Activiteiten


Een glimp van de lokale cultuur op markten in Jeruzalem en Tel Aviv

Tel Aviv Sarona markt is de beste plek voor lokale en ingevoerde gastronomische hapjes, waaronder een enorme selectie olijven. ROBIN ROBINSON/TORONTO SUN

Jeruzalem – Israël stond al enige tijd op mijn verlanglijstje, dus toen de mensen van Air Transat mij uitnodigden voor een reis naar dat land met een groep Canadese journalisten, aarzelde ik niet. Israël is een nieuwe bestemming voor Air Transat en sinds 18 juni 2017 zijn er seizoensgebonden rechtstreekse vluchten uit Montreal naar Tel Aviv (met verbindingen van Toronto).Door Robin Robinson, Toronto Sun

Ik verwachtte volledig enthousiast te worden door Israëls iconisch religieuze monumenten en historische architectuur, maar op de een of andere manier had ik de memo gemist, dat Israël een belangrijke culinaire bestemming geworden is.

Schrijven over eten is niet mijn sterke kant. Dat laat ik over aan Rita DeMontis, de culinaire goeroe van dagblad de Sun. Ik houd echter van voedselmarkten — niet alleen voor de eetwaren, maar ook voor de glimp van de plaatselijke cultuur, die ze verschaffen. Ik probeer er op iedere reis een paar onder de loep te nemen.

Tijdens mijn recente bezoek aan Israël maakten twee heel verschillende markten grote indruk op me: Mahane Yehuda in Jeruzalem en Sarona markt in Tel Aviv.

Markt overdag, hippie verblijf ’s nachts

Op weekdagen is het in de Mahane Yehuda markt – ook bekend als “de shoek” – een drukte van jewelste met kopers en verkopers.

De markt, die uit de late jaren 1800 stamt, is vandaag de grootste markt van Jeruzalem en een plek die “je moet bezoeken” voor bewoners en bezoekers. Meer dan 250 kramen overvol met kruideniersproducten en bereide gerechten – verse groente, vers en gedroogd fruit, olijven, kruiden, noten, thee, halva in elke denkbare smaak, net als gevangen vis, vlees, kaas, brood, gebak, snoep, wijn, likeur en nog veel meer.

Bovendien serveren marktrestaurants en cafés smakelijke hapjes en slokjes – alles van lekkernijen zoals kebab, falafel, shoarma, zelfs dim sum tot snoep, zoals baklava, ambachtelijk bereid consumptie-ijs, versgeperste sappen, espresso, mint thee, wijn en ambachtelijke bieren. Er zijn ook plaatsen waar je huishoudelijke goederen, geschenken, kleding en schoenen kunt kopen en waar kookworkshops gehouden worden.

Maar in tegenstelling tot andere traditionele markten, die doorgaans sluiten na donker, schakelt deze centrale plek in Jeruzalem naar een hogere versnelling als de zon ondergaat.

Een groeiend aantal onlangs geopende restaurants en bars — verscheidene met live muziek – blijven tot laat open en trekken een jong publiek voor een avondje uit, zegt Dado Shalom, onze gids voor een marktrondleiding laat-op-de-dag.
“Deze markt is de plek van de populairste bars in Jerusalem” vertelt Shalom ons bij een cappuccino in Roasters – dat overdag een café en ‘s avonds een bar is.

“Het is elke avond net één grote bar. Elke week openen er nieuwe tentjes,” voegt hij eraan toe.

En ja hoor, als de voedselkraampjes gaan sluiten en het winkelende publiek dunner wordt, begint de na-het-werk menigte te komen.

En wanneer de leveranciers hun kraam sluiten voor de nacht, duikt een funky galerij straatkunst op. Meer dan 100 metalen rolluiken langs de smalle overdekte straatjes van de markt zijn versierd met wandschilderingen – vele van bekende Israeli’s zoals voormalige Israëlische premiers David Ben-Goerion en Golda Meir, of andere beroemdheden, zoals filmmaker Steven Spielberg.

Maar dit is geen graffiti. De kleurrijke muurschilderingen zijn het werk van de door Banksy geïnspireerde kunstenaar Solomon Souza, wiens partner in het project, Berel Hahn, toestemming krijgt van winkeleigenaren om te schilderen, zegt Shalom.

De gehele “Soek Gallery” is het meest zichtbaar op zaterdag, wanneer — op een paar restaurants en cafés na — de marktkramen voor de sabbat (zaterdag), de Joodse sabbat, gesloten zijn, wanneer de meeste zaken sluiten van vrijdagavond tot het vallen van de nacht op zaterdag.

Voor meer informatie over de markt, zie en.machne.co.il. Als u van plan bent om te proeven terwijl u de rondleiding maakt, maakt de “Bite Card” het u mogelijk zes verschillende gerechten te proberen.

Chique plekken

Sarona in Tel Aviv, gelegen in de zakenwijk van de stad, is geen typische “markt”.
Er zijn geen kronkelende steegjes of kraampjeshouders, die prijzen uitroepen tegen kopers. Maar Sarona is een gestroomlijnd met glas omsloten voedselplein met 91 winkels, kraampjes en restaurants.

Terwijl bezoekers enkele van de gebruikelijke marktstapelplaatsen zullen vinden — biologische streekproducten en hoogwaardig vlees en zeevruchten – bevinden zich onder haar kwalitatieve collectie: een kaaswinkel, die Israëlische en ingevoerde kaas verkoopt, speciaal bier en wijn boetieks, waaronder één gespecialiseerd in Franse champagne, een buitenpost van Fauchon, het beroemde Parijse gourmetwarenhuis, diverse delicatessen, kruiden en specerijen uit de hele wereld, en speciale keukengerei-boetieks.

De Saronamarkt is de plek om naar toe te gaan voor alles, van lekkere macaroni, heerlijke Franse gebakjes, Italiaanse koffie, handgemaakte chocolade en consumptie-ijs tot kant en klare voedingsmiddelen – van pizza, pasta en curries tot Beierse worstjes, sushi en Japanse spaghetti.

Tijdens ons bezoek op een warme dag deed één van de consumptie-ijs winkels goede zaken met het scheppen van torens van mini-wafels met roomijs en sorbetsaus.

Eethuisjes en cafés — sommige eigendom van beroemde koks — maken ongeveer 30% van de verkopers uit, en met ruimere openingstijden – dagelijks van 9 uur ‘s morgens tot 11 uur ‘s avonds — is Sarona een plaatselijke favoriet voor een laat ontbijt, lunch, diner en hapjes en drankjes na het werk.

In tegenstelling tot veel plaatsen in Israël, is het zeven dagen per week geopend, dus de weekenden zijn bijzonder druk.
Voor meer informatie, zie https://saronamarket.co.il/home-eng/

Geweldige eetgelegenheden

Vóór deze reis had ik nog nooit gehoord van een “Israëlisch ontbijt”, nu ik kan niet ophouden erover te praten.
Met zijn oorsprong in de kibboets, waar landarbeiders een stevige maaltijd nodig hadden, wordt een Israëlische ontbijt geserveerd in buffetvorm in de meeste hotels. Het is een ochtendfeest van eieren, kaas, yoghurt, blintzen (Jiddische pannenkoeken), pannenkoeken, brood, gebak, olijven, verse groenten en fruit, sausjes, honing, jam, vruchtensappen en smoothies, koffie, thee en meer. Aangezien bijna alle Israëlische hotels koosjere eetpraktijken volgen, omvat een Israëlische ontbijt nooit vlees – maar u zult dat niet missen!

Ik ben een nieuwe bekeerlinge van shakshoeka — eieren gepocheerd in een rijke tomatensaus — en de zoetzure sherry tomaten jam.

Eén van de beste lunches van onze reis was een informeel hapje in het panoramische Golden City Restaurant & dakterrascafé in Jeruzalem. We zaten op het dakterras en aten wat plaatselijke bewoners eten — kipshoarma en falafels verstopt in warme pita’s en gegarneerd met dips en beleg zoals humus, baba (cake met rum en rozijnen) ghanoush, rode paprika en tomaat. Het interieur van het restaurant is vol met lange tafels en lijkt de soort plek, waar gidsen grote groepen kunnen brengen, maar boven maakt het uitzicht op de oude stad, waaronder de koepels van de kerk van het Heilige Graf en de gouden Rotskoepel, het gebrek aan inwendige charme meer dan goed.

We hebben genoten van een lunch in de buitenlucht — pizza met een dunne korst, geroosterde bloemkool, pompoen ravioli, rode bietensalade en een groene salade met tomaat, olijven en verse kaas — in de patio van Beit Habad bij de Sarona markt in Tel Aviv. Beit Habad is Hebreeuws voor een plek, waar olijfolie wordt geproduceerd en voordat de stad eromheen groeide, was het Sarona gebied een Duitse agrarische nederzetting, waar druiven, olijven en sinaasappelen werden gekweekt. Naast het restaurant is een klein museum, waar u naar een korte film kunt kijken over de geschiedenis van het gebied en een molen voor de productie van Virgin olijfolie kunt zien.

Overnachtingen

Israël heeft accommodaties die voor de meeste budgetten voldoen – van (jeugd)herbergen tot Jeruzalem’s legendarische King David Hotel, dat aan wereldleiders, kunstenaars en beroemdheden onderdak heeft gegeven. In Jeruzalem verbleven we in het chique Inbal Hotel, dat zich op loopafstand van vele bezienswaardigheden bevindt. In Tel Aviv verbleven we in het Carlton Hotel met uitzicht op het strand, dat ruime kamers heeft, vele met een adembenemend uitzicht over de zee. Beide hotels hebben zwembaden en serveren een heerlijk Israëlisch ontbijt.

Bron: www.torontosun.com

Vertaling: PoF

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.



Radio Israel