Activiteiten


Scholieren helpen 900-jaar oude schat van Kruisvadersjuwelen te vinden

Zo’n 2.500 leerlingen en vrijwilligers van alle leeftijden van Modi’in, Israël, hebben tot nu toe deelgenomen aan het opgraven van Tittora (Vered Bosidan, Israel Antiquities Authority)

Met zo’n 2.500 schoolkinderen en lokale vrijwilligers, is er bijna een heel dorp om het Tel Tittora Kruisvadersfort van Modi’in op te graven. Kettingen, ringen, armbanden, oorbellen en haarpennen worden blootgelegd, vele in onberispelijke staat.Door Amanda Borschel-Dan, 20 juni 2017

Zo’n 2.500 Israëlische leerlingen en vrijwilligers uit Modi’in-Maccabim-Re’ut namen deel aan een archeologische opgraving in hun eigen gemeenschap en dit maakte een nieuw gevoel voor geschiedenis los – en een schatkamer van 900-jaar oude sieraden uit de Kruisvaarderperiode.

De leerlingen uit de vierde tot de twaalfde klas, waren over het afgelopen jaar in een cultureel-educatieve archeologische opgraving bezig in Tittora als onderdeel van een gezamenlijke onderneming van de Israel Antiquities Authority en de gemeente. Naast de leerlingen, ontdekten ook vrijwilligers van alle leeftijden de geschiedenis van de stad en het erfgoed – en vermaakten zich goed en vuil in het proces.

Deelname aan het graven was “net zo goed als naar het strand gaan,” zei Kinneret Goodman uit de 4de klas van de Lagere School Netiv Zevulun. Zij genoot van haar ervaring bij het graven ongeveer een maand geleden en zei, dat ze verscheidene potscherven, waaronder een speciaal groen stuk uit “heel lang geleden” en een bot van een dier vond.
“Je kan dingen vinden en je kunt foto’s maken en de tijd herinneren, dat je dingen van honderden jaren geleden en nog meer vond,” zei Goodman, van bijna 10 jaar oud.
De oude archeologische terp Tel Tittora heeft aanwijzingen van nederzetting, die begon in de Chalcolithische periode (ongeveer 6.000 jaar geleden) tot de moderniteit. De strategische ligging van de heuvel, omgeven door bebouwbare valleien aan de hoofdroute van de kust naar Jeruzalem, verklaart haar voortdurende bewoning. Volgens de opgravingsdirecteur, Avraham Tendler, heeft de lokaliteit voorwerpen uit de bronstijd, de ijzertijd en de eerste tempelperiode tot de tweede tempelperiode en zelfs huizen, die complexen van de Bar Kochba revolte verborgen, opgeleverd.

Het team van Tendler graaft momenteel een kruisvaardersvesting op, waar een indrukwekkende hoeveelheid 900 jaar oude sieraden, vreemd genoeg allemaal in zijn binnenplaats, werd gevonden. De vondsten omvatten tientallen artikelen, velen ervan in onberispelijke staat.

“In de binnenplaats is het, waar de vrouwen zouden koken en bakken in klei ovens en blijkbaar droegen vrouwen bij het koken en bakken sieraden – halskettingen, ringen, armbanden, oorbellen, haarpennen. Door de honderden jaren van activiteit op de binnenplaats, vielen sommige van die sieraden,” aldus Tendler.

Voor Tendler laat de mogelijkheid voor de leerlingen om met zijn team bij het graven samen te werken, hen het glas van het museum doorbreken en hun eigen geschiedenis en erfgoed ontdekken.
“De leerlingen en vrijwilligers uit Modi’in hebben de binnenplaats van het kruisvaardersfort blootgelegd. Hier, kookten en bakten de bewoners van de vesting gedurende honderden jaren tijdens de Middeleeuwen, ongeveer 900 jaar geleden. Oude klei ovens (tabuns), pannen, potten, opdienschalen en een tafel werden ontdekt in de oude keuken, net als talrijke overblijfselen van voedsel, zoals olijfpitten, peulvruchten, verkoolde druivenpitten en dierlijke beenderen,” zei Tendler.
Gemeentelijke inwoners en andere vrijwilligers zijn bezig met het opgraven van de fundamenten van het fort. Daar hebben ze een groot Romeins gebouw onder het kruisvaardersfort blootgelegd, dat ook deel gaat uitmaken van het uiteindelijke openbare stedelijke natuurpark op de heuvel.

Het gebruik van de plaatselijke bewoners bij de opgraving heeft menigvuldige voordelen volgens Vered Bosidan, de projectcoördinator van de IAA voor de opgraving en versterkt hun verbinding met Tittora Hill.
“Het enthousiasme begint met de jongere generatie, met activiteiten uitgevoerd door de Israëlische Oudheidkundige Dienst in de scholen en gaat haar weg naar de woningen, de ouders en de uitgebreide familie. Daar worden de zaden ingezaaid, die resulteren in de ontwikkeling van een bewustzijn van behoud van de oudheid,” zei Bosidan.

De gemeente Modi’in besteedt hier aandacht aan.
“Gezien het enorme succes, zal het project volgend jaar doorgaan,” kondigde de burgemeester van Modi’in, Haim Bibas, aan. “Wij zullen blijven samenwerken met alle betrokken autoriteiten om van Tittora Heuvel een stedelijke natuurlijke lokaliteit te maken, die toegankelijk is voor iedereen en een schat van informatie biedt over de lokale schatten van de regio.”
Toen de Times of Israel haar vertelde dat ze volgend jaar weer aan de opgraving zou kunnen deelnemen, zei  Goodman, dat het haar erg blij maakte, omdat “het leuk is om te graven en dingen te vinden”.

Bron: www.timesofisrael.com

Vertaling: PoF

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel