Activiteiten

Joodse en Israëlische Olympische medaille winnaars

Sinds vorige week zondag eindigde de Olympische Zomerspelen in Frankrijk, waar ook verschillende Joodse en Israëlische sporters op het hoogste niveau medailles wisten te behalen. Wie waren zij en bij welke takken van sport wisten zij een medaille binnen te slepen, ondanks het grote aantal concurrenten? Hieronder volgt een beknopt overzicht.

Israël

De enige Israëlische sporter die in Parijs een gouden medaille won was Tom Reuveny. Deze bemachtigde hij bij het zeilen in de iQFoil-klasse. Verschillende Israëlische atleten wisten een zilveren plak in de wacht te slepen. onder meer bij het vrouwenjudo, waar Inbar Lanir en Raz Hershko beiden in hun gewichtsklasse, tot 78 kg en meer dan 78 kg, een zilveren medaille voor hun land behaalden. Maar ook bij andere takken van sport, waaronder turnen (Artem Dolgopyat: vloeroefening), vrouwenzeilen (Sharon Kantor: iQFoil-klasse) en synchroonzwemmen (vrouwenploeg), wist Israël weer een aantal zilveren medailles in de wacht te slepen. Als enige van de Israëlische afvaardiging wist Peter Palchik een bronzen plak te winnen bij het judoën bij de mannen tot 100 kg.

Joodse deelneem(st)ers

Onder de vele atleten op de Olympische Spelen in Parijs wisten ook een behoorlijk aantal Joodse sporters een medaille te winnen, waaronder de Joodse Jackie Dubrovich en Maia Weintraub. Beiden behaalden een gouden plak bij vrouwenfloretteam. Het was voor beide vrouwen tevens hun allereerste medaille die zij wisten te behalen bij een wedstrijd. Laatstgenoemde had hiervoor zelfs haar laatste jaar van haar studie aan de Princeton Universiteit tijdelijk op ‘on hold’ gezet. Op die manier kon zij zich volledig focussen en al haar tijd en energie steken in haar tak van sport, de floret. Een interessant weetje is dat van de 20 leden van het Amerikaanse schermteam er zes personen van Joods komaf zijn.

Worstelkampioen

Een andere Joodse atlete is de Amerikaanse worstelaar Amit Elor. Zij zette haar winnende reeks voort, die zelfs teruggaat tot 2019, waardoor zij zich kroonde tot Olympisch kampioen vrouwenworstelen tot 68 kilo. Tevens is zij de jongste Amerikaanse deelnemer die een gouden plak behaalde bij het worstelen.

‘Gouden’ zussen

Twee joodse zusjes wisten beiden in Parijs een gouden medaille in de wacht te slepen. Het gaat om de zussen Jessica Fox en Noemi Fox, waarbij eerstgenoemde zelfs twee gouden medailles behaalde. Beiden deden dit bij het onderdeel kanoën.

Zilver

Ook bij andere sportonderdelen, zoals waterpolo, snelwandelen, vrouwenrugby, zwemmen en wederom bij schermen, wonnen Joodse deelneem(st)ers in Parijs een medaille. Een voorbeeld hiervan is Sienna Groen. Deze joodse waterpoloster won een zilveren medaille met Australië. Met haar 19 jaar maakte zij haar debuut op de OS en sierde deze op met een mooie plak.

Hetzelfde gold voor Carla Weinstein, die als zwemster meedeed aan de 4×200 meter vrije slag estafette voor vrouwen. Zij zwom samen met onder meer de Olympische legende Katie Ledecky. Als 17-jarige deelneemster maakte zij eveneens haar debuut op de Olympische Spelen en eveneens met een zilveren medaille.

Brons

De Joodse Jemima Montag behaalde op de OS zelfs twee bronzen medailles net als haar landgenote, kanoster Jessica Fox. Haar eerste bronzen plak won Jemima op het onderdeel 20 km snelwandelen. Haar tweede bronzen medaille won ze met het onderdeel marathon mixed relay. De 26-jarige Australische is na vele jaren de tweede vrouw die twee medailles wint op dezelfde Olympische Spelen.

De Amerikaanse floretschermer Nick Itkin won al tijdens de Spelen al vroeg een bronzen medaille bij de individuele wedstrijden. Eerder won hij bij de OS in Tokio in teamverband eenzelfde medaille met het floretteam van de VS. Een andere Joodse bronzen medaillewinnaar was Sarah Levy. Met het vrouwenrugby 7-team wist zij het rugbyland Australië te verrassen en behaalden daarmee een mooie medaille.