Activiteiten


Pro-Iraanse milities keren zich tegen Assad en proberen landcorridor te vestigen naar Middellandse Zee

Israël volgt bezorgd de ontwikkelingen rond belangrijke grensovergang in het oosten van Syrië, waar voor de eerste keer gevechten zijn gemeld tussen bondgenoten in de jarenlang durende burgeroorlog.

Door Avi Issacharoff, 26 augustus 2018

(Foto: DamascusBabTouma_Thomaspoort-Wikimedia)

Een bezorgd Israël kijkt aandachtig naar de ontwikkelingen rond pro-Iraanse sjiitische milities aan de grens met Irak, die in de afgelopen twee weken meermaals zijn waargenomen in gevecht met troepen van het Syrische leger, in wat wordt omschreven als een strijd om een van de belangrijke strategische gebieden van Syrië.

Dit markeert de eerste melding van gevechten tussen beide kampen, met doden en gewonden aan beide kanten, na een jarenlange samenwerking, aangezien Iran de Syrische president Bashar Assad ondersteunde in de burgeroorlog.
De rapporten kwamen van verschillende mediakanalen in het oostelijke gedeelte van Al-Bukamal en van betrouwbare Syrische oppositiewebsites.

De gevechten spitsen zich toe op de stad Al-Bukamal, dichtbij de Al-Qa’im grensovergang tussen Syrië en Irak, die wordt beschouwd als een belangrijk strategisch punt in de handel tussen Irak en Syrië – en indirect tussen Iran en de Middellandse Zee.
Al-Bukamal is gelegen aan de oostelijke rand van de Deir Ezzor regio, aan de oevers van de rivier de Eufraat.

De gevechten tussen sjiitische militie-eenheden en de Syrische militaire strijdkrachten begon meer dan twee weken geleden en de twee kanten zijn blijkbaar gewikkeld in een alles omvattende strijd om het beheer over de stad, de verschillende wijken ervan en de grensovergang. Soortgelijke schotenwisselingen werden gemeld in de nabijgelegen stad Al-Mayadin.

In beide steden waren er meldingen van gedode en gewonde strijders, maar het precieze aantal is niet duidelijk. Onder de doden was een hooggeplaatste functionaris van Iraanse afkomst en strijders uit de Afghaanse Fatemiyoun divisie, die wordt gefinancierd, uitgerust en opgeleid door de Revolutionaire Garde van Iran.

Een verslag melde dat meer dan 25 mensen bij de gevechten zijn omgekomen, maar dat aantal wordt niet bevestigd door betrouwbare bronnen.

De gevechten werden afgelopen weekeinde hervat, meldden plaatselijke media, met het brengen van versterkingen door de Iraniërs naar het gebied, en de dreiging aan het adres van aanhangers van Assad, dat zij die als militairen werden geïdentificeerd, zouden worden geëlimineerd als ze zich niet zouden terugtrekken uit de stad.

Het is waarschijnlijk een deel van de Iraanse poging om vat te krijgen op de belangrijkste route zonder dat het Syrische leger – of een andere strijdmacht – in staat zou zijn om invloed uit te oefenen.

Israël heeft de ontwikkelingen op dat gebied gevolgd omdat het land vreest dat Iran erin zou kunnen slagen een gebiedscorridor naar de Middellandse Zee te vestigen, die een aanzienlijke bedreiging voor de Joodse staat zouden betekenen. Premier Benjamin Netanyahu heeft geruime tijd een internationale campagne tegen Iraanse aanwezigheid en invloed in Syrië gevoerd en heeft onlangs geprobeerd om Rusland ervan te overtuigen alle Iraanse troepen uit Syrië te verdrijven.

Arabische mediaberichten zeiden dat de sji’itische milities in de afgelopen weken sji’itische religieuze instellingen in Al-Bukamal hebben opgezet en dat leden van de milities woningen in bezit hebben genomen van Syrische vluchtelingen, die niet kunnen terugkeren naar hun huizen.

In de afgelopen maanden heeft Iran zich ingespannen hun aanwezigheid rond de grensovergang te vestigen en de bevelhebber van de Islamitische Revolutionaire Garde Corps Quds, Qassem Soleimani, werd daar meerdere malen gezien.

Op 18 juni waren er meldingen van een grootschalige luchtaanval op sjiitische milities die in het gebied opereren, waarbij tientallen doden vielen, en verschillende mediakanalen beweerden dat Israël achter de aanval zat.

Een verslag melde dat er nog een luchtaanval was in de afgelopen dagen die meer dan 25 leden van de door Iran gesteunde Iraakse sjiitische militie Hezbollah Brigades doodde, terwijl ze op weg waren naar Bagdad.

Bron: Times Of Israel.com

Vertaling: PoF

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel