Activiteiten


In WOII geplunderde kunst terug naar Joodse erfgenamen

Nederlanders onderzoeken 3.000 door nazi’s geplunderde kunstwerken en geven ze terug aan Joodse erfgenamen en groepen

Als er geen nieuw licht kan worden geworpen op de herkomst, worden de stukken waarschijnlijk overgedragen aan Joodse gemeenschappen en musea; tot nu toe werd de geschiedenis van objecten alleen gecontroleerd als er een claim was ingediend.

Foto ter illustratie: Toeristen bekijken een betwist schilderij van Wassily Kandinsky in het Stedelijk Museum in Amsterdam, 10 juli 2019. (Cnaan Liphshiz/JTA)

 

DEN HAAG – Nederland moet de oorsprong verifiëren van de door de nazi’s gestolen kunstwerken en de voorwerpen die niet te traceren zijn overhandigen aan de Joodse gemeenschap, zei de regering vrijdag.

Een totaal van 3.040 objecten uit de collectie van culturele werken die na de oorlog naar Nederland zijn teruggekeerd zullen worden onderzocht.

Er is sinds 2007 geen goed onderzoek gedaan naar de herkomst van de werken.

“We moeten ons blijven inspannen om de cultuurgoederen die tijdens de Tweede Wereldoorlog onbedoeld verloren zijn gegaan of illegaal zijn verkregen weer aan de juiste mensen terug te geven,” zegt minister van Cultuur, Inge Van Engelshoven in een verklaring.
“We zullen slagen door systematisch onderzoek en betere communicatie”, voegde ze eraan toe.

Het werk begint volgend jaar met het zoeken naar nieuwe informatie over de herkomst en de oorspronkelijke eigenaren van de kunst.

Als er geen duidelijkheid komt over de herkomst, zullen de autoriteiten samen met de Centrale Joodse Raad beslissen wat te doen met de werken die waarschijnlijk zullen worden overgedragen aan Joodse gemeenschappen, musea of ​​instellingen.

De stap lanceert een “versterkt restitutiebeleid”, dat de komende vier jaar 1,5 miljoen euro ($ 1,8 miljoen) kost, aldus het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Tot nu toe werd de herkomst van een kunstwerk alleen gecontroleerd als er een restitutieverzoek was ingediend of als onderzoekers, van het centrum voor de teruggave van waardevolle voorwerpen, belangstelling hadden.

Bron: https://www.timesofisrael.com, 26 juni 2021

Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.Radio Israel