Activiteiten


Vertrekkende burgemeester Jeruzalem komt met plan om UNRWA uit stad te verdrijven

Nir Barkat wil de diensten van het agentschap van de VN voor 20.000 inwoners van het Shuafat vluchtelingenkamp van de hoofdstad vervangen door gemeentelijke voorzieningen

Barkat: “Er zijn geen vluchtelingen in Jeruzalem, alleen inwoners”.

(foto: Shuafat school, Youtube)

Door TOI staf, 4 oktober 2018

De vertrekkende burgemeester van Jeruzalem Nir Barkat maakte donderdag een gedetailleerd voorstel bekend om het agentschap voor Palestijnse vluchtelingen van de VN uit de hoofdstad te verbannen en in plaats daarvan de gemeente te laten zorgen voor onderwijs, gezondheid, welzijn en sanitaire voorzieningen.

Barkat, wiens ambtstermijn als burgemeester aan het eind van de maand afloopt, beschuldigde het agentschap voor hulp aan ‘Palestina-vluchtelingen’ van de VN (UNRWA) van het in gebreke te blijven voor de mensen onder haar bevoegdheid en in plaats daarvan terreuractiviteit uit te lokken.
Hij gaf details van een actieplan, opgesteld door een team van stadsambtenaren en deskundigen, ter vervanging van alle functies van de UNRWA door gemeentelijke diensten in het Shuafat ‘vluchtelingenkamp’, dat werd opgericht in 1965 en zo’n 20.000 inwoners heeft.

Het plan komt nadat de regering van Trump aankondigde, dat er van de geplande financiering van hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) bijna $ 300 miljoen zou worden gekort, en zei dat het na decennia van ondersteuning dit niet langer zou voortzetten. In plaats daarvan zeiden de VS dat er naar andere kanalen zou worden gezocht om de Palestijnen te steunen.

“Het besluit van de VS te stoppen met het financieren van de UNRWA creëert een zeldzame gelegenheid om onmiddellijk en beslissend af te rekenen met het voornemen van de PA om het “vluchtelingenprobleem” te bestendigen en ophitsing aan te moedigen”, zei Barkat donderdag in een verklaring.

“Er zijn geen vluchtelingen in Jeruzalem, alleen inwoners. Zij ontvangen hun diensten alleen van het gemeentebestuur van Jeruzalem, net als alle andere inwoners,” voegde hij eraan toe. “De gemeente heeft op mijn aanwijzingen een gedetailleerd actieplan ontwikkeld ter vervanging van alle UNRWA-diensten door de diensten van de gemeente Jeruzalem, zoals onderwijs, welzijn, gezondheid en hygiëne.”

Volgens het plan zouden de zeven door de UNRWA beheerde scholen – met een totaal van 1.800 studenten – die zonder vergunning van het Ministerie van Onderwijs functioneren, op het einde van het lopende schooljaar gesloten worden en de leerlingen zullen worden opgenomen in de bestaande gemeentelijke scholen.

Barkat wil de bestaande UNRWA-scholen onteigenen of leasen om ze als gemeentelijke gebouwen te gebruiken en daarnaast een complex voor educatieve en gemeentelijke diensten bouwen nabij de Oost-Jeruzalemse wijk “waarvan de diensten veruit superieur zullen zijn aan die, welke de UNRWA verstrekt heeft.”

De gemeente zal ook orders uitvaardigen voor de sluiting van de medische centra van de UNRWA die zonder toestemming van het ministerie van volksgezondheid opereren, en in plaats daarvan een nieuw centrum voor volksgezondheid bouwen, zei Barkat.

Bestaande door de UNRWA gerunde welzijnsprogramma’s binnen het Shuafat ‘kamp’ en het daar dichtbij zijnde Kufr Aqeb zullen worden voortgezet, maar zullen worden overgeheveld naar de gemeentelijke welzijns- en arbeidsvoorzieningen, volgens het plan van Barkat.

Afval- en afvalwater-infrastructuur die, zoals Barkat zei momenteel onder auspiciën van de UNRWA zijn, zullen ook worden overgedragen aan de verantwoordelijkheid van de gemeente.
Behalve dat hij de scholen aan het einde van het huidige studiejaar zou sluiten, gaf Barkat geen tijdsschema voor zijn voornemen wanneer hij van plan is de wijzigingen door te voeren.

In maart kondigde Barkat aan, dat hij geen derde ambtstermijn zou nastreven in de gemeenteraadsverkiezingen van 30 oktober en in plaats daarvan zich kandidaat zal stellen voor een zetel in de Knesset voor de Likudpartij.
Zijn opvolger als burgemeester zal niet gebonden zijn aan de plannen, die door de commissie van Barkat zijn voorbereid.

Bij het stoppen van de financiering van de UNRWA, gaven de VS ook aan dat ze het criterium, dat door het VN-agentschap wordt gebruikt om Palestijnse vluchtelingen te definiëren, verwerpt (waarbij het VN-agentschap de vluchtelingenstatus niet alleen verleent aan oorspronkelijke vluchtelingen, maar ook aan hun miljoenen nakomelingen.)

Het “recht op terugkeer” is één van de belangrijkste geschilpunten in het Israëlisch-Palestijnse conflict. De Palestijnen eisen dat het vijf miljoen mensen – tienduizenden levende oorspronkelijke vluchtelingen uit wat het huidige Israël is en hun miljoenen nakomelingen – zou worden toegestaan zich opnieuw in de Joodse staat te vestigen. Israël verwerpt de eis en zegt dat het een poging is van de Palestijnen om Israël te vernietigen door de druk van het aantal en stelt dat andere vluchtelingen onder het Hoge Commissariaat van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR) heel anders worden behandeld en zich veel sneller opnieuw vestigen.
Jeruzalem heeft het besluit van de VS om de in financiering te snijden verwelkomd.

Bron: www.timesofisrael.com

Vertaling: PoF

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel