Activiteiten


Project: Opvang jongeren in risicosituaties in Jeruzalem

“This place saved my life” (“Deze plek heeft me het leven gered”) zegt een van de meisjes, die een (tijdelijk) thuis hebben gevonden in het Shorashim-centrum. Ze kwam als jonge Joodse vanuit de VS naar Israël, maar raakte daar in de problemen.

In het hart van Jeruzalem leidt rabbijn Moshe Peleg een opvangcentrum, het Shorashim Center, voor jongens en meisjes die in risicosituaties verkeren. We berichtten al vaker over hem en dit bijzondere centrum.

Foto boven: het Shorashim-centrum in Jeruzalem

Foto: “This place saved my life” (“Deze plek heeft me het leven gered”)Youtube

Me’Omek HaLev (‘in de diepte van mijn hart’) is de naam van de organisatie die het Shorasjim-center runt.

Van de Nederlandse vertegenwoordiger: “Veel meisjes groeien op zonder een ondersteunende omgeving en belanden daarom later op de pleinen en straten om vervolgens af te dalen in de wereld van de misdaad. Jonge meisjes, die risico lopen voor uitbuiting en misbruik en trauma’s ondervinden, worden al 20 jaar gerehabiliteerd door het projectteam ‘Shema Koli’ (“luister naar mijn stem”) van Meomek Halev Association.
We bieden meisjes emotionele hulp met warmte en liefde door de ondersteuning van maatschappelijk werkers, therapeuten, steungroepen en workshops. We bieden een warm thuis voor meisjes die berooid zijn geworden of die zijn afgewezen in gebroken gezinnen.
We moedigen de meisjes aan en helpen ze te integreren in de samenleving door het doen van zinvol vrijwilligerswerk of het volgen van een beroepsopleiding of academische studies.

We kunnen de situatie voor de meisjes positief veranderen:

  1. We bieden meisjes vanaf 17 jaar een warm thuis. We zijn overtuigd dat elk meisje, als ze de kans krijgt, een leven voor zichzelf kan opbouwen en daarbij gebruik maken van haar individuele karakter en talenten.
  2. De meisjes wonen in appartementen, die we voor hen in Jeruzalem hebben gehuurd. Elk appartement heeft een begeleider.
  3. We bieden de meisjes vier keer per week Thora studie en enkele feestelijke evenementen per jaar aan.
  4. De meisjes ontvangen counseling bij emotionele problemen, begeleiding in bijvoorbeeld academische studies en hulp bij het vinden van een geschikte baan.
  5. Ten slotte moedigen we de meisjes aan om te integreren in de samenleving.
    Bij Meomek Halev benaderen we elk meisje alsof ze de enige op de wereld is.
https://www.youtube.com/watch?v=ePj6o-Oghro

Jack en Inge van der Tang staan van harte achter dit centrum. Ze schrijven: “De afgelopen jaren hebben we het project Meomek Halev in Jeruzalem meerdere keren bezocht. En elke keer waren we onder de indruk van het werk van Rabbi Moshe Peleg. We luisterden naar de getuigenissen van de meisjes en elke keer werden mijn vrouw en ik geraakt door dit belangrijke werk. We geloven in dit project en we begrijpen de noodsituatie van deze jongeren in Jeruzalem. Deze bediening is een fundamentele behoefte in het hart van Jeruzalem. We steunen Meomek Halev van harte.
Als niet-Joodse gelovigen staan we bij het Joodse volk en verlangen we ook naar de Messias. Wij geloven dat dit het moment is om Israël in woord en daad te zegenen.
Genesis 12 vers 3 is erg radicaal over hoe belangrijk het is Israël te zegenen. Kortom, onze organisatie biedt financiële ondersteuning aan het werk van Rabbi Moshe Peleg.”

Foto: Jack en Inge tijdens een bezoek aan het centrum in november 2019.

Het Shorashim-center wil heel graag een zogenaamd “shelterhome’ realiseren. Een plek waar meisjes die in nood verkeren, voor maximaal twee maanden worden opgevangen.

Plattegrond plannen shelterhome

Vertaald van hun website: “We besloten om een ‘opvanghuis’ op te zetten, een huis dat de meisjes voor twee maanden onmiddellijk onderdak en spoedeisende hulp kon bieden. In deze periode verblijven de meisjes in deze opvang terwijl wij in al hun behoeften voorzien. Onze professionele staf stabiliseert ze, vindt geschikte banen of een geschikt leerkader voor ze en richt zich op het vinden van banen of andere instellingen buiten de probleemwijken. Terwijl ze in de opvang zijn, analyseren professionals en psychologen hun situatie en stellen ze een uniek behandelplan op voor elk meisje bij haar volgende stap.”
(van: www.meomek-halev.org.il)

Het Shorashim-center heeft grote behoefte aan meer, en liefst periodieke, financiële steun. Nu komt het voor dat ze meisjes die voor hulp aankloppen, moeten teleurstellen omdat er geen plaats voor ze is. Met name het huren van appartementen voor de meisjes is een grote kostenpost.

Oproep van rabbijn Moshe Peleg: “Als u naast een mogelijke bijdrage goede ideeën hebt voor deze stichting, stuur dan een e-mail naar Rabbi Moshe Peleg: meomek.halev10@gmail.com” (in het Engels graag).

Het Shorashim-centrum wil overigens ook graag “een brug bouwen tussen Nederland en Israël”, en dit doen zij o.a. door gasten te verwelkomen. Ze schrijven hierover:

“Dit is een unieke gelegenheid om betrokken te zijn bij Israël. Om meer begrip te krijgen voor de cultuur en tradities bieden wij u het volgende aan:
• U bent van harte welkom om deel te nemen aan een Thora-lesbijeenkomst in het Shorashim Center in Jeruzalem/ Israël
• deelname aan een ‘meet & greet diner’ in Shorashim / Israël
• deelname aan een webinar met uitleg over de wekelijks parasha met Moshe Peleg (ook voor niet-sponsors).
Deelname en informatie: stuur een e-mail (in het Engels) naar Rabbi Moshe Peleg: meomek.halev10@gmail.com.”

Pillar of Fire ondersteunt het project door inkomende bijdragen over te dragen aan Meomek Halev en financieel advies en ondersteuning te geven.

Kijk hier voor nog meer informatie, en foto’s en video’s van het Shorashim-center.

Klik hier als u een donatie wilt overmaken. Klik bij “Donatie bestemming” op het blauwe blokje met de pijltjes, dan ziet u een lijstje met bestemming-opties. Klik dan op “Shorashim, Jeruzalem. Project girls at risk”.

Alvast hartelijk dank!!

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel