Activiteiten


De watercrisis in Kaapstad en de haat tegen Israël

Het meest verbazingwekkende van antisemitisme en de haat van de wereld tegen Israël wordt wellicht geïllustreerd door de schrikwekkende watercrisis van Kaapstad.
Kaapstad is één van de mooiste steden ter wereld en was tot voor kort ook één van de populairste toeristische bestemmingen in Zuid-Afrika, goed voor bijna 10 procent van de economische productie van $33 miljard van het land. Maar de stad wordt nu geconfronteerd met een crisis van ongekende proporties.

Door Rabbi Benjamin Blech

Kaapstad, dat de redeloosheid van haat demonstreert, wees Israëls aanbod af om hun crisis te helpen voorkomen.

“De waterbronnen zijn opgedroogd en de waterkranen zullen binnenkort helemaal moeten worden afgesloten. De huidige schatting is, dat die dag, die – nu “Day Zero” – genoemd wordt, ergens medio april zal plaats vinden.

Vanaf nu is er waterrantsoenering, die voorheen ongehoord was in moderne beschaafde steden. Mensen worden opgeroepen toiletten niet door te spoelen, weinig en met minimaal water te douchen en te baden en het met ongewassen haren rondlopen wordt beschouwd als een teken van nationaal patriottisme. De regering erkent dat ze naar alle waarschijnlijkheid een totale ineenstorting van hun economie, infrastructuur en manier van leven onder ogen moeten zien.

Zodra Israël zich bewust werd van het waterprobleem in Kaapstad, bood het vrijwillig hulp aan en gaf duidelijk zijn vermogen en bereidheid aan om te helpen. Ze werden afgewezen.

Kaapstad is zich al enige tijd bewust van deze dreiging – en ze hadden ook een gemakkelijk toegankelijke oplossing. Israël is een land dat de wetenschappelijke kennis verkreeg om zijn woestijn te laten bloeien, zijn minimale watervoorziening te laten volstaan voor zijn behoeften en de ontzilting van zeewater voor dagelijks gebruik te realiseren. Israël heeft geleerd hoe ongeveer 85 procent van zijn water geschikt te maken voor hergebruik en heeft het water voor al haar inwoners gemakkelijk toegankelijk gemaakt, wat velen voor onmogelijk hielden. Zodra Israël zich bewust werd van het waterprobleem van Kaapstad, bood het land zonder enige aarzeling vrijwillige bijstand aan, waarbij hun vermogen en bereidheid om te helpen duidelijk werd gemaakt.

De voormalige Israëlische ambassadeur in Zuid-Afrika Arthur Lenk, de huidige ambassadeur Lior Keinan en de economische attachés in Zuid-Afrika zochten allen herhaaldelijk toenadering tot de relevante instanties om Kaapstad te helpen bij de watercrisis. Wetenschappers waren bereid hun kennis te delen. Vrijwilligers stonden klaar om ze uit te voeren. Organisaties waren bereid om te helpen bij de planning en zelfs bij de financiering van wat nodig was om te voorkomen dat “Day Zero” werkelijkheid zou worden.

Maar het bestuursorgaan van Kaapstad staat aan de kant van de Palestijnen. Dat maakt de Israëli’s de vijand. En dat maakte het mogelijk dat gezond verstand door haat werd overtroefd en vijandschap en rampspoed te verkiezen boven een aangeboden redding.

Harry Emerson Fosdick bracht het goed onder woorden, toen hij zei: “Het haten van mensen is als het afbranden van je eigen huis om je te ontdoen van een rat”.

In het begin van 2016, toen het al duidelijk werd dat delen van Zuid-Afrika zouden worden geconfronteerd met een van de ernstigste droogteperioden, werd opgeroepen tot een belangrijke conferentie om plannen te maken voor het beginnen en uitvoeren van specifieke programma’s om een ramp te voorkomen. Eén van de deelnemers die aan het programma deelnam, was de Israëlische ambassadeur in Zuid-Afrika, Arthur Lenk, die waar mogelijk, al aanzienlijke inspanningen had besteed aan het opleiden en begeleiden van de regio. Dit werd pas openbaar toen Prof. Lorenzo Fioramonti van de Universiteit van Pretoria zijn deelneming terugtrok. Dat werd direct gevolgd door een succesvolle lobby-actie door de BDS-beweging bij de Zuid-Afrikaanse regering om de conferentie over het water helemaal te annuleren, wegens de deelname van Israël.

Dankzij de groeiende invloed van de toenemende moslimbevolking en het leiderschap van de pro-jihad-president Jacob Zuma die verbonden is met de BDS, verheugden de Zuid-Afrikanen zich over hun kans om “de Israëli’s op hun plaats te zetten” en Israël de mogelijkheid te ontnemen om lof voor humanitaire hulp te ontvangen.

Het is moeilijk voor te stellen hoeveel vreugde het vandaag een volk moet geven nu ze weten, dat zij binnenkort machteloos moeten toezien hoe hun burgers sterven van dorst, in plaats van hulp van “die vervloekte Joden” aan te nemen.

Het is een verhaal van tragedie in Zuid-Afrika – maar het is ook meer dan dat. Het is een voorbeeld van het conflict tussen de wereld en de Joden, tussen de Arabieren en de Israëli’s, tussen degenen die verteerd zijn door haat en degenen, die een helpende hand en van vriendschap willen uitstrekken naar zelfs hun bitterste vijanden.

Ik vind het veelbetekenend dat de crisis van Kaapstad draait om water. Water heeft een speciale betekenis in de Joodse traditie. Het is zo’n essentieel onderdeel van het leven, dat het de meest gebruikte metafoor in het Jodendom voor de Thora zelf is. Water en de Thora zijn beide onmisbaar om te overleven. Toen de Joden, die Egypte verlieten in de Sinaï woestijn waren, konden ze niet, zoals de Thora leert, drie dagen gaan zonder water. Om die reden stelden de wijzen de openbare lezing van de Thora in op de sabbat, maandag en donderdag – dus geen Jood zou ooit drie dagen verstoken blijven van de levengevende woorden van Gods geschenk aan de mensheid.

Wij zijn het volk van het boek. Onze rol, als degenen, die zijn bestemd om – in de woorden van Jesaja – “een licht voor de naties” te worden, bedoeld om aan de wereld de zegeningen van de geestelijke wateren van de Almachtige te brengen. En toch willen mensen die dorsten naar zin in hun leven en naar een doel voor hun bestaan, óns verwerpen, zelfs ten koste van hun eigen overleving.

Dit is een diepgaand voorbeeld van de redeloosheid van haat.

Terwijl mijn hart uitgaat naar de slachtoffers, heb ik één sterke hoop: dat de crisis van Kaapstad de ogen van Israëlhaters zal openen voor hoeveel ze te winnen hebben als ze zouden kiezen voor vrede in plaats van oorlog, voor leven in plaats van dood en voor wederzijdse zegeningen in plaats van eeuwige strijd en conflicten.

Bron: www.aish.com

Vertaling: PoF

Foto’s: YouTube-film

Zie ook:

https://punt.avans.nl/2018/01/ergste-droogte-in-kaapstad-in-100-jaar-avansstudenten-vertellen-hoe-het-is-zonder-water/

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/laatste-videos-nieuws/video/3841631/extreme-droogte-kaapstad-vanaf-april-geen-water-meer-uit

http://nos.nl/op3/artikel/2214867-in-kaapstad-dragen-ze-hun-kleren-tot-ze-beginnen-te-stinken.html?

Deel dit artikel

3 reacties

li class="comment even thread-even depth-1" id="comment-61088">
Christianne
Op 22 februari 2018 om 5:41 pm uur

Naast de laakbare anti-Israël houding, vinden er al jaren gruwelijke handelingen plaats tegen de blanke boerenbevolking in Zuid-Afrika, wat bijna doodgezwegen wordt. Dat kan toch ook niet bevorderlijk zijn voor de welstand van het land.

li class="comment odd alt thread-odd thread-alt depth-1" id="comment-61083">
Gerrie Westerhof.
Op 21 februari 2018 om 10:23 pm uur

Deze boodschap brengt wel wat aan het licht zeg, afgelopen zondag sprak in onze gemeente een vrouw, Nederlandse van geboorte over dit grote probleem in het land waar ze nu woont, ze zei echt binnenkort komt er geen water meer uit de kraan,hoe triest dat hulp afgewezen is.

li class="comment even thread-even depth-1" id="comment-61080">
Annie Voskamp
Op 21 februari 2018 om 6:51 pm uur

Kaapstad is mooi de Parel van Afrika wat erg dat zij Israël afslaan .Dit is mensonterend ,moge de Here de ogen openen van de regering in Afrika.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel