Activiteiten


Onenigheid en overleg in China tussen Fatah en Hamas over toekomst Gaza

De New York Times (NYT) berichtte onlangs dat de twee belangrijkste Palestijnse organisaties bij elkaar kwamen in China. Zij gingen in overleg over de toekomst van Gaza, maar of zij elkaar konden vinden over de vraag: ‘Hoe nu verder?’, blijft een vraagteken. Ook is onduidelijk of beide partijen dichter bij elkaar zijn gekomen, want de Fatah-beweging communiceert duidelijk en verwijt Hamas een oorlog is begonnen over de rug van de Palestijnse bevolking. Komende week komen vertegenwoordigers van beide partijen opnieuw bij elkaar in communistisch China. 
 

Water en vuur

Tot op heden zwijgen zowel Fatah als Hamas over de ontmoeting in China en over de mogelijk behaalde resultaten. Daarbij laat de Fatah-beweging geen mogelijkheid onbenut om duidelijk te maken dat Hamas de oorlog in Gaza begon en uit vecht over de rug van de Palestijnse bevolking. Recent verscheen de woordvoerder van de Fatah-beweging in Europa en tevens lid van de Revolutionaire Raad in een tv-programma op haar eigen tv-zender. In betreffend interview bekritiseerde dr. Jamal Nazzal fel de Hamas en haar huidige werkwijze. 
 

Kritiek

De kritiek richt zich op het feit dat de leiders van Hamas zichzelf niet opofferen, maar anderen laten sterven als martelaren. Hij zegt hierover: ‘Wij beschouwen hen als martelaren, maar ze hebben zichzelf niet opgeofferd – ze zijn opgeofferd … De mensen die dit toejuichen – vooral van buitenaf – hebben niet geprobeerd in Gaza te leven … Zij zijn hotel-terroristen.‘ 

Op eigen houtje

Fel is de Fatah-beweging op de onverwachte aanval van Hamas op Israël en haar burgers. Hamas opereerde op eigen houtje en informeerde of raadpleegde niet de Palestijnse leiders voor dit onverantwoorde avontuur van 7 oktober. Het leidde tot nog veel meer onbeschrijfelijke ellende onder de Palestijnse bevolking in Gaza. En dan heeft ze nog niet haar mening gegeven over het gijzelen van Israëliërs, zowel burgers als militairen. Een volkomen misplaatste actie, waardoor Hamas Israël een vrijbrief gaf om Gaza binnen te vallen.
 

Sabotage

Een ander punt van kritiek is dat de Fatah-beweging Hamas beschuldigd van het bewust saboteren van de Oslo-akkoorden over de oprichting van een Palestijnse staat door middel van de twee-staten-oplossing. Toentertijd pleegde Hams een groot aantal  bomaanslagen in Israël om op deze wijze ervoor te zorgen dat de diplomatieke gesprekken hierover zouden worden beëindigd.  
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.



Radio Israel