De Presbyteriaanse kerk in de VS nam afgelopen vrijdag opnieuw weer verschillende resoluties aan met grote kritiek op Israël tijdens haar tweejaarlijkse Algemene Vergadering.

Een van de 11 resoluties over Israël waar de vergadering vrijdagavond mee te maken kreeg, was een tegenstrijdige anti-BDS-wetgeving op staats- en federaal niveau en een andere die verwijst naar Israël als een apartheidsstaat. De vergadering stemde ook tegen resoluties die volgens haar niet voldoende kritisch waren over Israël, omdat ze ook melding maakten van Palestijnse Autoriteitstransacties, met name van de terroristische groep Hamas.

De Vergadering nam ook twee resoluties aan van haar Midden-Oostencomité die niet Israël-gerelateerd waren, één die zich bezighield met de crisis in Syrië en één over terugtrekking uit Iran.

Een resolutie over de recente gewelddadigheden tussen Gaza-relschoppers en Israëlische troepen aan de grens met de kuststrook werd ontdaan van verwijzingen naar de terroristische organisatie Hamas, die het geweld aan de grens heeft veroorzaakt. De gewijzigde resolutie waarbij Hamas volledig werd verwijderd, waarover sommige leden van het Midden-Oostencomité hun twijfels kenbaar hebben gemaakt, werd aangenomen met 438 stemmen voor en 34 tegen, volgens de nieuwsdienst  Presbyterian Outlet.

De Vergadering keurde een maatregel goed waarin Presbyterianen worden opgeroepen om “een open, eerlijke dialoog met Joodse collega’s aan te gaan”, om de kwestie van het Israëlisch-Arabische conflict te bespreken met een stemming van 442 voor en 18 tegen.

Een resolutie, waarin RE / MAX LLC (een internationaal makelaarskantoor) wordt opgeroepen om te stoppen met de verkoop van onroerend goed in Israëlische plaatsen in Judea en Samaria, werd goedgekeurd met een stem van 393 voor en 55 tegen.

De Assemblee stemde ook tegen een resolutie die de classificatie van Israël als een “koloniaal project” zou hebben beëindigd. Ook werd er een resolutie afgewezen  “Voor de bescherming van de kinderen van Israël en Palestina”, wat gaat over de behandeling van Arabische kinderen door de Palestijnse Autoriteit en Hamas in Gaza en zich te weinig uitspreekt over de vermeende mishandeling van PA-kinderen door Israël.

Het Amerikaanse Joodse Comité veroordeelde de Vergadering voor de resoluties. “De kerk blijft obsessief kritisch ten opzichte van Israël in haar nationale uitingen,” zei AJC’s directeur van Interreligious and Intergroup Relations, Rabbi Noam Marans, in een verklaring. “Jarenlang en op talloze manieren is de Presbyterian Church USA verder gegaan dan legitieme kritiek op Israël en heeft zo de demonisering van de Joodse staat omarmd.”

Bron: Arutz Sheva

Vertaling: PoF