Activiteiten


Wie is Mohammed Deif, de militaire kopstuk van Hamas?

De militaire aanval van de Israel Defense Force op een gebouw vlakbij een humanitaire zone doet de vraag opborrelen: ‘Waarom neemt Israël zo’n groot risico en wederom bakken vol kritiek vanuit de wereld?’ Om op deze vraag een antwoord te krijgen is het belangrijk om te weten wie Mohammed Deif is. Voor de wereld is hij een grote onbekende, maar een groot aantal (militaire) Inlichtingendiensten heeft een dossier over hem opgebouwd. Kortom, wie is Mohammes Deif?
 

Achtergrond

Mohammes Deif zag in het jaar 1965 het levenslicht in het vluchtelingenkamp Khan Yunis. Hij werd daar geboren als Mohammed Masri. Over zijn jonge jaren is weinig bekend. Het schijnt dat hij op jongere leeftijd stopte met school om mede het gezin te onderhouden. Deif sloot zich in 1987 aan bij Hamas, tijdens de eerste Palestijnse opstand. Hij ging naar de universiteit van Gaza, waar hij zijn bachelor-degree behaalde in scheikunde. 

Deif

Over zijn naam ‘Deif’ doen verschillende verhalen de ronde. Jacob Eriksson, werkzaam aan de Universiteit van York en gespecialiseerd in het Israëlisch-Palestijns conflict, merkt hierover op: ‘Deif kan worden vertaald met het woord “gast”. Het verwijst hiermee naar het vele reizen van locatie naar locatie. Een werkwijze om onder de radar van de Israëlische inlichtingendiensten te blijven en om aanslagen op zijn leven te voorkomen.’
 
 

Voorarrest

Vreemd genoeg arresteerde Israël Deif enkele jaren nadat hij zich al enkele jaren had ingezet voor de terreurbeweging Hamas. Hij verbleef toentertijd anderhalf jaar in voorarrest, maar Deif werd niet veroordeeld door een Israëlische rechtbank. Over het hoe, wat, waarom en wanneer is weinig tot niets bekend. Wel dat Deif sinds de jaren negentig hoog op de lijst kwam als een van de meest gezochte terroristen vanwege het doden van Israëlische militairen en burgers. 
 
 

Specialisatie

De huidige strijd tussen Israël en de terreurbeweging Hamas speelt zich voor het eerst ook (groten)deels ondergronds af. Deze nieuwe werkwijze is een idee van Deif en hij werkte zijn plan stap voor stap verder uit tot een uitgebreid ondergrondsnetwerk. Verder specialiseerde hij zich in het maken van allerlei bommen, boobytraps en ander gevaarlijk explosief materiaal. 
Negen levens
Door de jaren heen kreeg de IDF Mohammed Deif in het oog en ondernam ze verschillende aanslagen op zijn leven. Op een gegeven moment legde Israël, tijdens een van haar militaire acties, beslag op allerlei (documentatie)materiaal van Hamas, waaronder video’s. Hierdoor kreeg de IDF een beter beeld van zijn doen en laten binnen Hamas, maar ook zicht op zijn positie en status binnen de terreurbeweging. Bij verschillende aanslagen op zijn leven liep hij ernstige verwondingen op, onder meer aan zijn gezicht en zijn been. 
Ondanks de vele aanslagen op zijn leven wist hij telkens de dans te ontspringen. Hierdoor kreeg hij als bijnaam binnen Hamas: ‘de man met negen levens’, een verwijzing naar een gezegde dat een kat negen levens heeft.  

Terrorisme

In de jaren negentig en de beginjaren van de 21e eeuw plande Deif verschillende zelfmoordaanslagen. Hij werd in 2022 het hoofd van de al-Qassam Brigades en heeft sindsdien de capaciteiten van deze terreurgroep ontwikkeld. Hij trainde en transformeerde deze verzameling van groepjes welwillende en fanatieke amateurs tot georganiseerde en gespecialiseerde eenheden. Tevens was Deif degene die de strategie bedacht om raketaanvallen te combineren met het voeren van oorlog via tunnels. Vervolgens speelde de militaire specialist een centrale rol bij de planning van de door Hamas geleide aanval op Israël van 7 oktober 2023.

 

 

Wereldwijd

Vanwege de vele terroristische aanslagen en als lid van de terreurbeweging Hamas kwam Deif ook op de terroristenlijst te staan van zowel de VS als van de Europese Unie. Toch wist hij telkens uit de handen te blijven van zowel het Israel Defense Force, haar Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. De vraag of Deif na de aanval van het IDF nu nog in leven is, blijft voor nu onbeantwoord. 
 

Doofpot

Mocht de militaire leider van Hams, Mohammed Deif, daadwerkelijk om het leven zijn gekomen, dan zal Hamas dit niet (direct) bekend maken. Daarbij zou zijn dood een enorme (morele) klap zijn voor de terreurbeweging. Niet alleen vanwege de mystiek rondom zijn persoon, maar ook vanwege zijn kennis, kunde en status binnen de terroristische organisatie en in de regio, het Midden-Oosten. 
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.



Radio Israel