Wie komen er bij de de hulpcentra in Israël? Mensen die geen geld hebben om warme kleding, kinderkleding of werkkleding te bemachtigen. Joden, Arabieren, Christenen en Druzen. Een hulpcentrum is een plaats van persoonlijke waardigheid waar mensen als mens welkom zijn. Er is geen onderlinge strijd tussen “klanten”. Dit zijn plaatsen van vrede, vreugde en dankbaarheid.

Een van onze directeuren, David, vertelde me eens over Auschwitz, in het delen van brood in de uitgehongerde getto’s, zou iemand eerst iemands religie hebben gevraagd om te beslissen of hij ze een stuk van het magere brood zou geven, of ze zou laten verhongeren? Nee! Uitgehongerde mensen zijn allemaal hetzelfde – menselijke wezens.

Ik heb gemerkt dat zieken in het ziekenhuis hetzelfde zijn – artsen kijken niet eerst naar hun religie, en zelfs moeders van verschillende religies praten met elkaar en wensen het beste voor het zieke kind van de ander. Mensen die het financieel moeilijk hebben zijn hetzelfde. Ze gaan door de kledingrekken naast mensen van andere religies, alsof ze één zijn.

Is het de nood zelf die mensen samenbrengt? Toch moet aan basisbehoeften zoals kleding worden voldaan.

Israel Relief Aid is nu aan het inzamelen voor de volgende benodigde container voor Israël, want deze bevoorrading houdt de deuren van de hulpcentra open… en bevordert de vrede! Ik roep alle vredestichters op zich hierbij aan te sluiten: laten we dit doen zodat alle inwoners van Israël in vrede zullen leven!

(Van onze contactpersoon in Israel, directeur Jo Kaplan; vertaald uit de Israel Relief Aid nieuwsbrief maart 2019)