Activiteiten


Voormalig NYPD-commissaris waarschuwt Amerikaanse Joden: bescherm uw gemeenschappen

Joodse gemeenschappen in Amerika zouden het voorbeeld van die in Europa moeten volgen en veiligheidsmaatregelen moeten nemen in synagogen, zei de voormalige NYPD-commissaris Ray Kelly in een interview, terwijl hij waarschuwde dat “we ons op een gevaarlijk moment in de geschiedenis bevinden”.

Budgetverlagingen vanwege de corona-lockdown en een afname van respect voor politieagenten creëren een ‘perfect storm’ (gevaarlijke situatie) die de veiligheid in New York en elders zal doen afnemen, vertelde Kelly aan Matthew Bronfman, voorzitter van de internationale stuurgroep van Limmud FSU tijdens een online interview.

“In de VS moet de Joodse gemeenschap alerter zijn over wie het gemeenschapsgebouw betreedt”, zei Kelly, waarschuwend dat synagogen in de huidige wereld niet volledig open omgevingen kunnen zijn.

Kelly, die nu het antisemitisme-verantwoordingsproject (ASAP) leidt, heeft tien Europese landen bezocht om regerings- en de religieuze leiders te ontmoeten en om te onderzoeken hoe antisemitisme in Europa wordt aangepakt in vergelijking met de VS, zei hij.

“Antisemitisme is niet nieuw. Neo-nazi’s zijn nooit weggeweest en populisme helpt hen zich sterk te wanen,” merkte Kelly op. Hij erkende dat de dreiging op de twee gebieden iets anders was – in Frankrijk bijvoorbeeld wordt antisemitisme gedreven door de steun van links voor de beweging voor boycot, desinvestering en sancties (BDS) en de moslimgemeenschap, gecombineerd met een regering die dankzij een nationale cultuur van secularisme, traag is in het erkennen van de religieuze rechten van minderheden. Dientengevolge kunnen mensen zonder gevolgen rondlopen met openlijk antisemitische berichten op hun t-shirts, zei hij.

Daarentegen is het in de VS moeilijker om antisemitisme te identificeren. “Antisemitische groepen hangen rond op het net, waarvan slechts 20% geregistreerd is, terwijl de antisemitische activiteiten plaatsvinden op het dark web,” zei Kelly.

Desalniettemin moeten Joodse groepen in de VS leren van het Europese voorbeeld bij het invoeren van sterkere veiligheidsmaatregelen. Een poging tot aanval op een synagoge op Yom Kippur vorig jaar in de Duitse stad Halle werd verijdeld, waardoor 68 mensen in het gebouw werden gered, nadat de schutter geen toegang had verkregen, hoewel hij vervolgens twee omstanders vermoordde.

Kelly bracht daarentegen het voorbeeld naar voren van de Tree of Life-synagoge in Pittsburgh in oktober 2018, waarbij 11 mensen werden vermoord nadat een schutter binnenkwam en het vuur opende.

Maar hoewel het antisemitisme toeneemt, zei Kelly dat racisme geen endemisch probleem was voor de Amerikaanse politie zelf.

“Ik heb de video van de moord op George Floyd gezien en het was een schok. Ik heb politiegeweld gezien, maar het is normaal een onbezonnen daad. Dit was opzettelijk, beredeneerd; het was het ergste incident van politiegeweld dat ik ooit heb gezien. De verontwaardiging is begrijpelijk,” erkende Kelly. “Maar,” voegde hij eraan toe, “dit is niet wat politieagenten doen. Het gebeurt niet altijd. Mensen worden politieagenten om goed te doen en hun leven te riskeren.”

Voortbouwend op de lessen van een 47-jarige carrière bij de NYPD, waaronder twee termijnen als commissaris, tussen 1992 en 1994 en opnieuw van 2002 tot 2013, waardoor hij zowel de langstzittende commissaris is als de enige commissaris met twee niet-opeenvolgende ambtstermijnen, zei Kelly dat hij als commissaris een bijzondere nadruk legde op het waarborgen van de kracht die de diversiteit binnen de stad weerspiegelde.

“Ik heb politieagenten binnengebracht die uit 106 verschillende landen komen”, zei hij.

En hij waarschuwde dat veranderingen in de politiewerk in de stad de bewoners minder veilig maakten.

Het huidige beleid in New York en elders vereist dat agenten aftreden om de spanningen te doen afnemen, maar Kelly vond dat het tegenovergestelde moest worden gedaan. “Antimisdaad-eenheden in New York zijn opgeheven, hoewel ze zeer effectief bleken in het terugdringen van de misdaad”, zei hij, eraan toevoegend dat in het huidige klimaat meer mensen bereid zijn de politie uit te dagen.

“Het lijdt geen twijfel dat de politie zich terugtrekt”, zei hij. “Ze dragen camera’s, waarvan sommigen denken dat ze goed zijn, terwijl anderen het er niet mee eens zijn, maar ze daardoor langzamer en met meer voorzichtigheid handelen. Ze engageren zich niet zoals ze ooit zouden hebben gedaan. Het resultaat is meer geweld en ik zie ons niet snel uit deze situatie komen.”

Daar komt nog bij dat de corona pandemie en de daaruit voortvloeiende economische vertraging, in combinatie met een culturele verschuiving naar thuiswerken, een bedreiging vormen voor de politiebudgetten, waardoor de politie nog meer onder druk komt te staan. Kelly suggereerde dat de sluiting van bedrijven als gevolg van de pandemie zal leiden tot een gat van $ 9 miljard in het stadsbudget.

We zijn hiermee nog niet in het reine gekomen”, waarschuwde hij. “De zoomeconomie houdt stand. Bedrijven zijn dichtgetimmerd, er is geen politie aanwezig, mensen voelen zich op hun gemak (weg van) hun kantoor. Dit zal gevolgen hebben voor residentieel en commercieel vastgoed.”

“We bevinden ons op een gevaarlijk moment in de geschiedenis”, waarschuwde hij en merkte op dat New Yorkers zich niet veilig voelen op straat. Over het algemeen was Kelly pessimistisch. “We hebben een bestuurswisseling in de stad nodig. Er is een enorm wapengeweld en we moeten rekening houden met de aarzeling van de politie om te reageren. We hebben een koerswijziging nodig, anders blijft de grootste stad ter wereld bergafwaarts gaan. Ik hoop dat de zaken na de volgende burgemeestersverkiezingen over 18 maanden zullen verbeteren.”

Het interview vond plaats als onderdeel van een online conferentieserie georganiseerd door Limmud FSU. Hoewel de organisatie over het algemeen collega-geleide, op vrijwilligers gebaseerde bijeenkomsten van Joods onderwijs organiseert die specifiek Russisch-sprekende Joden over de hele wereld bereiken, heeft het tijdens de coronapandemie naast Joodse onderwerpen ook digitale e-learningmogelijkheden geboden over algemene onderwerpen.

Bron: www.jpost.com
Vertaling: PoF
Foto: Raymond Kelly, New York Police (James R. Tourtellotte, Wikimedia)

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel