Yuval Almougy, VP New Ventures, van Trendlines Medical. “Hoewel er al commerciële medisch gekeurde, FDA-gecertificeerde en op vingermeting gebaseerde bloeddrukmeters worden toegepast in ziekenhuizen, zijn ze gebaseerd op technologieën, die de patiënt aan hun bed kluisteren. Wij zijn van mening dat BiPS Health antwoord biedt op al deze beperkingen.”

Het stichtersteam van BiPS bestaat uit Ran Keren, Dr. Nimrod Adi, directeur van de Intensive Care-afdeling in het Sourasky Medical Center (Ichilov) in Tel Aviv, die de noodzaak ontdekte; dr. Gil Zoizner, arts in het Kaplan Ziekenhuis en elektrotechnisch ingenieur, en Dr. Jonathan Rubin.

In een recent door IATI gepubliceerd verslag over levenswetenschappen, dat de biomedische sector in Israël onder de loep nam, werd Trendlines in 2016 gerangschikt als de meest actieve investeerder in levenswetenschappen in Israël.

Bron: www.timesofisrael.com

Vertaling: PoF

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel