Activiteiten


12 Redenen waarom Syrië Gods belofte in Jesaja 19 voor Israël zou kunnen vervullen

Veel mensen beschouwen het Midden-Oosten vandaag de dag als hopeloze duisternis. Jesaja 19:23-25 spreekt echter over een fysieke snelweg, die Egypte via Israël verbindt met ‘Assyrië’ – drie naties, die samen aanbidden, een ‘zegening’, die de duisternis verdrijft.

Door Joni Koski/Revive Israel

“Op die dag zal er een gebaande weg zijn van Egypte naar Assyrië. De Assyriërs zullen in Egypte komen en de Egyptenaren in Assyrië. De Egyptenaren zullen samen met de Assyriërs de HEERE dienen. Op die dag zal Israël de derde zijn naast Egypte en Assyrië, een zegen in het midden van de aarde. Want de HEERE van de legermachten zal hen zegenen met de woorden: “Gezegend zij Mijn volk Egypte, het werk van Mijn handen Assyrië, en Mijn eigendom Israël!”. (HSV)

God zal Egypte en Assyrië verheffen voor Israël als buffer tussen ons en minder vriendelijke buren.

Wat Egypte en Israël zijn is duidelijk! ‘Assyrië’ klinkt als het moderne Syrië en daarom is het gemakkelijk om te concluderen dat de twee hetzelfde zijn. Syrië werd echter pas in de 20e eeuw opgericht, met zijn hoofdstad Damascus, binnen het grotere Bijbelse Israël (Gen. 15:18), waarvan de noordelijke grens de rivier de Eufraat was.

Assyrië was een agressief oud rijk uit Jesaja’s tijd. De kaart hieronder toont de grotere omvang ervan in groen en het gebied in paars is zijn kern. Dus wie wonen er nu in dat gebied?

Vergelijk dit met de volgende kaart, die de woonplaats weergeeft van de etnisch Koerdische bevolking, dat zich in het hedendaagse Noord-Irak (5 miljoen), Noordwest-Iran (8 miljoen), Oost-Turkije (18 miljoen) en Noord-Syrië (2 miljoen) bevindt.

Er is duidelijk een verband tussen de geografie van het oude Assyrië en de huidige 30 miljoen plus Koerden, de grootste etnische groep ter wereld zonder een erkende staat. Dus zijn er nog meer indicatoren, die zouden kunnen suggereren dat de Koerden de opnieuw ontwaakte “aanbiddende” “Assyriërs” zijn?

 1. Fysiek gezien zijn de Koerden vandaag de dag bijzonder divers. De oude Assyriërs verplaatsten enorme bevolkingsgroepen in de veroverde gebieden, zodat hun rijk gemakkelijk in bedwang kon worden gehouden, waardoor een zeer heterogene genetische verzameling ontstond, die niet etnisch Arabisch is.
 2. De vroegste bekeringen van Koerden tot het christendom in Koerdische landen wordt toegeschreven aan de apostel Andreas in de eerste eeuw na Christus.
 3. In het jaar 338, bekeerde de Koerdische heerser Tirdad zich tot het christendom.
 4. Saddam Hoessein beschuldigde de Koerden (Soenni-Moslims) ervan niet-moslim te zijn en vervolgde hen tot de omvang van genocide.
 5. Er is een enorme beweging onder Koerden om een onafhankelijke staat te vormen. Noord-Irak heeft een eigen Koerdische regionale regering. Op 25 sept. 2017 was er een referendum voor volledige onafhankelijkheid van Irak -“Kexit”. Turkije en Iran verzetten zich samen krachtig tegen deze stap.
 6. Ook vooraanstaande politici in Oost-Turkije hebben dapper opgeroepen tot een Koerdisch referendum over onafhankelijkheid.
 7. De Koerden van Noord-Irak hebben bijna 1 miljoen christenen uit Zuid-Irak opgevangen na de toenemende vervolging en meer recentelijk als gevolg van ISIS, ofschoon zelfs daar nog steeds vervolging plaatsvindt.
 8. De Koerden vertonen gewoonlijk geen antisemitisme en drijven zelfs handel met Israël, ze verkopen vooral aardolie. Ook heeft Israël de Koerden militaire opleiding, steun en humanitaire hulp verschaft.
 9. Messiasbelijdende Joodse gelovigen uit Israël hebben Koerdische gelovigen bezocht en hebben te horen gekregen dat de Koerden geen vijandigheid jegens Israël koesteren.
 10. De Koerdisch sprekende Kerk van Christus (de Kurdzmankerk van Christus) werd in 2000 in Erbil opgericht en heeft vestigingen in Silêmanî en Duhok.
 11. In de afgelopen jaren hebben enkele honderden Koerden met een moslimachtergrond zich tot het christendom bekeerd.
 12. De profeet Jona was getuige van de bekering van de Assyrische hoofdstad Ninevé, gelegen in het gebied van het hedendaagse Mosul. Zou dit een voorafschaduwing kunnen zijn van iets groters in deze laatste dagen?

De Koerdische historische afkomst is dubbelzinnig, hun grondgebied overlapt dat van de oude Meden en omvat ook dat van de huidige Assyrische christenen. Hun huidige geografie, eenheid en aspiraties zijn echter duidelijk.

God beschrijft het opnieuw ontwaakte eindtijd-Assyrië als “het werk van Mijn handen” in Jesaja 19:25. Er wordt een andere term gebruikt voor Egypte, “Mijn volk” en voor Israël, “Mijn eigendom”. “Het werk van Mijn handen” duidt op iets, dat gecreëerd is en dat ontwerp, inspanning en een vormingsproces vereist.

Persoonlijk beschouw ik mijzelf bevoorrecht om een aantal Koerdische vrienden te hebben en wacht ik vol verwachting af, wat God onder hen zal doen.”

Bron: www.charismanews.com

en www.tribe.reviveisrael.org

Vertaling: PoF

Deel dit artikel

2 reacties

li class="comment even thread-even depth-1" id="comment-61312">
Ruud Dankelman
Op 11 augustus 2018 om 10:42 am uur

Bedankt voor de duidelijke uitleg. Zeer verhelderend.

li class="comment odd alt thread-odd thread-alt depth-1" id="comment-60865">
Danielle
Op 3 december 2017 om 2:12 pm uur

Nooit geweten dat de Koerden in deze relatie, geografisch gezien, beschouwd kunnen worden als volk dat God gebruikt om een profetie te gaan vervullen. Heel bijzonder. Bedankt voor deze boeiende info.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel