Het enige koosjere slachthuis in Nederland wordt geconfronteerd met mogelijke sluiting wegens een door de overheid ingesteld uitvoerverbod van zijn producten, aldus advocaat Loonstein van het slachthuis.
17 juli 2017
Het verbod werd opgenomen in een akkoord op 5 juli tussen de regering en Joodse en islamitische leiders.
Herman Loonstein klaagde over de gevolgen in een brief, die hij vorige week namens het slachthuis Marcus stuurde aan leiders van de Nederlandse Joodse gemeenschap.
Een clausule in het document, dat op 5 juli ondertekend werd, bepaalde dat vlees kan worden geproduceerd zonder de dieren te verdoven, zoals gebruikelijk is bij het koosjer slachten, maar dat dergelijk vlees “de feitelijke behoefte van zich in Nederland bevindende gemeenschappen niet mag overtreffen.”
Voor Slagerij Marcus betekent dit een verlies van ongeveer 40 procent van zijn inkomen dat voortvloeit uit de export, vertelde Loonstein aan JTA, waardoor de onderneming “economisch onhoudbaar” wordt.
De overeenkomst was een uitbreiding en toevoeging van een eerdere overeenkomst gesloten tussen overheidsambtenaren en religieuze leiders in 2012. Maar de clausule inzake de uitvoer werd aan de oorspronkelijke overeenkomst toegevoegd in juli, zei Loonstein.
Met een terugloop van 40 procent van het inkomen, kan het Joodse slachthuis “niet blijven bestaan”, meldde de brief van Loonstein. “Samengevat betekent het verwezenlijken van het uitvoerverbod het einde van het laatste koosjere slachthuis in Nederland.”
Religieuze wetten in de islam en het Jodendom vereisen, dat dieren bij kennis zijn wanneer hun nek wordt doorgesneden. Dierenrechtenactivisten beschouwen deze praktijk als wreed, hoewel de voorstanders argumenteren, dat het resulteert in minder of gelijk lijden in vergelijking met industriële slachtmethodes met verdoving. Nationalisten en anti-Islam activisten zijn ook tegen ritueel slachten in Europa, zogenaamd omdat ze het zien als vreemd aan hun eigen cultuur.
In 2011 keurde het Nederlandse parlement een verbod op ritueel slachten goed met steun van de Partij voor de Dieren en de extreemrechtse Partij Voor de Vrijheid. Maar de Nederlandse senaat trok het verbod in en voerde aan, dat het een schending was van de vrijheid van godsdienst.
Twee van de drie Belgische regio’s voerden in de afgelopen weken regels in, waarbij de productie van koosjer en halal vlees onwettig werd verklaard.
Bron: www.jta.org / Vertaling: PoF
Volgens algemeen secretaris Ruben Vis van het NIK is geen sprake van een uitvoerverbod, zie www.jonet.nl
Je kunt geen reactie geven op dit bericht.
Recente reacties