Activiteiten


Filmavond over de Joodse gemeenschap in Oekraine – Den Haag 7 nov. 2019

“Van greppel tot voorgrond. De Joden van Oekraïne” is de titel van een documentaire over de Joodse gemeenschap in Oekraïne. Het laat o.a. de actuele situatie zien in Oekraïne van de Joodse gemeenschap. Hoe kan het dat na de holocaust er nu ineens een Joodse premier en president zijn? (klik op de titel om meer te lezen)

Research en samenstelling zijn door Rachel Levy, regisseur is David Djindjikhachvilli, research en productie is gedaan door Oksana Maksimchuk. (bron: rachellevy.nl)

We zijn blij dat we in samenwerking met de Joodse redactie van de Evangelische Omroep deze film al kunnen vertonen, en dat doen we DV op donderdagavond 7 november 2019.

Locatie: Kerketuinenweg 10-C, Den Haag.
Aanvang 20.00 uur, deur open voor koffie/thee om 19.30 uur.

Van de Joodse EO-redactie: “In de documentaire ‘Van greppel tot voorgrond- de Joden van de Oekraine’ onderzoekt journaliste Rachel Levy de Joodse maatschappij in Oekraïne.
We zien hoe de succesvolle zakenman en politicus Anatoly Hirschfeld zijn zakenimperium heeft opgebouwd. Hirschfeld (1957) is een man met een missie die intensief betrokken is bij de wederopbouw van de Joodse gemeenschap na de val van het communisme.


Samen met zijn oudste zoon leidt Hirschfeld een onderneming in staalproducten en landbouwmachines die hij eigenhandig heeft opgebouwd na het failliet van de Sovjeteconomie. Maar sinds de onrust en de gewelddaden in Oekraine waardoor de verhouding met Rusland zeer verslechterd is, kan Hirschfeld zijn belangrijkste klanten in het grote buurland niet meer bedienen. Problematisch, want hij heeft permanent 3.500 medewerkers op de loonlijst. Via zijn zetel in het parlement probeert hij de positie van zijn bedrijf te verbeteren; zaken en politiek blijken in Oekraïne hand in hand te kunnen gaan. Naast de zorg om zijn eigen imperium is deze parlementariër de initiatiefnemer van tal van sociale projecten die ten goede komen aan de algemene bevolking.

De documentaire stelt de vraag: wat is de Joodse toekomst in dit land dat al eeuwenlang wordt geplaagd door een hevig antisemitisme.”

Van de documentairemaker Rachel Levy (1973): “Veel Nederlanders associëren Oekraïne vooral met de recente burgeroorlog en de ramp met vlucht MH17. Voor Joden betekent Oekraïne echter heel veel meer. Oekraïne is het land waar, door de eeuwen heen, zowel de grootste successen als de donkerste dagen van de Europese Joden plaatsvonden.

Bijna alle religieuze, culturele en politieke stromingen die tot en met vandaag een rol van belang spelen in de Joodse wereld, vinden hun oorsprong in het gebied dat nu Oekraïne is. Tegelijkertijd is het de plek van eeuwen van antisemitisme, pogroms en brute moord. Toch koos een ruime meerderheid van de Oekraïeners in 2019 voor een Joodse president en een Joodse premier. Daarnaast spelen een handjevol Joodse zakenlui een prominente rol in de economie en maatschappelijke ontwikkeling van het land. Hoe is dat allemaal met elkaar te rijmen?” (bron en meer achtergrond info: rachellevy.nl)

Allen van harte welkom!

Rachel Levy

“Rachel Levy (1973) is journalist, redacteur en researcher. Ze werkt multimediaal, maar haar grote voorkeur én haar kracht liggen bij het geschreven woord. Ze werkt met name voor journalistieke media, Nederlands en internationaal. Af en toe doet ze opdrachten voor non-gouvernementele organisaties, verenigingen en bedrijven.
Rachel Levy studeerde Semitische Talen en Internationale Betrekkingen (MA) aan de Universiteit van Amsterdam, met een specialisatie in internationaal recht.
Voor haar boek
Israël op een doordeweekse dag (Uitgeverij Contact, 2008) verdiepte ze zich in internationaal familierecht, met name de kwestie van “international child mobility”.
Van 2004 tot 2010 was ze de vaste correspondent van de internationale persdienst
DPA en schreef hierbij veel over de internationale tribunalen in Den Haag.
Ze deed tevens een Master in Jewish Studies, deels aan de Columbia University en het Jewish Theological Seminary in New York. Hierbij hield ze zich bezig met de filosofie van
Yeshayahu Leibowitz en de kwestie van Joodse juridische autonomie in de moderne tijd.
Van 2000 tot 2009 woonde Rachel Levy afwisselend in Israël, New York, en Nederland.”
(Bron: rachellevy.nl)

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel