Activiteiten


IDF en Haredi: lastig i.v.m. intimidatie, protesten en miscommunicatie

Kort geleden nam de Israëlische Hoge Raad de beslissing dat leden van de Haredi-gemeenschap geen beroep meer konden doen op vrijstelling voor militaire dienst. Deze beslissing leidde tot veel protest onder de Haredi-gemeenschap in heel het land. Maar ook tot het opstarten van allerlei juridische bezwaren richting de Israëlische overheid en de rechtspraak. Daarbij verschenen slechts enkelen van de duizendtal mannen uit de Haredi-gemeenschap op de militaire basis waar zij zich dienden te melden. Vandaar de vraag: ‘Is hiermee de Haredi-oproep uitgelopen op een mislukt politiek besluit?’
 

Veelzeggend?

Het IDF meldde recent dat slechts enkele tientallen haredi-mannen zich daadwerkelijk melden bij de rekruteringsbureaus van het IDF. Deze groep mannen had een oproep ontvangen om zich te melden. Verschillende Israëlische media berichtten hierover en gaven aan dat de minimale opkomst niet gebaseerd is op een verkeerde inschatting of  politieke keuze. Dat de officiële cijfers nog niet bekend zijn gemaakt, zou volgens de media voortkomen uit schaamte over de uitslag van de resultaten.
 
 

Intimidatie

Een aantal IDF-functionarissen geeft aan dat de zeer lage opkomst het gevolg is van intimidatie en manipulatie binnen de gemeenschap zelf. Het IDF had verwacht dat zo’n 40% tot 50% van de groep zou reageren op de ontvangen oproep zich te melden. Alleen, degenen die zich wilden aanmelden bij het IDF kregen de wind van voren van andere ultra-orthodoxe Joden. Deze tegenwerking, zowel verbaal, digitaal als fysiek, leidde ertoe dat een grote groep alsnog ervan afzag. 
 
 

Plan van aanpak

Sommige deskundigen, maar ook functionarissen binnen het IDF geven aan dat het probleem ligt bij de communicatie, de methode en de werkwijze van het IDF zelf. Als overheidsinstelling had zij eerst contact moeten leggen met vooraanstaande kopstukken binnen de Haredi-gemeenschap, bijvoorbeeld vooraanstaande rabbijnen. Maar ook met andere belangrijke personen binnen hun geloofsgemeenschap, zoals politieke functionarissen. Zonder enige vorm van overleg en communicatie richting deze groep mannen is het niet vreemd dat de eerste oproep is uitgelopen op een mislukking.
 

Communiceren

Betekent dit dat dit initiatief is uitgelopen op een complete mislukking en gebaseerd is op een verkeerde politieke keuze? Nee, want het merendeel van de Israëlieten vindt dat de ultra-orthodoxe Joden ook de plicht hebben om dienstbaar te zijn voor hun land. Niet voor niets kan zij niet gebruik blijven maken van allerlei vrijstellingen en financiële tegemoetkomingen, terwijl zij op geen enkele wijze een bijdrage levert aan de staat Israël, vanwege hun geloofsovertuiging. Kortom, laat het IDF eerst contact leggen en het gesprek aangaan met de invloedrijke personen binnen deze gemeenschap om te komen tot wederzijds respect en de erkenning visie. Een belangrijke stap voor het creëren van draagvlak en het minimaliseren van intimidatie en geweld op allerlei manieren richting de welwillenden onder de ultra-orthodoxe Joden. 
Deel dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Live – Streaming

Regelmatig organiseert Pillar of Fire LIVE Streaming events ... Klik op deze knop om naar de Live stream pagina te gaan.


E-mail Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de Mailings van Pillar of Fire. Naast de berichten die we op de site plaatsen, sturen we ook regelmatig e-mailings met relevante nadere informatie.


Doneer Online

Steun het werk van Pillar of Fire met uw bijdrage. Pillar of Fire heeft de ANBI status en uw giften zijn van de belasting aftrekbaar. U kunt op dit moment doneren via een bankmachtiging en via PayPal.



Radio Israel