Activiteiten


Onenigheid tussen de militaire top en premier Netanyahu

Al enige tijd rommelt het tussen de top van het IDF en premier Netanyahu. Aanleiding hiertoe draait om de vraag hoe nu verder in de strijd tegen de terreurbeweging Hamas en de bevrijding van de meer dan honderd Israëlische gijzelaars. Volgens de generaals van de Israel Defense Force heeft de huidige werkwijze haar effect verloren en aan kracht ingeboet. Daarbij is zij een voorstander van een staakt-het-vuren met Hamas ten behoeve van de levens en het welzijn van hun gegijzelde landgenoten. Netanyahu houdt als premier van Israël daarentegen vast aan de eerdere doelstellingen: de uiteindelijke vernietiging van Hamas en de bevrijding van de gijzelaars. Maar is zo’n visie nog steeds realistisch en haalbaar? 
 
 

Prioriteiten

De strijd in Gaza tegen Hamas duurt zo’n driekwart jaar en nog steeds wordt een groot deel van de Israëlische gijzelaars ergens gevangen gehouden. Daarbij stijgt het aantal doden onder de Israëlische strijdkrachten en neemt het gevaar van een tweede front in het noorden van Israël alleen maar toe. Dit ondanks het hoge aantal doden onder de terroristen van Hamas en andere Palestijnse terreurbewegingen en haar commandanten. Alles bij elkaar opgeteld is het daarom volgens de militaire kopstukken van het IDF tijd om een andere weg ten opzichte van Hamas en het belang van Israël en haar burgers.
 

Lange adem

De generaals binnen het IDF geven aan dat de nadruk moet komen te liggen op de vernietiging van de infrastructuur van Hamas. Zoiets is niet eenvoudig, ondanks het feit dat al de nodige kilometers aan ondergrondse tunnels met haar opslagplaatsen, communicatiemiddelen en wapentuig zijn vernietigd. Een dergelijke tactiek kost tijd volgens de Israëlische stafchef Herzi Haleyi. De vernietiging van Hamas is een strijd van de lange adem. Daarom communiceert de stafchef nadrukkelijk dat wilskracht, geduld en volharding nodig is. ‘Dan zullen de resultaten in de toekomst voor zich spreken.’

 

Wijs?

Over dit soort berichten antwoordde premier Netanyahu dat deze hem niet bekend zijn, evenals de bronnen. Daarop voortbordurend gaf hij nadrukkelijk aan dat het wijzigen van de huidige militaire plannen, doelstellingen en werkwijze niet zal gebeuren. Kort daarop volgde een verklaring vanuit het kantoor van de premier waarin stond ‘dat hij de strijd in Gaza beëindigt als het Israëlische leger al haar doelen heeft bereikt, inclusief de eliminatie van Hamas en de vrijlating van onze gijzelaars.’
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie

li class="comment even thread-even depth-1" id="comment-70523">
Gary
Op 19 juli 2024 om 5:24 pm uur

Israel moet in ieder geval niet gaan onderhandelen met hamas, maar zelf de gijzelaars vinden en hamas zo veel mogelijk uitschakelen

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.



Radio Israel