Activiteiten


Grote en vele stukken JNF-bossen verwoest door beschietingen Hezbollah

Sinds de strijd in Gaza tegen de terreurbeweging Hamas regent het bommen, drones en raketten op het noorden van Israël. Grote stukken bosgebied zijn hierdoor beschadigd en verwoest. Het Joods Nationaal Fonds verwacht dat de schade nog groter zal zijn, wanneer alle gebieden die zijn aangewezen als gesloten militaire zones, zijn bezocht. Ofwel, de lijst van bossen wordt alsmaar langer.
 

Brandweer

Toch bestrijdt het JFN en andere instanties en organisaties de (bos)branden en oplaaiende vuren zo goed mogelijk. Zelf beschikt het Joods Nationaal Fonds over een eigen brandweer. Deze bestaat maar liefst uit meer dan 25 brandweerwagens en ze heeft 300 mannen in dienst. Zij komen in actie bij branden op de vele (bos)locaties van haar organisatie, bijvoorbeeld in het Naftali-gebergte, het Katzrin-bos op de Golanhoogte, het Meron-bos, de bossen bij de Salukia-bronnen, het Biriya-bos en op nog vele andere plekken verspreid in Israël. 
 

Samenwerking

De brandweerorganisatie van het JFN werkt natuurlijk samen met allerlei andere (overheids)organisaties, waaronder de politie, de IDF, de lokale autoriteiten, de reddingsdienst en de Nature and Park Authority. Deze mannen hebben al gewerkt door heel het land en de nodige ervaring opgedaan bij het blussen van (bos)branden. 
 

Fauna

Behalve dat veel hectares bossen en natuur zijn verwoest door de vele raketaanvallen en ander militair materiaal, worden ook veel dieren getroffen. Niet alleen door het vuur, maar ook als gevolg van ontploffend en rondvliegend (kleine) stukken materiaal. Alle natuurorganisaties bevestigen dat er ook aanzienlijke schade is aangericht aan de wilde dieren. Ook is het voor de beesten en beestjes die het overleefd hebben lastig om voedsel te vinden. Door de vele branden is het voor iedereen in de natuur heel lastig om hun jongen, maar ook zichzelf te voeden. 
 
 

Begrazing

Mede vanwege de (vele) branden bedacht het Joods Nationaal Fonds in samenwerking met enkele andere organisaties een creatief en innovatief plan. Het bouwen en opzetten van mobiele omheiningen en hekwerk. De reden was hun zorg om het welzijn van onder meer de kuddes vee in de beboste terreinen. Veel dieren, groot en klein, voeden zich met de begrazing (laag struikgewas) dat door de branden niet alleen sterk afnam, maar in de nabije omgeving en omstreken besmet raakte vanwege de ontploffende granaten, raketten en de brandhaarden. Dit leidde al tot miskramen onder de dieren, een groot aantal verbrandde dieren en kuddes die verdwaalden of zomaar verdwenen. 
 

Langdurig herstel

Sheili Ben Yishai zegt als regionaal directeur van de noordelijke regio hierover over de situatie van de bossen het volgende: ‘De branden duren voort, de oorlog duurt voort en we vrezen dat de bossen blijven branden. Na de oorlog zullen vele hectare bos en natuur in Galilea moeten worden gerepareerd en gerehabiliteerd. Het herstellen van de natuur naar zijn oorspronkelijk staat gaat zeker zo’n tien tot vijftien jaar duren. Het is een lange en moeizame strijd.’
Deel dit artikel

Je kunt geen reactie geven op dit bericht.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.



Radio Israel