Activiteiten


Opnieuw twee Israëlische gijzelaars omgekomen vanwege handelen IDF?

Twee Israëlische gijzelaars Alex Dancyg en Yagev Buchshtab zijn enige tijd geleden om het leven gekomen door IDF. Beiden werden op 7 oktober jl. ontvoerd. De legerleiding van het IDF bevestigde begin deze week dit pijnlijke en trieste bericht. Het IDF geeft aan dat zij al enkele maanden geleden zijn omgekomen. In het voorjaar gaf Hamas al aan dat beide gijzelaars de dood hadden gevonden door ‘friendly fire’. Toentertijd werd dit bericht met enig argwaan aangehoord en genoteerd. Maar nu bevestigt het IDF de dood van twee van hun landgenoten na intern onderzoek. 
 

Twee gijzelaars

Beide gegijzelden woonden in een kibboets. Alexander Dancyg kwam oorspronkelijk uit Polen en woonde al een lange tijd in Israël samen met zijn vrouw. Alexander Dancyg was historicus en docent Holocaust. Hij was 76 jaar. De tweede omgekomen gijzelaar was Yagev Buchshtab en woonde in de kibboets Nirim. Hij en zijn vrouw werden beide gevangen genomen en door Hamas gegijzeld. De vrouw van Yagev werd in november vorig jaar vrijgelaten tijdens een gevangenenruil tussen Israël en Hamas. Voor haar echtgenoot is het nooit zover gekomen.
 

Realiteit

Het Israëlische leger opereerde in de maanden december 2023 tot de 1e week van april 2024 in Khan Yunis en omgeving. Onlangs ontving de IDF nieuwe, niet nader omschreven, informatie en gegevens. In combinatie met deze nieuwe input, de melding van Hamas in de maand maart en verder onderzoek, bevestigt het Israelisch leger dat beide mannen daadwerkelijk niet meer in leven zijn. 
 

Blijvende onduidelijkheid

De IDF heeft de exacte omstandigheden van de dood van de gijzelaars niet bekendgemaakt en ook niet dat het er absoluut zeker van is dat het IDF de oorzaak was. Wel is gesteld dat op basis van nieuwe inlichtingen – waaronder het feit dat het leger op dat moment in bepaalde gebieden van Khan Yunis opereerde – het waarschijnlijk is dat ze per ongeluk door Israëlische troepen zijn gedood. Over het algemeen heeft het Israëlische leger een vaste opdracht om geen gebieden aan te vallen waarvan bekend is dat er in de buurt gijzelaars worden vastgehouden. Daarom heeft het tientallen operaties tegen Hamas afgeblazen, misschien wel meer, tijdens de oorlog, om te voorkomen dat gijzelaars gewond zouden raken. Er zijn echter meerdere gevallen bekend waarbij het Israëlische leger per ongeluk gijzelaars doodde.
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.



Radio Israel